Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustka z práce

Od: dora* odpovědí: 11 změna:
Prosím poraďte,
ráno mi začíná v 06:00 směna, 07:15 jsem objednaná na vyšetření. Přesun z pracoviště na oddělení mi nezabere ani minutu. Co ale nevím .. ráno mám na těch 06:00 nastoupit na pracoviště a následně se přesunout k lékaři, nebo mohu přít až po vyšetření? Děkuji za objasnění

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

4x

Nastoupit na pracoviště a hodinu pracovat.

hodnocení

4x

Pokud potřebuješ na přesun z pracoviště na oddělení k vyšetření necelou minutu, pak tedy ráno nastoupit v 6,00 do práce.

hodnocení

1x

Doro, jak jinak, nežli nastoupit do práce a pak k lékaři. Stejně tak, jako když jdete k lékaři v 8:00, 9:00 atd.

Co jiného?

houbes*
hodnocení

1x
Dobrý den, propustka je pouze na dobu určenou, to znamená od - do. Takže pokud tam je až od 7:15 musíte odejít z pracoviště min. 20 - 30min. Sprcha doprava atd. To samé zpět. Dříve se brala propustka automaticky na půl dne, tady už zamestnavatele daly stopku. Teď se říká co razitko od doktora půl dne, to už taky není pravda. A teď se říká propustka na dobu nezbytně nutnou :(

Houbes, jedině poslední věta je správně. Vše ostatní je nepravda.

houbes*
Ahoj Milane, proč si myslíš , že 30 min odejít z pracoviště za lékařem je špatně :)

Ahoj Houbesi, proč si myslíš , že 30 min odejít z pracoviště za lékařem je špatně *** Nic takového jsem nesdělil, ale nemůže nikdo určit, jak dlouho bude trvat cesta od a k lékaři.

Zkrátka jen na dobu nezbytně nutnou a nikdy to nebude stejná doba.

Já si vyslechnu zaměstnance, co a jaký má problém a domluvíme se, kolik mu zaplatím hodin u lékaře. Pokaždé a u každého jinak.

houbes*
Já jsem to psal na tazatelku, které to zabere 1 min. K lékaři. Tam jsem ji určil 20 - 30 min to znamená, že má přijít od 6 hod do zaměstnání a 20 min jsem ji dal třeba na tu sprchu atd. Myslím si , že ze zákoníka práce jsem ji neporadil špatně. Pravdu máme v tom, že ta moje poslední věta jak zminuješ je nejpravdivější ;)

Houbes, jen na upřesnění, neřeší to zákoník práce, ale Nařízení vlády č. 590/2006 Sb..

1. Vyšetření nebo ošetření

a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.

b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).

houbes*
Milane, my dva se neshodneme ;) Případy, kdy zaměstnanec potřebuje navštívit lékaře v pracovní době, upravuje zejména ust. § 199 zákoníku práce, ve kterém je zakotvena právní úprava tzv. jiných důležitých osobních překážek v práci. Toto ustanovení zákoníku práce odkazuje v podrobnostech na prováděcí předpis, kterým je nařízení vlády č. 590/2006 Sb

Houbes, ale my se shodujeme, ve Vaší poslední větě. Já znám i Vámi citovaný § 199. Jen jsem reagoval, že ZP neřeší náhradu, ale nařízení vlády, které musí mít základní oporu v zákoně.

Takže opět "Pravdu máme v tom, že ta moje poslední věta jak zminuješ je nejpravdivější", ostatní již není podstatné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma propustka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]