Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mluvit s manipulátorem

Od: anonym0 odpovědí: 28 změna:
Dobrý den, potřebuju pomoc. Moji rodiče se rozvedli a já s mámou a bratry jsme se odstěhovali daleko od otce. Jenomže ho musíme jezdit navštěvovat, mezitím si našel novou ženu. Ta žena je zlá, hnusná, nenávistná, pořád mi nadává a řve po mě. Bylo to tak vždycky, ale teď tu jsme na Vánoce, a mám tu vydržet ještě týden. Předevčírem jsme přijeli, a včera na mě neskutečně hnusně křičela. (Zasraný čecháček,pitomá kráva apod.) Je to strašný manipulátor a otec se mě nezastane. Jelikož jsem citlivá, nedokážu ji ignorovat, ale potřebuju pomoc. Chtěla bych, aby mi někdo napsal, jak na takového člověka. Nic nefunguje, jen řve a nadává. Jediné, co bych ještě dodala, Pomoc.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mak*
hodnocení

5x

Tohle není manipulátor, to je agresor. Jak s ní mluvit? Podobně jako s duševně nemocným, co nejméně a nedráždit. A doma řekni, že k otci jezdit nechceš, není to tak úplně jednoduché, ale lze toho dosáhnout.

lipanek
hodnocení

3x

Myslím, že slečna nemá jak se dostat domů, je to daleko a nemá peníze. Je nezletilá, neumí si pomoci, je závislá a bezradná.

Také souhlasím s tím, že ve 14 letech už máte právo vyjádřit svůj nesouhlas a bránit se špatnému chování vůči Vaší osobě.

Zavolala bych, nebo napsala na linku pomoci mládeži, kde pracují fundovaní lidé, kteří pomohou, na koho se obrátit, co lze v tomto stavu udělat.

Vidím to řešit situaci přes úřady.

116 111 - bezplatně volat, psát, chatovat.

linkabezpeci.cz/...

Já tomu rozumím tak, že konkrétně jí nemá současná žena jeho otce ráda a chce jí nadávkami přimět k předčasnému odjezdu, ale ona nechce odjet bez mladšího bratra. Jestliže její matka je tak "šetřivá", že než by si pro ně přijela, tak ji tam nechá týden "dusit" se, tak v tom případě asi nezbývá, než prostě vzít mladšího brata a jet vlakem bez jízdenky a zkusit průvodčímu vysvětlit situaci, ať napíše pokutu že to pak doplatí. Je možné i to, že průvodčí to pochopí a nebudu od bratra jízdenku požadovat.

lipanek

lopezz, také jsem to tak pochopila. Ono to je těžké, dokázala byste ve 14 letech utéci od rodiny? A jet načerno s menším sourozencem?

Možná by se vyhlásilo pátrání a policie by byla v akci.

Možnosti jsou zajít rovnou na policii, ale tam to řešit budou - nebudou? Dovezou je domů, dovezou je zpět k otci a udělají na macechu ty, ty, ty?

Kvůli tomu, že se to špatně naplánovalo, paní se neumí ovládat, zorganizovat provoz s 3 cizími dětmi a vybíjí si zlost a nespokojenost na dětech? Dospělí se měli domluvit. Jsou svátky, je to náročné, mohou u Vás být přes všechny svátky? Nemohly přijet až třeba 25.2 a být do silvestra a třeba by to stačilo. To je ale kdyby, můj názor.

Je to ošklivé, protože v době na konci roku by mělo být vše v poklidu a ne řešit neurovnané vztahy dospělých skrzevá děti.

