Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych otázku. Zaměstnavatel chce se mnou rozvázat pracovní poměr. Smlouvu mám na dobu neurčitou. V zaměstnání jsem přes 2 roky. Dnes si mě nadřízená zavolala a dala mi do ruky papír "Rozvázání prac. poměru dohodou dle par. 49 (kde není udán důvod). Papír jsem nepodepsal neboť jsem řekl, že chci den na rozmyšlenou s tím, že mi bylo řečeno, že pokuď nepodepíši tak to půjde přes výtky a pak přes nějaký paragraf asi jako hrubé porušení prac. kázně. Můj dotaz zní, předpokládám, že pokuď podepíši tak odstupné nedostanu?
@jirtkasirkaa - pokuď podepíši tak odstupné nedostanu?
Pokud podepíšete dohodu, v níž není uveden důvod, pak nedostanete. Nárok byste měl v případě pokud by byl uveden některý z důvodů uvedených v
ZP § 52
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,
a to ve výši stanovené
ZP § 67
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně
c) trojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky,
Pak je tam ještě ustanovení o pracovním úrazu nebo pro onemocnění nemocí z povolání, ale to se vás zřejmě týkat nebude.
Jenže pak je v § 52 ještě odst.
g) jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi,
kterým vám nadřízená "vyhrožuje". Otázka je, zda za této situace v zaměstnání setrvávat.
Na dohodu musí být dva. Ukončit dohodou znamená bez odstupného + horší podmínky podpory v nezaměstanosti = byl bys hlupák kdybys to podepsal...
To vydírání/ vyhrožování výtkama a paragrafem sis měl nahrát, určitě by to zajímalo příslušný úřad... Příp. s důkazem o narafičení falešného obvinění bys měl uspět s neplatností výpovědi a náhradou škody...
Další možnost záznamu vydírání bude zítra až jí řekneš že dohodou neodejdeš.. Dej si pak v práci pozor co na tebe narafičí, dá se čekat podraz. A rovnou sháněj práci jinde, zůstat u takového zaměstnavatele je nesmysl...
Dohoda=bez odstupného!Ale ono možná bude lepší ta dohoda než třenice pokud by hledali důvod pro tzv paragraf.At Vám to vyjde co nejlépe!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.