Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci si dát pauzu, jak na to?

Od: tomin odpovědí: 19 změna:
Přeji dobrý den všem ctěným rádcům. Přejdu rovnou k věci. Pracuji v zaměstnání na vyšší pozici, která s sebou nese občas extrémní stresovou zátěž, když se nad tím ale zamýšlým, tak stres je tam stále a to i doma. Z práce bych chtěl odejít, byť za hůře placenou, ale hlavně klidnější prací. Chtěl bych si ale mezi tím udělat pauzu, abych si vyčistil hlavu a mohl pak začín nanovo. Už jsem si i našel, co bych o tom volnu dělal, potřebujeme komplet předělat zahradu, to by bylo na vyčištění hlavy naprosto ideální. Nedokážu sedět a nic nedělat. Volno by bylo 3 měsíce v kuse a pak bych si začínal hledat práci. Finance už na tuhle akci našetřené mám, abych stále mohl přispívat do rodinného rozpočtu a to na 8 měsíců.
Potřebuji ale poradit, jak na to? Když půjdu na pracovní úřad, tak si BUDU MUSET pořád hledat práci. Jenže já nechci lhát a simulovat a nějak dokazovat, že si jí hledám, když tomu tak nebude. Dá se to řešit nějak normálně bez podvodu? Kdybych si hradil sociální a zdravotní, tak bych měl stejně finance skoro na půl roku, aby rodina nijak nepocítila, že chybí jeden příjem.
Co s tím?
Děkuji za každou radu.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Pokud si budete hradit ze zákona povinné zdravotní pojištění (v nejnižší výši jako Osoba bez zdanitelných příjmů) a případné i sociální pojištění, nemusíte se vůbec na Úřad práce hlásit. Je po sametové revoluci a pracovat už není povinné.

tomin
hodnocení

Aha, děkuji, to mě zajímalo, nechtěl bych mít do budoucna nějaké nesrovnalosti v tom, kam mám co platit, takže nikam se hlásit nemusím, jen budu platit obě pojištění... :) Ok

Co se týká sociálního, můžete se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění a ta doba bude pro Vás jednou při řešení důchodu pojištěnou dobou. Toto vyřídíte na důchodovém oddělení OSSZ v okrese Vašeho trvalého bydliště (podáte přihlášku k DDP), momentální měsíční platba je 2 289 Kč a od příštího roku bude vyšší, protože je to 28% z částky odpovídající jedné čtvrtině průměrné mzdy, a ta, jak známo, se každý rok zvyšuje.

Já osobně bych se na nějaké DDP vykašlala, a to ze dvou důvodů:

1. mechanismus výpočtu důchodu počítá s celými roky (sečtou se pojištěné dny, podělí 365 a za každý celý rok náleží 1,5 % z výpočtového základu; zbytek pojištěné doby propadá)

2. kdo z nás ví, co jurodiví zákonodárci vymyslí celkově ohledně důchodů, třeba bude přiznán paušál + nějaké % z dosažených mezd, nebo kdoví co koho ještě napadne, a Vy tady vyhodíte skoro 10.000 do bezedné tlamy státu a v životě se Vám to nevrátí.

hodnocení

3x

Mnoho lidí si umí říct dost a skončí na čas či natrvalo s prací, ovšem , až jim doktor sdělí , že jsou se zdravím v kiblu .

No a pak jsou ti , před kterými smekám a odcházejí , že se starají o své blízké či chtějí vypnout a víc se věnovat rodině , né chlastu .

hodnocení

2x

Před rokem jsem opustila zajímavou a na mé pozici už i docela slušně placenou práci, protože se vysoká stresová zátěž začala neblaze podepisovat na mém zdraví. Měla jsem 2,5 roku do důchodu a byla jsem odhodlaná opravdu jít do předčasného, bylo mi to už jedno, byla jsem i vyhořelá. Ale asi týden před mým odchodem mi jeden z našich klientů nabídl práci u sebe ve firmě. Protože jsem ho znala už nějaký ten pátek ze spousty jednání, řekla jsem mu, že to zkusím. Je to jedním slovem paráda. Rodinná firma, všichni neuvěřitelně laskaví a slušní, sice o poznání míň peněz, ale i kratší úvazek a práce, která mě i po tom roce hodně baví. Bonus - letos jsem nebyla nemocná, nebylo mi špatně, nezhroutila jsem se s horečkami, nebolel mě žlučník, nechytla jsem pásový opar ani 4x za sebou zánět močových cest, což byla realita uplynulých let.

Za mě - super nápad. Na pracák NEMUSÍTE, není to povinnost, zůstaňte doma a přihlaste se na ZP jako samoplátce. Socku bych neřešila vůbec.

tomin
hodnocení

Děkuji, socku bych právě ani neřešil. Dám si pauzu, vyčistím hlavu a pak do nové práce. Je jasné, že už nikdy nebudu brát takové peníze, jako teď, ale peníze opravdu nejsou všechno. Za ta léta jsem se nedokázal naučit netahat si stres domů, neumím to prostě odstřihnout a doma se usmívat na celé kolo, když vím, že další den jdu do toho mlejnku znovu. A jít hned do jiné práce, to by nebylo dobré, protože bych si tam přetáhl celé negativno a neměl bych ani chuť se učit něco nového...

houbes*
hodnocení

0x
Já Vám nevím, práci máte. Pokuste se řešit co Vás dostává do stressu. Myslím si , že utíkáte sám před sebou. Omlouvám se jestli ve svém příspěvku o tom píšete. Omlouvám se nerad čtu dlohohé komenty. ;) Jsem houbes ;)
tomin
hodnocení