Já jsem přece nepsal, aby někam utíkala. Já jsem napsal, aby jela s mladším bratrem zpět z návštěvy otce zpět domů i za tu "cenu" že budou muset zaplatit za bratra pokutu za jízdu bez jízdenky. Odjet z návštěvy otce dřív než měli domluveno přce není útěk.

zelva*

Jenomže to by průvodčí ve vlaku této historce nemusel uvěřit a jelikož by viděl dvě nezletilé děti, jeho povinností by bylo vše oznámit na policii. A děti i rodiče by z toho byly v nervech. Nejlépe by bylo, kdyby vše řešila jejich matka se sociálkou. Ale ta možná nemá zájem něco řešit. Možná to bere tak, že otec má na děti nárok a tím to pro ni hasne.

lipanek

Lopezz jste mě rozesmál - - ale já jsem nepsal, aby někam utíkala --- a co to tedy je, aby sedla na vlak bez jízdenky? To není podle Vás útěk od rodiny?

Lipánek : vy se smějete vlastnímu nepochopení toho problému? Z toho, co autorka dotazu napsala, celkově vyplývá, že s její matkou mluvila telefonicky a že její matka s dřívějším příjezdem domů souhlasí, ale problém je, že nemají jízdenku pro bratra na dřívější datum. Každopádně, dle posledního příspěvku autorky dotazu je to vyřešené.

hodnocení

2x

A co vás tam drží? Když se vás otec neumí zastat, tak mu to řekněte a jeďte domů. A před tím než odjedete klidně pošlete macechu do pr*ele, třeba se vám pak uleví. Otec vás k soudu nedá.

anonym0
hodnocení

To je taky problém, koupili lístky na vlak, odmítají ho přesunout. Můj starší bratr tady je déle kvůli silvestru, mladší měl jet se mnou. Jenomže lístky už koupili, takže by museli bratři v lístek přesunout na stejnou dobu jako by jel starší bratr, a mě je máma ochotná koupit lístek už na zítra. Ale ona mi se spoustu ošklivými slovíčky naznačila, že to bratrovi neposunou. Tím pádem by jel sám, a to by jsme se o něj báli. Js3m fakt ztracená, te týden tady nezvládnu, ale nevím, jak z téhle situace.

Předpokládám, že Váší matce na Vás (a bratrech) záleží víc než na nějaké stovce vydané "navíc" za jízdné. Nevím, co Vaší matce brání, aby pro vás přijela. Pokud je Váš otec takový, že Vám ani nehodlá dát (půjčit) peníze na vlak (bus) tak nevím, proč tam ještě jste. Že nemáte jízdenku pro bratra ještě neznamená, že nemůžete jet vlakem. Můžete jet vlakem i bez jízdenky a průvodčímu zkusit vysvětlit situaci a zkusit se domluvit, aby Vám napsal pokutu . Když by vás z vlaku vysadil, tak byste jeli dalším vlakem.

Není mně jasné, proč Vaše matka tak "spekuluje". Dobrá matka "obětuje" peníze , aby si pro svoje děcka přijela i přes celou republiku a ne je nachala někde psychicky trpět.

Napsala jste, že je Vám 14 let. Takže staršímu bratrovi je minimálně 15 let. Takže už by si mohl vyzvednout peníze na poště, které by na jízdné poslala Vaše matka (popř. doporučenou zásilku s jízdenkami, které lze koupit ve kterékoliv stanici v ČR).

Jestli máte obavu ze soudního postihu, že jste předčasně ukončili návštěvu u otce, tak nevím proč. Myslíte si, že by dal nějakou stížnost? A jakou, komu? Na základě čeho? Pochybuju, že by v rozsudku soudu bylo přesně napsáno, že děti musí setrvávat ve dnech od .. do ... na adrese ... . Prostě jste ho přijely navšívit ale jelikož nedokáže zajistit, aby byl v jeho domácnosti klid tak odjíždíte. Tečka. Naprosto jednoduché. A pokud je to takový "gauner" že odmítá koupit jízdenky na vlak, tak mně není jasné, proč takového člověka navštěvovat.

