Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co plyne pro viníka úrazu?

Od: cooper* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, nedávno mi kamarád při přátelské ráně zlomil prst na ruce. Dostal jsem záznam o školním úrazu, kde mám vyplnit osobu, která úraz způsobila. Učitelům jsem sice řekl, že jsem si úraz zapříčinil sám, ale do oficiálního dokumentu se mi moc lhát nechce(chci ochránit kamaráda, který mi to způsobil.). Co by se kamarádovi mohlo stát, kdybych ho uvedl jako osobu, která úraz zapříčinila?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

3x

Nikdy by mě nenapadlo kamaráda napráskat, udělal jste si sám a u toho zůstaňte. Dávno je tomu, kamarád mi z legrace a z lásky podtrhl židli, naštípnutá kostrč a 2 týdny v sádrové kolíbce v nemocnici, nikdy jsem ho nepráskla, prostě jsem upadla ze židle. Ovšem udělal -li to někdo ze zlomyslnosti, klidně ho prásknu.

dolga*

Záleží na následcích. Pokud škola uzná uraz, vždyt i dříve byly školy pojištěné ze zákona, urazy u dětí nejsou moc vyjímečné, tak všechno platí pojištovna, nezletilec, co to zavinil, nic. Ale může mu být snížena známka z chování.

Pokud uraz ale způsobí dospělá osoba svojí nedbalostí, například uklizečka nechá mokrou chodbu se saponátem, někdo si ve škole pak zlomí nohu, tak by mohla být i obviněna z nedbalosti a všechno zaplatit. Většinou se tak nestane, protože i školy mají pojistky na "blbost".

dolga*

Dovysvětlím, normálně jsou za činnost dítěte odpovědní rodiče. Ovšem ve škole už je odpovědná za jejich chování škola. Proto nelze požadovat finanční učast rodičů, jen morální, že svého syna potrestají, třeba vypnutím internetu na týden, ale většinou trestá viníka škola sníženou známkou, takže trpí 2x. Nutno říci, že si to většinou zasloužil.

cooper*
hodnocení

btw jednalo se o školní úraz ve vyučovací hodině

img1.sevt.cz/...

hodnocení

0x

Kamarád může zaplatit náklady na léčení a odškodnění úrazu.

dolga*

Pokud škola uraz uzná jako školní uraz, pak všechno zaplatí pojištovna, myslím, že ze zákona jsou školy pojištěné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]