Do stresu mě dostává právě ta práce, která je o velké zodpovědnosti. Chci utéct hlavně před ní. Už jsem tam dloho, přes 8 let, ale celý život se tohle dělat nedá...
kami*
Vidím to stejně jako Houbes. Když by zmizel Váš stres, práce by se Vám pořád nelíbila, opravdu by Vás už nebavila? Vypracoval jste se na vyšší pozici, to zní super. Aby Vás později odchod nemrzel
tomin
hodnocení

Ta práce už dávno není tím, čím bývala. Mohl bych tu dlouho polemizovat nad tím, co by mohlo být, kdyby... Realita je ale taková, že moji nadřízení chtějí všude ještě přitvrdit a od nového roku to má být ještě zajímavější. Už takhle je práce až nad hlavu, ale pořád se přidává další. To je totiž pokaždé, budete od zítra dělat jen tohle navíc, to je jen minutka. Za týden přijdou s něčím dalším, atd. Už několik let. Zodpovědnost snad i za to, jestli si v Africe nějaké dítě říhlo. A jestli vážně přijde to, co slibují, no potěš pánbůh... Bohužel není možné odbourat stres, když ho způsobuje ta práce. A ta ke všemu ještě přibývá, takže ne, už by mě ani nebavila i kdybych citově otupěl a bylo mi vše jedno.
Ps: peníze samozřejmě s přibývající prací nerostou :)
kami*
Citově otupět nebo nějak rezignovat jsem nemyslela že by pomohlo. Myslela jsem znovu najít radost, potěšení z práce. Jenže právě na omezení stresu v práci se používá relaxace doma. Natrénovat klid, který si člověk odnese do práce a nic ho pak nerozhodí.
Mě občas nervuje všechno, tak tomu musím předcházet (jógou, relaxací). Hlídat si postoj k životu obecně. Pak mi ale nevadí nic, nic mne nenervuje. Někdy lze stejnou situaci vidět různě, různě k ní přistupovat. Neumím to lépe vysvětlit.
Dost často slýchám, že množství pracovních povinností je nad lidské síly. Nejde to nějak nadřízeným někdy vysvětlit? Stejně tak to nebude zvládat ten, kdo přijde po Vás. Ve Vás podnik ztratí cennou pracovní sílu.
Ale já do Vás nechci rýpat, pokud musíte odejít.
Když později budete opravdu šťastný.

To je nesmysl. Pokud je pracovní zátěž spojená se vznikem stresu a zároveň nutná pro práci na té pozici, nemá smysl tam zůstávat. Práce je spousta a ono občas neškodí změnit lokál. Sám jsem to takto už několikrát udělal. Obrovsky se vám uleví. Navíc tazatel už se rozhodnul.

To je ale problém mnoha lidí u nás - strach z toho něco zásadně ve svém životě změnit, změnu si sám před sebou obhájit a být za ní také zodpovědný.

deteres
hodnocení

0x

No konečně. Už bylo, pane Babiš, načase.

tomin
12.12.19 20:11
hodnocení

:-D
liska5

Že by po tři měsíce přestavoval a okopával Čapí hnízdo?

tomin
hodnocení

No přesně, to vyžaduje pořádnou porci práce, jen se bude třeba poohlédnout po nějakých financích na další realizaci. Každé čapí hnízdo si zaslouží dvě čápátka, v tomto případě to budou dvě HI-Tech Tower větší než byly dvojčata v New Yorku. Myslíte že by třeba Evropská Unie mohla...? Nemohla...? :-D

hodnocení

0x

Za mě super nápad, který vás může dokázat posunout dál, uvědomit si sama sebe, jediné s čím bych byl trošku opatrný, tak zaměstnant se něčím co mě baví udržet si nějaký pracovní řád i doma, prootže pak člověk strašně rychle může sklouznout k tomu, že už se do práce nevrátí protože ho baví nic nedělat. Nevím co dělate, ale třeba dostanete i nějaký podnikatelský nápad. Osobně raději budu dělat ze měné peněz s čistou hlavou, než abych někomu dělal pitomce sice za peníze ale znal jsem celý život jen práci, neměl na nic čas a nad hrobem jsem si mohl říct, jo tak jsem propracoval celý život...děkuji nechci.

Něčím takovým procházím teď jsem strojní konstrukter, sice v malé firmičce, ale zase mohu dělat z domova sice za méně peněz než bych mě třeba v Praze, ale zase bych v té Praze musel být celý den. Přesto že mě práce vetšinou i baví nemám rád aroganci lidí okolo sebe hlavně zákazníků. Po smrti dědy jsem převzal doma hospdářství ze začátku to byl jen takový relax po práci, teď se to trochu začalo rozjíždet podařilo se mi něco vybudovat a ted hodně přemýšlím, jestli se dobudoucna raději nehrabat v hlíně a kreslit výkresy jen tak pro radost. Určitě bych byl tak štastnější. Ale málo kdo tohle pochopí, 95% okolí, co blbneš jseš inženýr můžeš mít peněz a ty radši budeš jezdit traktorem...na to odpovídám je strašně velký rozdíl jezdit traktorem co není za vaše peníze a nebo jezdit traktorem který je vámi zaplacení...držím palce, práce je dneska dost a každý konec je nový začátek. Někam se v nejhorším můžete vrátit vždycky i kdyby jen na chvíli aby si člověk vydělal něco na obživu.

tomin
Přesně... Hezky řečeno... :)

mraf
hodnocení

0x

Hádám, že jste v kategorii "na pracovním trhu žádaná", jinak mi to přijde jako risk, a to kvůli získání jiného místa, které momentálně neznáte. Pokud vynecháte úřad práce, hraďte si určitě kromě zdravotního i sociální pojištění, jinak vám nebude nabíhat penze. A věřte - nevěřte, i do té jednou dospějete.