Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat na vydržení pozemku který jsem koupil oplocený nechal jsem vyměřit jen neofiko a zjistil že kus pozemku mám ještě za plotem u souseda podle KN hranice souhlasí tak jak se vyměřilo takže na KN to spouhlasí jen plot je posunut na náš pozemek chci ho toziž opravit postavit nový a po oficálním zaměření postavit podle toho geodeta ,může soused uplatnit vydržení? Ta hranice se neměnila už od roku 1931 takže to není tím že při digi mě kus pozemku přidali.
Děkuji
Pokud se s tím skoro 80 let nehýbalo a všichni tyto hranice celou dobu dodržovali, tak soused celkem hravě prokáže, že pozemek využíval těch 10 let v dobré víře jako svůj vlastní. Jestli jste ho na něco upozorňoval před pěti lety, tak jednak to nemáte asi šanci dokázat a pak těch 10 let už určitě splnil i tak, pokud to není nějaký novější přistěhovalec (ale to byste se asi na to tady neptal). Když nebude soused úplný hlupák, tak na ten váš kus pozemku dokáže uplatnit vydržení. Rozhodně bych se nepouštěl do nějakých hurá jednostranných gerojských akcí, typu stavba nového plotu podle digi zaměření apod. Jistě by se to sousedovi nelíbilo a bránil by se. Mohlo by se vám pak stát, že jen zbytečně vyhodíte peníze a budete dávat vše do původního stavu.
Tak pokud je plot mimo hranici pozemku, ale přesto nikdo nic nenamítal a soused v dobré víře hospodařil víc jako 10 let na pozemku za plotem jako na vlastním, tak opravdu může uplatnit vydržení.
Teď je na vašem rozhodnutí, jak velký je to pozemek, co na něm soused má, jaký úmysl s tím pozemkem máte vy a jestli to vůbec stojí za to, zasahovat do pokojného stavu.
No já jsem ho na tu skutečnost upozornil již před pěti lety na to že ten plot není hranice a plot už pomalu dosluhuje tak chci vyměnit a když jsem byl za sousedem tak plot nechce zbourat prý mě to musí dovolit a začel zjištovat byl i před 2 lety na KN kde mě ukázal mapu a řiká že plot je na jeho pozemku. No prostě plácal myslím že si je vědom toho že stojí na mém ale to mu nikdy nedokážu. A nadruhou stranu přece při digi mohl vznést námitku na to jak je to na KN že hranice má být plot.
Když jste ho upozornil, tak podle mého padá to jeho tvrzení. Že to nevěděl a v dobré víře užíval že je vlastníkem. Něco obdobného také řeším, joo za dobrou výru se schová kdejakej zloděj na obranu jsem zatím nepřišel. Také jsem si stěžoval podle mapy v KN nesouhalsí hranice, a odpověď že nemusí že tehdá byly mapy nepřesné a plati digi. měření. Pak taky platíte daň z pozemku pokud máte nové měření a podle původního starého platil, fin. úřad vám zbývající metry co vám přidal KN novým měřením dopočítá. A bude tak doplácet zpětně. Záleží jakej plot máte a jak je udělán. pokud zakončení klasického plotu na trubkách máte na vaší straně pozemku , pak je plot váš, Na plotě se mají podílet všichni co jim ohraničuje pozemek. Řešil jsem to také finančně se nepodílel nikdo, čas a nervy a peníze jsem neměl dohadovat se s dalšíma 8 majiteli pozemků. Oznámil jsme úřadu je obeslal že to bud eprobíhat a že povinnost je 30 cm od plotu nic nemít. A dělal jsem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.