Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdražení Českých drah o 50%?

Od: zajda888® odpovědí: 13 změna:
Hezký den,
jezdívám občas vlakem z Moravy směr Salzburg a zpět a vždy jsem za jízdenku platil 500 Kč za jeden směr, pokud byla koupena s předstihem alespoň 3 týdny. Nyní chci koupit na konec ledna a ať zkouším jaký den chci, dostanu se max na 760 korun. Ale spíše na 890 Kč.
To jako dráhy tak podražily? Nebo to má souvislost s novými přepravci na kolejích a vzniknuvším zmatkem?
Žádné zdražení jsem v tisku nezaznamenal.
Jde o vlak z Polska do Vídně a tam jeden přestup.
Co jsem zmeškal, čeho si nevšiml?
Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

skeptic
hodnocení

2x

Cestou z práce bych zaskočil do osobní kasy ČD a zeptal se nejpovolanějších. Tady se bude jen spekulovat. *kafe*

doplněno 18.12.19 17:19:

Mimochodem, můžete být rád, že nejedete ležadlov/..., taženým Brejlovcem, řízeným bulharským strojv/.... Ať žije liberalizace a epochální zlepšen/...! *haha*

souhlasím... když jsem chtěl koupit jízdenky v eshopu (jakože po ČR je jinak nekupuju) do Rakouska, taky mi to vyplivlo strašný pálky... zkusil jsem to na nádraží na pokladně a nabídli mi mnohem levnější jízdenku.

hodnocení

No, to já bych rád zaskočil cestou z práce jenže jsem zrovna v tom Rakousku.

hodnocení

2x
V prosinci každý rok mění jízdní řád.. a často i ceník. Bude dražší elektřina, vyšší mzdy, takže zvýšení jízdného je logický postup.
hodnocení

Jo,to by mohlo být.
Nový jízdní řád jako příležitost pro nepopulární opatření.
panchytrej
jmlc: sice nevim jakou mate mzdu jestli neco navic pobirate jake mate pomery,... ale pro vas je normalni ze se zvedne minimalni mzda (coz je super lidi s nizsim vzdelanim se budou mit zase o trosku lepe) a zvednou se ceny jizdneho,za elektrinu,potravin,... vseho tak k cemu potom je zvysovani mezd? rika vam neco pojem inflace?
etana*

To se zeptejte Schillerové a další dámy zvyšující dávky ostošest, vlastně klidně celé vlády, jestli ví, co je inflace:)

hodnocení

0x
Taky můžou být dříve koupené jízdenky levnější, než ty kupované na poslední chvíli.

přečti si dotaz ještě jednou celý ;)

hodnocení

Tak mi to nedalo a zavolal jsem na infolinku Českých drah. Paní na drátě mi tvrdila, že zdražení je na straně zahraničního přepravce, ČD nic, ČD muzikant. Tak jsem nakoukl na stránky rakouské společnosti ÖBB, kde je od uvedení nového jízdního řádu uváděno zdražení o 1,9%. Např.linka Vídeň - Linec o 60 eurocentů.
Kde je zakopaný ten pes? :)
Já myslím že zakopaný pes je v tom že na tratích kde je konkurence Jančura a spol, se kvůli konkurenčnímu boji zavádí zvláštní ceny mezi určitými městy. Ty pak nemusí odpovídat běžnému kilometrickému tarifu. Tak dojde k paradoxu že třeba jízdenka Praha-Brno je levnější než jízdenka na stejný vlak do Brna z Pardubic. Občas se tyhle zvláštni tarify zruší a lidi se pak diví že se zdražilo. Ale opak je pravdou.. Vrátil se normální tarif.
Samozřejmě netvrdím, že zrovna tohle musí být váš případ. Možné to ale je.
Tak to máte stejný jako s benzínem. Čerpačka koupí o 1 halíř na litr dráž, prodává hned o 50 halířů dráž. Nakoupí levně, nechá se tak další měsíc, kdyby náhodou...
skeptic

jmlc: Máme zde přece rozvinutý trh, konkurenční prostředí. Podívejte se třeba na mobilní operátory, jak skvěle si konkurují a snižují ceny na minimum. *haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]