Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpání dovolené po MD

Od: 1jana® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, není zde mzdová účetní, která by poradila? Ženě končí mateřská dovolená 22.března 2010, žádá zaměstnavatele o čerpání 7 dnů dovolené z roku 2009 a dovolené za rok 2010. Její účetní řeší problém, zda náleží letošní dovolená ve výši 2/12 nebo celá, vzhledem odpracování 60 dnů. Čerpání MD se považuje za odpracovanou dobu, dovolená z roku 2009 podle mne také. Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud "odpracovala" 60 dní, tak má nárok na celou dovolenou za kalendářní rok. Pakliže zaměstnavatele požádá o její vyčerpání, je zaměstanvatel povinen jí vyhovět (par. 217 odst. 5 Zákoníku práce). V tomto momentě ještě nelze dovolenou krátit, ptž ke krácení nevznikl důvod: pokud pracovní poměr trvá po celý kalendářní rok a bylo odpracováno alespoň 60 dní, vznikl nárok na roční dovolenou, která se prvně krátí po 100 zameškaných směnách (par. 223 odst 1 ZP) - a v tuto chvíli zaměstnankyně žádné zameškané směny nemá. A ve chvíli, kdy zaměstnankyni patřičný počet zameškaných směn vznikne, už jí nebude z důvodu čerpání rodičovské dovolené vyčerpanou dovolenou možno krátit (taktéž par. 223 odst. 1 ZP). Tedy pokud si vyčerpá dovolenou bezprostředně po mateřské dovolené před nástupem na dovolenou rodičovskou, tak se jí dovolená krátit nebude. Pokud si ji nevyčerpá, tak se jí na konci roku sečtou neodpracované směny a bude-li alespoň 100 zameškaných směn, tak se nárok patřičně pokrátí.

moxa*

To je sice pravda, ale jak se krácení pak prakticky provede, když už nebude z čeho? *nevi* Budou po ní vymáhat částku za dny dovolené? Mě tedy zaměstnavatel předem dovolenou nedal :( Možná na to neměl právo, ale jelikož se dalo předpokládat, že ten rok nedochodím, tak mi připadalo i jednodušší vybrat si jen tu dovolenou, na kterou mi vznikne nárok.

moxa*
hodnocení

0x

Podle mne má žena nárok na poměrnou část dovolené, protože sice splnila podmínku pro celou dovolenou, ale jelikož nadále u zaměstnavatele pracovat nebude, nemůže dostat celou dovolenou.

Splňuje podmínku odpracovaných 60ti dnů, ale nesplňuje podmínku práce u zaměstnavatele po celý tento kalendářní rok. Kdyby příkladně ukončila v půlce roku pracovní poměr, jistě by také nedostala celou dovolenou a pokud by si ji už předtím vybrala, zaměstnavatel by jí dovolenou nejspíš strhl z výplaty. I ve Vašem případě máte podle mne nárok jen na poměrnou část. Máte však nárok na dovolenou i za dny dovolené :) jakožto odpracované dny.

Ale účetní nejsem.

podnikatel.cz/...

hodnocení

děkuji za snahu, problém je již vyřešen. Jen pro informaci pro podobné případy.Po konzultacích na více místech - má nárok na čerpání celé dovolené za rok 2010.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]