hodnocení

2x

Nemáte zákonnou povinnost setrvávat po nějakou dobu někde, kde Vám někdo nadává a chová se agresivně. Co byste měla udělat je to, že byste si měla sbalit věci (popř. i brtři, pokud jsou tam s Vámi) a od otce odjet. Pokud Vás bude chtít otec vidět, tak ať buď zařídí klid v domácnosti, kde bydlí nebo ať přijede on k Vám a např. si zaplatí ubytování v hotelu. Váš otec žije s ženou, která asi má (dle Vašeho popisu) nějakou poruchu osobnosti Nevím, k čemu je dobré, setrvávat v takové domácnosti. Pokud tu ženu nedokážete ignorovat, tak byste s ní neměla setrvávat v jedné místnosti, což asi těžko bude možné po celý týden (nebo kolik byste tam měla být). Pokud máte citlivou povahu a hodláte tam vydržet celý týden (nevím proč) tak v tom případě byste celý týden dost psychicky trpěla. Nevím, co Vám brán,í "sbalit kufry" a třeba ještě dnes odjet domů. Jestli je to jenom obava z "nedodržení" zákonné povinnosti, tak to je Váš omyl. Povinnost vídat se s otcem neznamená, že to musí být v konkrétní obci nebo v konkrétním domě. Když to napíšu záměrně hodně přehnaně, tak to může být třeba i v Austrálii.

hodnocení

1x

NEMUSÍTE za ním jezdit, pokud vám to nenařídil soud! Nepíšete, kolik vám je let, jste již plnoletá? Jste na otci finančně závislá? Řekněte otci, že za takových podmínek za ním nebudete jezdit a pokud nezasáhne, zajděte na městský / obecní / úřad v místě, sociální odbor, tam by vám mohli pomoci nebo aspoň poradit. Nikdo nemá právo vám ubližovat ani vás urážet. Očekávám, že se tady ještě ozvete, způsobů, jak vám poradit nebo pomoci je víc.

anonym0
hodnocení

Je mi 14, a podle soudu musíme otce jednou za dva roky na Vánoce navštívit.
Jednou za dva roky to nějak s ní vydržte. Někdo v takovém prostředí musí vydržet až do 18 let, když má takovýho rodiče. Jsou na tom i hůř. Zeptej se jí, o co jí jde a ať nemluví sprostě, když ty také nemluvíš. Asi tě tam nechce, mi připadá.

hodnocení

1x

Dobrý den. Pomoci Vám může jen Vaše máma. Pokud je Vám opravdu ubližováno a psychicky nejste v pohodě, komunikujte o tom s mámou. Jen ona může zasáhnout. Bylo by dobré, kdybyste si třeba nahrála na mobil, jak s Vámi žena Vašeho otce jedná. To by mámu mohlo přesvědčit o tom, že musí tento problém řešit. Jen opravdu zvažte, zda je to tak hrozné, jak píšete. Jste v pubertě, přecitlivělejší a třeba ženu svého otce nemáte ráda a hledáte důvod, proč s ní nebýt. Rozhodně Vám nechci křivdit, jen se zamyslete, jestli to není jen Váš pocit a jestli nedáváte k něčemu takovému podnět Vy sama. Protože kdyby se do toho máma vložila a pak se ukázalo, že to není tak jak tvrdíte, mohlo by to zbytečně třeba ublížit vám všem. Bylo by dobré, kdybyste toto řešila i s otcem. I když píšete, že se Vás nezastane, měl by si být vědom toho, že jste tam nešťastná a proč. Tak se nebojte opakovaně mu sdělovat co Vám vadí. Budou Vánoce a ani on by určitě nechtěl, abyste doma měli nehezkou atmosféru. Je těžké v tomto radit, protože neznáme ani Vás, ani nejsme přítomni u toho, o čem píšete. Nenapsala jste nic o tom, jak Vy se chováte k ženě svého otce Vy sama. Možná ji dáváte najevo svoji nelibost, aniž byste si to uvědomovala. Zkuste se respektovat vzájemně, vstřícné by měly být obě strany. Možná je to jen můj dojem z Vašeho příspěvku, ale působí na mě tak, že Vy u otce takovou dobu zkrátka být nechcete, jste tam z donucení a tudíž Vám vadí všechno a všichni. Choďte s tátou na procházky, zahrajte si nějaké hry, zkoukněte nějaký film nebo pohádku...Anebo na procházky choďte sama, abyste si odpočinula od přítomnosti dospělých a ono Vám to rychleji uteče.

