Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
uzavřel jsem stavební spoření (AktivPlus) s ČMSS na 6 let s cílovou částkou 200 000,-,. S finančním poradcem jsme se dohodli na vkladu 1000,- měsíčně, tedy 0,5% z cílové částky. Nicméně, pochopil jsem to jako doporučenou částku, abych dosáhl vysokých úroků. Nyní ale ve smlouvě čtu, že to je povinná minimální měsíční částka. Jako student jsem si založil smlouvu, abych měl něco do budoucna, jenže jsem myslel, že budu posílat peníze, jak se mi to hodí vzhledem k tomu, že nemám stabilní příjem. Vím, že existují mimořádné vklady, ale stejně nechci platit ročně částku 12 000,-. Jako brigádníkovi co studuje a platí výdaje na bydlení mi to dost ztěžuje situaci. Když je má smlouva mladší 6 let a já nevložím minimální povinný vklad za rok, vypoví mi spořitelna smlouvu? Pokud ano, dostanu zpátky peníze, co už jsem tam poslal? (Bez poplatků za vedení smlouvy pochopitelně) A pokud ne, a budu posílat třeba 500 měsíčně, nemůžou mi za 6 let říci, že jsem nedodržel podmínky, a tím pádem mi nic nedají? Bojím se pouze, že své peníze už nikdy neuvidím. Děkuju za sdílení zkušeností
Za vedení účtu se průměrně platí od 300 do 400 Kč.
To se bude odečítat z Vašich vkladů. Zřejmě jste stihl akci, kdy jste nemusel platit ty 2000 Kč za sjednání smlouvy. Jinak by to bylo už na začátku s prodělkem.
Jako junior jste mohl mít i jinde zvýhodněnou smlouvu i s navýšeným úrokem. Před koncem roku se všechny stavení spořitelny přetahují o klienty.
O Vaše vložené peníze nepřijdete, ty Vám nikdo nevezme, jenom se z nich budou odečítat poplatky a daně /plusový úrok a z něho daň z úroků, to mě vždycky trefí šlak, když vidím tuto položku/. Zhodnocení nemusí být ze začátku velké, když budete spořit opravdu jenom sem tam stovku.
A ano u stavebka, pravidelná /každý měsíc pevně stanovená částka, která odchází z účtu a nemusíte na ni myslet/ opravdu zvyšuje úroky z vkladu. Projeví se až ke konci, při výpovědi.
Pamatujte pro příště, takovéto produkty si sjednávejte pouze tehdy, když máte peníze nazbyt.
Ovšem po skončení školy, až budete vydělávat, /jistě to bude dříve, než za 6 let/, můžete na stavební spoření peníze vždycky dotlačit a potom spořit i přes těch 6 let, dokud nedosáhnete k té 200 000 korunové hranici. Určitě si nechat přepočítat poradcem, abyste nepřekročil, na to pozor! Mě poradkyně spočítala přesně na stokorunu, kolik mám dospořit /musí se započítat úroky a podpora/.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.