Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení pracovního poměru

Od: martinmartas® odpovědí: 7 změna:
Zdravím co mam dělat kdybych chtěl dát v práci okamžitou výpověď z dne na den a zaměstnavatel mi nebude chtít dát, co mi hrozí kdyby jsem už do práce nenastoupil? Má s tím někdo zkušenosti? Děkuji za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím. Pokud jste ve zkušební době, můžete písemně zrušit pracovní poměr ve zkušební době i bez udání důvodu ke dni, který si určíte. Pokud jde o klasickou výpověď, ta na sebe váže dodržet dvouměsíční výpovědní lhůtu. Pokud byste přestal chodit do práce bez vážného důvodu, pak Vám hrozí to, že Vás zaměstnavatel propustí pro hrubé porušení kázně a ještě po Vás může vyžadovat úhradu škody, pokud byste mu nějakou svým jednáním způsobil. Být vyhozen ze zaměstnání s paragrafem není dobrá volba. Můžete mít velké problémy při hledání jiného zaměstnání, případně pak i jako uchazeč o zaměstnání na ÚP. Zkusit se můžete se zaměstnavatelem dohodnout na ukončení prac. poměru dohodou ke dni, na kterém se spolu dohodnete. Pokud na dohodu zaměstnavatel nepřistoupí, pak dodržte výpovědní lhůtu.

hodnocení

Když jsem si našel jinou líp placenou práci a mě vemou hned tak nemůžu čekat 2 měsíce, pak by mi řekli že už nepotrebujú nové zaměstnance ale děkuji za rady :)
hm*

martinmartas: Každý rozumný budoucí zaměstnavatel počká, protože ví, že hned nemůžeš. Když uvidí, jak zdrháš tomu původnímu zaměstnavateli, tak může předpokládat, že stejným způsobem jednou zdrhneš i jemu (tomu novému). A spousta zaměstnavatelů si dost rozmyslí, zda někoho takového vůbec přijmout. Pokud ovšem nepředpokládají, že s tím zaměstnancem jednou vymetou nějak podobně neférově.

hodnocení

Jj to je taky pravda třeba mi v práci dají výpoveď na dohodu uvidím.
etana*

Ono opustit práci pro lepší džob ze dne na den znamená pro toho zaměstnavatele dost potíží, často i výpadek výroby nebo služeb. Zákoník práce si vymohli odboráři, ale trochu chrání i zaměstnavatele a je to tak dobře. On taky nemůže vyrazit každého na hodinu, i když by jistě často chtěl a nejednou by na to měl v normální společnosti i právo (např. flákače je skoro nemožné legálně vyrazit, zejména v kombinaci s různými neschopenkami a pod. je prakticky nevyhoditelný, aniž by mu musela firma platit odstupné, místo aby ho vykopla, jak zaslouží). Tak ta pravidla dodržujte i vy.

@martinmartas chcete-li odejít dohodou, nepoužívejte slovo výpověď. Pracovní poměr můžete ukončit výpovědí NEBO dohodou. Jedná se o dva zcela rozdílné úkony s rozdílným průběhem, každý je řešen jiným paragrafem zákoníku práce.

Chápu, že máte zájem opustit současného zaměstnavatele co nejdřív, ale stejně jako jste chráněn zákoníkem práce před možnou zlovůlí zaměstnavatele, je on tímtéž zákonem chráněn před nečekaným odchodem zaměstnance. Vy vidíte pouze sebe. Zaměstnavatel Vám byl dobrý, když jste jinou práci neměl, a jeho problémy, které by mu vznikly Vaším okamžitým odchodem, Vás nezajímají. Něco to vypovídá o Vašem charakteru a být Vaším nastávajícím zaměstnavatelem, uvědomovala bych si toto dosti silně. Jestli je i Vašemu nynějšímu zaměstnavateli jasné, že s Vámi o nic nepřijde, ochotně Vám podepíše dohodu o skončení pracovního poměru a budete moci jít za štěstím jinam.

dolga*
hodnocení

0x

Zkušenost s tím nemám, ale možná, že trocha čtení Vás uvede do obrazu, že si nelze dělat v práci, co chceme...

http://vool.cz/3bBST
http://vool.cz/nC7gl
pracomat.cz/...
pracomat.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]