idanova*
hodnocení

1x
Zdravím. Věc stojí tak, že pokud se rozpadne manželství a oba rodiče o děti mají zájem a i děti o oba rodiče, mají všichni právo se vídat. A z toho soud vychází, aby děti nepřišly o některého z rodičů. Ale pokud je pro dítě/děti pobyt u některého z rodičů trápením, pak má dítě právo nenechat se trápit a k tomuto rodiči nechodit. Pokud vás otec netrápí, jen jeho žena, je povinností otce zjednat nápravu. Proto si všichni 3 najednou (abyste si později případně mohly vzájemně svědčit, že rozhovor se konal) s otcem promluvte, že pobyt u něj kvůli jeho ženě je pro vás trápením + nahrávky na mobil). Zavolejte to domů matce, co ona o tom soudí. Pokud otec okamžitě nezajistí klid, odjeďte domů. Řekněte matce, že se nechcete nechat trápit, společně zajděte na Oddělení sociálně-právní ochrany dětí ve vašem městě, aď oni to urychleně vyřeší navždy, že vy už tam nikdy nepojedete. A starat se musejí dospělí. Váš (dětí) úkol tímto končí. Lze ještě navštívit právníka (matka) a on napíše na OSPOD či soud či přímo otci. Pokud o vás nebude chtít otec přijít (a vy o něj), bude dojíždět za vámi do vašeho města. (Jak píše jiný rádce). Jinak, ono to bude tak, že otcova žena je z vás vzteklá. Jste pro ni cizí děti a jste 3. I kdybyste byly zlaté, tak tam jíte, spíte, je po vás nádobí, musí se topit, na toho nejmenšího dohlížet... A to stojí peníze, práci a čas. A ty peníze by jinak měla ona a místo práce by mohla ležet u televize. Tak pokud je otec hodný, choďte s ním po obchodech, nechte si něco kupovat, vám je 14 - vyberte si nějakou parádu, botičky, šminky, velký brácha nějakou frajeřinu, malý bráška hračky, pak společně zajděte na oběd, za 2 hoďky na dortík, aď ona vidí, že by za vás taky mohl otec utratit daleko víc peněz, a ona by u toho nebyla. Pak chvíli k televizi a do postele s mobilem. A takto už by ten čas byl daleko snesitelnější. Ne? Ida
liska5

Rozumný komentář! *palec* Ať dívka jedná s otcem a ať se ten angažuje. Kvůli němu tam jeli.

A s vlastní maminkou se radit přes mobil taky může.

pavelpavel*
hodnocení

1x

Nahrávej si to na mobil pokud můžeš jenom zvuk záznamníkem. Řekni otci, že tam být nechceš. Kdyby tě nějak fyzicky napadala, tak se neboj zavolat policajty od toho tady jsou.

id
hodnocení

0x

A teď popravdě napište, co předcházelo těmto urážkám. Jak jste macechu vytočila, čím? Nebo po ráno místo pozdravu "dobrý den" vám řekne " ty krávo "? Tomu nevěřím.

