Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební spoření u ČMSS

Od: anonymne odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

uzavřel jsem stavební spoření (AktivPlus) s ČMSS na 6 let s cílovou částkou 200 000,-,. S finančním poradcem jsme se dohodli na vkladu 1000,- měsíčně, tedy 0,5% z cílové částky. Nicméně, pochopil jsem to jako doporučenou částku, abych dosáhl vysokých úroků. Nyní ale ve smlouvě čtu, že to je povinná minimální měsíční částka. Jako student jsem si založil smlouvu, abych měl něco do budoucna, jenže jsem myslel, že budu posílat peníze, jak se mi to hodí vzhledem k tomu, že nemám stabilní příjem. Vím, že existují mimořádné vklady, ale stejně nechci platit ročně částku 12 000,-. Jako brigádníkovi co studuje a platí výdaje na bydlení mi to dost ztěžuje situaci. Když je má smlouva mladší 6 let a já nevložím minimální povinný vklad za rok, vypoví mi spořitelna smlouvu? Pokud ano, dostanu zpátky peníze, co už jsem tam poslal? (Bez poplatků za vedení smlouvy pochopitelně) A pokud ne, a budu posílat třeba 500 měsíčně, nemůžou mi za 6 let říci, že jsem nedodržel podmínky, a tím pádem mi nic nedají? Bojím se pouze, že své peníze už nikdy neuvidím. Děkuju za sdílení zkušeností

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pave*
hodnocení

1x
Podmínky jsou uvedeny u smlouvy. Nicméně Cílové částky se (většinou) nedosahuje, proto se po 6 letech ve spoření dá pokračovat.
Pokud se stavebko zruší za 6 let od jeho vzniku, člověk dostane peníze zpět i s případnou státní podporou, ať už je to 200tis, či 50tis.
Tak či tak bych tam měsíčně posílal alespoň 100kč.
Mimo to lze říci, že stavební spoření je stále nejziskovější spoření, ALE pouze v tom případě, že člověk dostane celou státní podporu - což znamená spořit ročně 20000. Proto ve vašem případě nechápu jeho založení. To bych spíše zvolil spořící účet nebo termínovaný vklad na nekolik let.

rv*
hodnocení

0x

Vezměte si, že u stavebka platíte i za vedení účtu (třeba 800 Kč/ročně). No a pokud bude státní podpora menší, protože málo spoříte, tak vám budou peníze ubývat. Ve smlouvě obvykle máte minimální částku, kterou máte ročně zaplatit, ale nemusíte nic, musíte jen umřít.

hodnocení

0x
Nechal jsem se před léty ukecat jak jinak než od rodinného příslušníka ke sjednání. Po propočtech jsem chtěl zrušit. Pokuta je ale tek vysoká, že bylo výhodnější nechat padnout pro neplacení.

krtek*
hodnocení

0x

ČMSS už dávno není ta výhodná firma jak byla před x lety...nic bych tam neposílal a za 6 let to zrušil

lipanek
hodnocení

0x

Za vedení účtu se průměrně platí od 300 do 400 Kč.

To se bude odečítat z Vašich vkladů. Zřejmě jste stihl akci, kdy jste nemusel platit ty 2000 Kč za sjednání smlouvy. Jinak by to bylo už na začátku s prodělkem.

Jako junior jste mohl mít i jinde zvýhodněnou smlouvu i s navýšeným úrokem. Před koncem roku se všechny stavení spořitelny přetahují o klienty.

O Vaše vložené peníze nepřijdete, ty Vám nikdo nevezme, jenom se z nich budou odečítat poplatky a daně /plusový úrok a z něho daň z úroků, to mě vždycky trefí šlak, když vidím tuto položku/. Zhodnocení nemusí být ze začátku velké, když budete spořit opravdu jenom sem tam stovku.

A ano u stavebka, pravidelná /každý měsíc pevně stanovená částka, která odchází z účtu a nemusíte na ni myslet/ opravdu zvyšuje úroky z vkladu. Projeví se až ke konci, při výpovědi.

Pamatujte pro příště, takovéto produkty si sjednávejte pouze tehdy, když máte peníze nazbyt.

Ovšem po skončení školy, až budete vydělávat, /jistě to bude dříve, než za 6 let/, můžete na stavební spoření peníze vždycky dotlačit a potom spořit i přes těch 6 let, dokud nedosáhnete k té 200 000 korunové hranici. Určitě si nechat přepočítat poradcem, abyste nepřekročil, na to pozor! Mě poradkyně spočítala přesně na stokorunu, kolik mám dospořit /musí se započítat úroky a podpora/.

vilik*
hodnocení

0x
Dobrý den, každý z nás potřebuje nějakou životní prohru, neboť je známo, že zkušenosti jsou nepřenosné a spálit se musí každý sám.
Vy máte relativně štěstí, podepsal jste méně výhodnou smlouvu. Jediné, co se stane, je menší než nejvyšší možný výnos. Aspoň si příště dáte pozor a před podpisem čehokoliv si o tom něco zjistíte.
K věci. Aktiv plus je koncipován takto: máte sjednané stavební spoření na minimálně 6 let s úrokem 0,6 procent. Každý rok platíte cca 400 poplatek za vedení. Maximální výše podpory je 2000, z uložených 20000 korun. Z toho plyne, že jakékoliv spoření pod 20000 není tolik výhodné a spořit více nebo déle než 6 let také ne, protože se dříve vložené peníze úročí pouze 0,6 %. Proto bych radu typu nechat si spočítat vklady k "dotlačení" smlouvy také spíše nedoporučoval.
Výhodou aktiv plus je takzvaný Bonus. Ten dostanete pouze, když spoříte pravidelně nebo si spoření předplatíte. V tomto případě dostanete po šesti letech spoření dalších 0,6 % k již obdrženým úrokům. Počítejte také s tím, že z úroků zaplatíte 15% daň, o tu vám dá spořitelna méně.
Nic jiného než menší výnos bez bonusu a samozřejmě menší výhodnost státní podpory vzhledem k poplatkům za vedení účtu se vám nemůže stát. Ovšem, jiné společnosti možná takové úroky nebo jen o málo menší nabídnou také, bez nutnosti spořit pravidelně.
Rozhodně neposlouchejte rady nic nespořit a nechat smlouvu doběhnout, protože po šesti letech, nebo dříve, byste mohl zjistit, že si spořitelna účtuje poplatek za vedení za celou dobu, kdy smlouva je uzavřena. Ten samozřejmě zaplatit při neukončení včetně případných sankcí musíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]