Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná preventivní prohlídka z práce?

Od: junkers* odpovědí: 29 změna:

Jsem povinen dostavit se k preventivní prohlídce zaměstnavatelem ve smyslu zákona č. 372/2011 Sb.,o zdravotních službách a zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách nebo se na to mohu vyprdnout?

Vstupní prohlídku mám samozřejmě již dávno za sebu, jedná se mi o každoroční ponižující rituál, kdy mi pijavka ťuká do kolene a očekává jakousi hysterickou reakci, odebírá mi krev, zkoumá moč a nutí mě funět do spirografu - a to opakovaně!

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

8x
Ta prohlídka je proto, aby se zaměstnavatel kryl v případě, že zaměstnanec něco pokazí a bude se vymlouvat, nebo bude zřejmé, že má sníženou schopnost takovou práci vykonávat, vyplývající ze zhoršeného zdravotního stavu. Jsou třeba nemoci, kdy se nesmí pracovat v noci, kdy zdravotní stav nedovolí něco dělat apod. Asi byste si nesedl do autobusu, který řídí hluchý a slepý jedinec, kterého může kvůli vysokému tlaku a cukrovce klepnout pepka nebo bude upadat do kómatu. Nebo takového pustil ve fabrice k mašině.
Nebo když po letech zaměstnanec přijde a bude chtít náhradu za nemoc z povolání, která se mu každý rok trochu postupně zhoršovala, čemuž by si doktor všiml.
Jednoduché vyšetření spolu s výpisem od praktického lékaře a zaměstnavatel má klid, nehledě na zákonné důvody k stanovení cyklu a způsobu vyšetření dle druhu výkonu práce.
Takže chodit nemusíte, ovšem pracovat vám tam už zřejmě neumožní.

etana*
hodnocení

4x

Ano, ale pokud ti to tak hrozně vadí, jdi dělat účetního do čokoládovny, tam bude všem tvůj zdravotí stav ukradenej

Abyste se nedivila kolegyně. I úředníci chodí na pravidelné lékařské prohlídky na které je posílá zaměstnavatel.

etana*

To vím, ale vstupní prohlídku tazatel zřejmě přežil bez stížností a pak to jednou za pár let bez spirometru a neurologického vyšetření dá:)

hodnocení

4x

Měl byste být rád, že váš zdravotní stav je na účet zdravotní pojišťovny důkladně sledován. Preventivní prohlídka může včas odhalit nějaké onemocnění, které by se mohlo v budoucnu rozvinout ve vážný problém. Nechápu, co je na prohlídce ponižujícího.

hodnocení

2x

Ano, můžete se na to vyprdnout, pokud už u dotyčné firmy nechcete pracovat.

junkers*
hodnocení

Jethro: Dík za odpověď, nicméne loni jsem se na to vyprdl a vůbec nic se nestalo. Akorát mi tento měsíc poslala smluvní pijavka mejla, že jsem objednán na preventivku v únoru 2020 a musel jsem potvrdit přečtení.

@junkers To se docela divím, že kolem toho nebyl nějaký humbuk... U nás to hlídá personální.

junkers - taky jsme měli zaměstnance, kteří nějaké preventivky zas až tak vážně nebrali. pak jednou nadřízené došla trpělivost, nebo na ni možná přitlačili z vyššího vedení, co já vím, nicméně zaměstnanci bez preventivky se jednoho dne dozvěděli, že dokud nebudou mít v pořádku lékaře, nesmí na pracoviště a je to bráno jako překážka v práci na straně zaměstnance (stará prohlídka už pozbyla platnosti, nová není, není tedy jasné, zda jsou zdravotně způsobilí práci vykonávat a tato situace nastala jejich vinou).

Záleží na přístupu zaměstnavatele, jestli chce riskovat tučnou pokutu. Pokud vím, tak inspektorát práce se na to dívá při každé kontrole.

skeptic

jethro®, vy spolehlivě pobavíte. Prý inspektorát práce...kdybyste jen měl tušení, kolik u nás (v podniku) na nekvalifikovaných pozicích pracuje načerno Ukrajinců, přišedších na polská turistická víza...a všichni kolem nich chodí po špičkách, protože by se také mohli naštvat a zamířit nach Федеративна Республіка Німеччина. Inspektorát práce...napište ještě něco. *vtip*

renda2

junkers, buďte rád, že máte práci. Co by za to jiní třeba dali a jak rádi by na tu prohlídku zašli, aby si práci udrželi.

renda, a já furt hledám lidi, co chtějí pracovat.

hodnocení

2x

Co Vám na tom tak vadí? Před mnoha lety jsem pracoval v nepřetržitém provozu ve 12 hodinových službách a každoroční preventivní prohlídky u závodního smluvního lékaře jsme měli povinné. A to to nebyla žádná fyzicky náročná práce. Když pak tohle místo přestalo existovat, zařídil jsem si dobrovolně jejich pokračování u své obvodní doktorky (rovna dneska na ní jdu). Nejsem už nejmladší a tak jsem rád, že mě má někdo pod kontrolou.

hodnocení

2x

Počítám, že poplatek za prohlídku Vám proplatí zaměstnavatel a určitě tam půjdete v pracovní době, takže i strávený čas. Zaměstnavatel si tyhle prohlídky nevymyslel, je to dané a navíc kontrolovatelné. Když dojde k lámání chleba ( IBP), bude za to, že jste nebyl na prohlídce postižen zaměstnavatel, ne Vy. A zaměstnanec bez prohlídky, který se jí navíc odmítá podrobit, by vůbec neměl pokračovat v práci, určitě je to důvod k rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele.

