Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo dědí?

Od: jarm® odpovědí: 4 změna:

Zemřela mi maminka a otec chce napsat svůj podíl na mě. Žiju už skoro 25 roků s jiným partnerem, zřejmě budoucím manželem, který má 4 děti. Kdybych zdědila celý majetek a zemřela, kdo bude dědit? Jen moje děti nebo i partner, manžel? Dá se nějak ošetřit, aby dědily jen moje děti tento rodinný majetek? Děkuji za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V případě úmrtí bez závěti (tzv. ze zákona), by dědil manžel a vaše vlastní děti. Například máte-li dva potomky, bude mít každý dědic nárok na jednu třetinu předmětu dědictví. Pokud byste uvažovala o závěti, můžete dědické podíly určit jinak. Musíte ovšem pamatovat na to, že děti musí dostat nejméně zákonem stanovený díl dědictví. Manžela můžete v závěti zcela pominout.

hodnocení

2x
Zajdete k právníkovi sepíšete předmanželskou smlouvu kde bude vše ohledně vašeho majetku písemně ošetřeno dle vašeho přání a múžete pak klidně spát

hodnocení

2x
Budou dědit vaše děti a manžel stejným dílem. Pokud byste chtěla manžela vynechat, lze to predmanzelskou smlouvou nebo můžete majetek darovat dětem ještě za svého života. Stačí sepsat darovací smlouvu. Vyjde to mnohonásobně levněji než nechávat majetek spadnout do dědictví a i časově je to nenáročné. Samozřejmě si tam můžete dát podmínku, že darovací smlouva bude platná v den vaší smrti. Tak vás nemůže nikdo za života o majetek připravit. Navíc, pokud se rozmyslite, můžete ji kdykoliv změnit. Jednoduché a levné řešení narozdíl od dědictví.

donpapa
hodnocení

1x

Jak uvádí bruno2, nejjednodušším řešením je závéť ve prospěch dětí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]