Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svědectví u soudu

Od: kuba* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

před 8 lety jsem se připojil k hromadné žalobě pro zpronevěru (cca 100 osob, zaplacené dovolené a jiné pobyty). Teď jsem byl předvolán k soudu vypovídat (jsem tedy svědek a zároveň pošozený).

Jde mi o to že k soudu to mám víc než 300km, navíc neveřím že peníze o které jsme přišli někdy uvidíme. Nevíte jestli se lze omlouvat, i opakovaně např. z důvodu nemoci, nebo soud musí vyslechnout všechny svědky než případ uzavře. Ještě dodám že vše jsem už vypověděl na polocii.

Děkuji za případnou odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud jste předvolán k soudu, budou Vám proplaceny cestovní náklady a ztráta mzdy.

Ale to by podle mne mělo být napsáno již v předvolání...

doplněno 16.12.19 16:41:

To se asi budete muset zeptat právníka. Samozřejmě nemoc je "omluvenka", ale Vy se v podstatě ptáte na "simulaci nemoci". Výpověď na PČR není výpověďí u soudu. Připojil jste se k žalobě, ale vypovídat k soudu se Vám nechce..tomu opravdu nerozumím, zvláště když Vám náklady budou proplaceny. Jestli Vás bude soud předvolávat opakovaně, nevím, ale možné to podle mne je.

kuba*
hodnocení

Ano, ale o tohle mi nejde. Asi jsem se špatně vyjádřil.

Jde mi o to zda se mohu opakovaně omlouvat, nebo jestli mě soud bude předvolávat stále znovu dokud nevyslechne všechny svědky.

houbes*
hodnocení

1x
Jeďte tam už jen z principu věci. Pokud by každý měl se takto chovat tak lumpové mají vyhráno !

mak*
hodnocení

0x

Myslím, že když se nedostaví jeden se sta, tak vás tam donekonečna zvát nebudou. Smutné je, že na náhradu nákladů na dopravu máte nárok, ale pokud obžalovaný nic nemá, tak zůstane jen u nároku.

hodnocení

0x

@kuba - nebo soud musí vyslechnout všechny svědky než případ uzavře
Záleží na okolnostech. Můžete požádat soud o postup podle

§ 53 tr. ř. Dožádání

(1) Soud, státní zástupce a policejní orgán vykonávají jednotlivé úkony trestního řízení ve svém obvodu zpravidla sami. Mimo svůj obvod vykonávají jednotlivé úkony trestního řízení dožádáním okresního soudu, státního zástupce nebo policejního orgánu, v jehož obvodu má být úkon proveden, nebo prostřednictvím videokonferenčního zařízení; není-li úkon prováděn prostřednictvím videokonferenčního zařízení, vykonají jej mimo svůj obvod sami, jen jestliže věc nesnese odkladu nebo je-li toho pro řádné posouzení věci nezbytně třeba.
případně podle

§ 211 tr. ř.

(1) Místo výslechu svědka lze v hlavním líčení číst protokol o jeho výpovědi, jestliže soud nepokládá osobní výslech za nutný a státní zástupce i obžalovaný s tím souhlasí. Jestliže se obžalovaný, který byl k hlavnímu líčení řádně předvolán, bez omluvy nedostaví, nebo se bez vážného důvodu z jednací síně vzdálí, souhlas obžalovaného s přečtením takového protokolu o výslechu svědka není třeba a postačí souhlas státního zástupce. Na tyto skutečnosti musí být obviněný v předvolání upozorněn.

ale dodávám, že vám nemusí být vyhověno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]