Jen dodatek - neměl byste spíš navštívit psychiatra, pokud ve Vás lékaři vyvolávají fóbii?

nov
hodnocení

2x

Vůbec bych to na vašem místě neřešila, také jsem musela každoročně na prohlídku k závodní doktorce. Ačkoliv mi byla krajně nesympatická, včetně její zdrav. sestry. Prostě je to dané zákonem, tak se musím přizpůsobit. Proč dělat nějaké obstrukce? Je to v podstatě prkotina.

skeptic
hodnocení

2x

Jste. Jak říkají výše, dostanete to zaplaceno. Já chodím také, ale beru to sportovně. Plně chápu, že soukromá klinika musí z něčeho žít, takže ochotně podstupuji nesmyslné úkony, jen aby si firma pana Chrenka z ODS mohla připsat co nejvíce bodů od pojišťovny a zjistila o mně co nejvíce údajů. To je také důležité, až bude data prodávat dalším pojišťovnám a ty mně budou telefonicky nabízet pojistku, aby náhodou nepokrývala něco, s čím mám zdravotní problémy. *vtip*

hodnocení

0x

Junkers,

je to povinností, jak jste sám četl v předpisu, který citujete. Pokud nejdete, asi se nic nestane, pokud se nic nestane. Stát by se ale mohlo, proto ta prevence. Až se izve ispektroát bezpečnosti práce, měl by zaměstnavatel problémy a platil by pokutu. A že umějí dávat pokuty, to Vám můžu vyprávět dopodrobna.

Kdo je podle Vás pijavice?

junkers*
hodnocení

Milan Cukrář: dík za odpověď, no doktor je pijavka, protože ze mě každoročně vysaje trochu krve. A nejen ze mě - téměř ze všech zaměstnanců. Na sjednanou preventivku půjdu, jen jsem chtěl vědět, jestli je to nějak povinné, nebo ne.

Junkers, u nás saje krev sestřička. Doktor jen vyšetří. Nechodíte ale každý rok, že?

junkers*

mc: jj, každý rok.

omlouvám se, ale to je asi věkem a druhem práce. Většina chodí méně..

Tipuji "C" +50?

junkers*

mc: my to máme 1 x ročně bez ohledu na věk zaměstnance.

Hmm... pijavka, saje... Že Vám vlastně ani tak nevadí ta prohlídka... Že vy se vlastně bojíte jehel... *zmateny*

Takový velký chlap... *tyty*

;)

@junkers, to jsi "takovej posera", že z takové hlouposti děláš vědu a nemrzítě ještě se na to zeptat?

krtek*

To, jak často se chodí na preventivní prohlídku je krom věku dáno také pracovní pozicí...

skeptic

junkers® Jen tam jděte, vždyť je to ohromná legrace. Víte, jak se vždycky nasměju...Chrenkovy nevolnice se tváří krutopřísně, ale dokud alespoň trefím do jejich ústavu, v životě si nedovolí mě nenechat projít, protože podnik se potácí nad kolapsem z důvodu fatálního nedostatku pracovních sil. A tak znovu a znovu hrajeme tu hloupou hru na zdravotní prohlídku. Tuhle mně povídal kolega: "Mám snad všechno: cukr 9, ztučnělá játra, cholesterol, beru denně tři prášky na tlak a stejně mě nechají projít." Vypadá to, že reálný kapitalismus přečural sám sebe. A to byste si chtěl nechat ujít? *vtip*

hodnocení

0x

@junkers - Jsem povinen dostavit se k preventivní prohlídce
V pracovněprávním vztahu se musí zaměstnavatel i vy řídit zákoníkem práce:

§ 103

(1) Zaměstnavatel je povinen

a) nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti,

d) sdělit zaměstnancům, u kterého poskytovatele pracovnělékařských služeb jim budou poskytnuty pracovnělékařské služby a jakým druhům očkování a jakým pracovnělékařským prohlídkám a vyšetřením souvisejícím s výkonem práce jsou povinni se podrobit, umožnit zaměstnancům podrobit se těmto očkováním, prohlídkám a vyšetřením v rozsahu stanoveném zvláštními právními předpisy nebo rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví,

§ 106

(4) Každý zaměstnanec je povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví fyzických osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci. Znalost základních povinností vyplývajících z právních a ostatních předpisů a požadavků zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je nedílnou a trvalou součástí kvalifikačních předpokladů zaměstnance. Zaměstnanec je povinen

b) podrobit se pracovnělékařským prohlídkám, vyšetřením nebo očkováním stanoveným zvláštními právními předpisy

Tady to máte velmi dobře rozepsáno a vysvětleno faei.cz/...

jenda2*
hodnocení

0x

U nás se to řeší tak, že po upozornění a nesplněnní povinnosti každoroční prohlídky zhruba po půl roce dostane ostraha příkaz nevpustit dotyčného jedince do areálu a vyřešeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]