Nejste přihlášen/a.
Jsem povinen dostavit se k preventivní prohlídce zaměstnavatelem ve smyslu zákona č. 372/2011 Sb.,o zdravotních službách a zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách nebo se na to mohu vyprdnout?
Vstupní prohlídku mám samozřejmě již dávno za sebu, jedná se mi o každoroční ponižující rituál, kdy mi pijavka ťuká do kolene a očekává jakousi hysterickou reakci, odebírá mi krev, zkoumá moč a nutí mě funět do spirografu - a to opakovaně!
Ano, ale pokud ti to tak hrozně vadí, jdi dělat účetního do čokoládovny, tam bude všem tvůj zdravotí stav ukradenej
Abyste se nedivila kolegyně. I úředníci chodí na pravidelné lékařské prohlídky na které je posílá zaměstnavatel.
Jethro: Dík za odpověď, nicméne loni jsem se na to vyprdl a vůbec nic se nestalo. Akorát mi tento měsíc poslala smluvní pijavka mejla, že jsem objednán na preventivku v únoru 2020 a musel jsem potvrdit přečtení.
@junkers To se docela divím, že kolem toho nebyl nějaký humbuk... U nás to hlídá personální.
junkers - taky jsme měli zaměstnance, kteří nějaké preventivky zas až tak vážně nebrali. pak jednou nadřízené došla trpělivost, nebo na ni možná přitlačili z vyššího vedení, co já vím, nicméně zaměstnanci bez preventivky se jednoho dne dozvěděli, že dokud nebudou mít v pořádku lékaře, nesmí na pracoviště a je to bráno jako překážka v práci na straně zaměstnance (stará prohlídka už pozbyla platnosti, nová není, není tedy jasné, zda jsou zdravotně způsobilí práci vykonávat a tato situace nastala jejich vinou).
Záleží na přístupu zaměstnavatele, jestli chce riskovat tučnou pokutu. Pokud vím, tak inspektorát práce se na to dívá při každé kontrole.
jethro®, vy spolehlivě pobavíte. Prý inspektorát práce...kdybyste jen měl tušení, kolik u nás (v podniku) na nekvalifikovaných pozicích pracuje načerno Ukrajinců, přišedších na polská turistická víza...a všichni kolem nich chodí po špičkách, protože by se také mohli naštvat a zamířit nach Федеративна Республіка Німеччина. Inspektorát práce...napište ještě něco.
Co Vám na tom tak vadí? Před mnoha lety jsem pracoval v nepřetržitém provozu ve 12 hodinových službách a každoroční preventivní prohlídky u závodního smluvního lékaře jsme měli povinné. A to to nebyla žádná fyzicky náročná práce. Když pak tohle místo přestalo existovat, zařídil jsem si dobrovolně jejich pokračování u své obvodní doktorky (rovna dneska na ní jdu). Nejsem už nejmladší a tak jsem rád, že mě má někdo pod kontrolou.
Počítám, že poplatek za prohlídku Vám proplatí zaměstnavatel a určitě tam půjdete v pracovní době, takže i strávený čas. Zaměstnavatel si tyhle prohlídky nevymyslel, je to dané a navíc kontrolovatelné. Když dojde k lámání chleba ( IBP), bude za to, že jste nebyl na prohlídce postižen zaměstnavatel, ne Vy. A zaměstnanec bez prohlídky, který se jí navíc odmítá podrobit, by vůbec neměl pokračovat v práci, určitě je to důvod k rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele.
Jen dodatek - neměl byste spíš navštívit psychiatra, pokud ve Vás lékaři vyvolávají fóbii?
Jste. Jak říkají výše, dostanete to zaplaceno. Já chodím také, ale beru to sportovně. Plně chápu, že soukromá klinika musí z něčeho žít, takže ochotně podstupuji nesmyslné úkony, jen aby si firma pana Chrenka z ODS mohla připsat co nejvíce bodů od pojišťovny a zjistila o mně co nejvíce údajů. To je také důležité, až bude data prodávat dalším pojišťovnám a ty mně budou telefonicky nabízet pojistku, aby náhodou nepokrývala něco, s čím mám zdravotní problémy.
Junkers,
je to povinností, jak jste sám četl v předpisu, který citujete. Pokud nejdete, asi se nic nestane, pokud se nic nestane. Stát by se ale mohlo, proto ta prevence. Až se izve ispektroát bezpečnosti práce, měl by zaměstnavatel problémy a platil by pokutu. A že umějí dávat pokuty, to Vám můžu vyprávět dopodrobna.
Kdo je podle Vás pijavice?
Milan Cukrář: dík za odpověď, no doktor je pijavka, protože ze mě každoročně vysaje trochu krve. A nejen ze mě - téměř ze všech zaměstnanců. Na sjednanou preventivku půjdu, jen jsem chtěl vědět, jestli je to nějak povinné, nebo ne.
Hmm... pijavka, saje... Že Vám vlastně ani tak nevadí ta prohlídka... Že vy se vlastně bojíte jehel...
Takový velký chlap...
@junkers, to jsi "takovej posera", že z takové hlouposti děláš vědu a nemrzítě ještě se na to zeptat?
junkers® Jen tam jděte, vždyť je to ohromná legrace. Víte, jak se vždycky nasměju...Chrenkovy nevolnice se tváří krutopřísně, ale dokud alespoň trefím do jejich ústavu, v životě si nedovolí mě nenechat projít, protože podnik se potácí nad kolapsem z důvodu fatálního nedostatku pracovních sil. A tak znovu a znovu hrajeme tu hloupou hru na zdravotní prohlídku. Tuhle mně povídal kolega: "Mám snad všechno: cukr 9, ztučnělá játra, cholesterol, beru denně tři prášky na tlak a stejně mě nechají projít." Vypadá to, že reálný kapitalismus přečural sám sebe. A to byste si chtěl nechat ujít?
@junkers - Jsem povinen dostavit se k preventivní prohlídce
V pracovněprávním vztahu se musí zaměstnavatel i vy řídit zákoníkem práce:
§ 103
(1) Zaměstnavatel je povinen
a) nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti,
d) sdělit zaměstnancům, u kterého poskytovatele pracovnělékařských služeb jim budou poskytnuty pracovnělékařské služby a jakým druhům očkování a jakým pracovnělékařským prohlídkám a vyšetřením souvisejícím s výkonem práce jsou povinni se podrobit, umožnit zaměstnancům podrobit se těmto očkováním, prohlídkám a vyšetřením v rozsahu stanoveném zvláštními právními předpisy nebo rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví,
§ 106
(4) Každý zaměstnanec je povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví fyzických osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci. Znalost základních povinností vyplývajících z právních a ostatních předpisů a požadavků zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je nedílnou a trvalou součástí kvalifikačních předpokladů zaměstnance. Zaměstnanec je povinen
b) podrobit se pracovnělékařským prohlídkám, vyšetřením nebo očkováním stanoveným zvláštními právními předpisy
Tady to máte velmi dobře rozepsáno a vysvětleno faei.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.