Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
před 8 lety jsem se připojil k hromadné žalobě pro zpronevěru (cca 100 osob, zaplacené dovolené a jiné pobyty). Teď jsem byl předvolán k soudu vypovídat (jsem tedy svědek a zároveň pošozený).
Jde mi o to že k soudu to mám víc než 300km, navíc neveřím že peníze o které jsme přišli někdy uvidíme. Nevíte jestli se lze omlouvat, i opakovaně např. z důvodu nemoci, nebo soud musí vyslechnout všechny svědky než případ uzavře. Ještě dodám že vše jsem už vypověděl na polocii.
Děkuji za případnou odpověď.
Pokud jste předvolán k soudu, budou Vám proplaceny cestovní náklady a ztráta mzdy.
Ale to by podle mne mělo být napsáno již v předvolání...
To se asi budete muset zeptat právníka. Samozřejmě nemoc je "omluvenka", ale Vy se v podstatě ptáte na "simulaci nemoci". Výpověď na PČR není výpověďí u soudu. Připojil jste se k žalobě, ale vypovídat k soudu se Vám nechce..tomu opravdu nerozumím, zvláště když Vám náklady budou proplaceny. Jestli Vás bude soud předvolávat opakovaně, nevím, ale možné to podle mne je.
@kuba - nebo soud musí vyslechnout všechny svědky než případ uzavře
Záleží na okolnostech. Můžete požádat soud o postup podle
§ 53 tr. ř. Dožádání
(1) Soud, státní zástupce a policejní orgán vykonávají jednotlivé úkony trestního řízení ve svém obvodu zpravidla sami. Mimo svůj obvod vykonávají jednotlivé úkony trestního řízení dožádáním okresního soudu, státního zástupce nebo policejního orgánu, v jehož obvodu má být úkon proveden, nebo prostřednictvím videokonferenčního zařízení; není-li úkon prováděn prostřednictvím videokonferenčního zařízení, vykonají jej mimo svůj obvod sami, jen jestliže věc nesnese odkladu nebo je-li toho pro řádné posouzení věci nezbytně třeba.
případně podle
§ 211 tr. ř.
(1) Místo výslechu svědka lze v hlavním líčení číst protokol o jeho výpovědi, jestliže soud nepokládá osobní výslech za nutný a státní zástupce i obžalovaný s tím souhlasí. Jestliže se obžalovaný, který byl k hlavnímu líčení řádně předvolán, bez omluvy nedostaví, nebo se bez vážného důvodu z jednací síně vzdálí, souhlas obžalovaného s přečtením takového protokolu o výslechu svědka není třeba a postačí souhlas státního zástupce. Na tyto skutečnosti musí být obviněný v předvolání upozorněn.
ale dodávám, že vám nemusí být vyhověno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.