anonym0
hodnocení

Nemusíte věřit, ale nic jsem ji neudělala. Ze začátku byla úplně jiná, ale teď vidím, jak byla falešná.
lee*
@id - věřit nemusíte, ale děje se leccos. Moje babička - otcova matka - byla děsná herečka, hádavá baba co dělala scény. Co jsme k nim přijeli tak nasazovala na mamku - jak je hrozna, zla, líná... Je jí vždy bránila což vyústilo pokaždé v hádku. Mně bylo 10,11.. a babička dělala scény, chytala se za srdce, kde mám nitroglycerin, je mi zle, omdlévala (několikrát sebou normálně sekla). Pořád mlela jak ji zabiju, že pokaždé když jde na kontrolu po me návštěvě má strašně výsledky a doktorka ji varuje jak má na male... Jak umře a bude to moje vina. A to byla VLASTNI RODINA! Jednou jsem se sprajcla a už jsem tam nešla. Akorát že o pár let později mě to celé stalo několik desítek tisíc za pomoc psychoanalyticky, protože to ve mně samozřejmě zůstalo.

sykorka*
hodnocení

0x

v dnešní době snad neexistuje dítě, které by nemělo mobil - volala jsi mámě o radu, o pomoc? co ona na to? padla tu rada, že vám může poslat peníze na jízdenku na poštu, bratr je může vyzvednout... vy děti nemáte žádnou povinnosti zůstávat u táty, když tam panuje tak hrozná atmosféra

lee*
hodnocení

0x
Jak se na to tváři Vaše matka? Ví to? Řekněte jí to. Napište. Zavolejte. Natocte si výlev té paní na telefon (treba jen zvuk aby o tom nevěděla).
Naši se také rozvedli. Otec se nastěhoval k matce, která byla zla, sprostá ženská. On byl spíš takový chudák. Zažila jsem několik k výstupů. Řekla jsem mamce že už tam nepojedu (bylo mi 12) a ona mi řekla že mi ve stýkají s otcem bránit nikdy nebude, ale pokud tam nechci tak nemusím... Už jsem tam nikdy nepáchla

anonym0
hodnocení

Moc vám všem děkuju, vyřešila jsem to. Zítra ráno jedu domů, tady bych to fakt nezvládla. Hodně jsem naléhala na otce, až svolil a posunul bratrovi lístek.
Tak to jsi šikovná. Jen tak dál.

kami*
hodnocení

0x
Právě proto, že jsi citlivá, nauč se chránit. To je tvoje povinnost. Pokud se nenecháš lámat nebo zlomit, nikdo nad Tebou nemůže mít větší moc, než Ty sama.
Je důležité si vůbec nic nebrat osobně. Pokud se někdo chová takhle, nezvládne se tak chovat jen k Tobě. Chování je předem naučené a trénované. Chová se tak vztekle při stresu vždycky i k jiným lidem. Táta tě nebrání, protože už její výlevy moc nevnímá, už je ignoruje a neřeší.
Rozhněvaného člověka je potřeba nechat být, bývají jako opilci, co se neumějí ovládat a musí se počkat, až vystřízliví. Neřeší se, co řekne, když je mimo (neovládá se).
Ignorovat se ji určitě nauč, určitě to bude důležité i později v Tvém životě, když to budeš umět. Najdi si písničku, kterou moc miluješ a tu si při jejím nadávání pusť nahlas v duchu, ať nevnímáš, co říká. Jde si snížit soustředění i představami - léto u moře. Nebo jsem si opakovala v duchu: No, ty se teda fakt neumíš chovat, fakt bys neměl(a) chodit mezi lidi. Soustředění na něco jiného Tě udrží v klidu.
Strach přivolává to, čeho se bojíme. Pokud máš strach z konfliktů, podvědomě takový strach provokuje takovéhle reakce a konflikty.
Když vás psychicky nezvládá, tak by mne o vánocích už jindy asi neviděla, nevím.
Možná bych jí pak požádala, aby se učila ovládat. Táta má chránit obzvlášť své děti. Později se mu s ní nebude dobře žít, když už na její chování nereaguje dneska. Asi bych řekla tátovi tajně, že ještě jednou takové chování, a budeš to tedy řešit sama. On vymění jízdenky a pojedete i s mladším bráchou nejdřívějším vlakem k mámě. Protože i brášku tohle chování děsí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]