Nejste přihlášen/a.
Před 10 lety jsem se seznámila s pánem. Nastěhovala se do jeho domácnosti. Dům byl A JE jeho maminky.Hned druhý rok jsme opravily kompletně kuchyň. Dnes už mohu říci "bohužel" jsem to financovala já. Čas běžel dál. Až láska vyprchala, vztah se změnil v nevztah. A protože už mě toto nevyhovovalo, odstěhovala jsem se. Ještě jsme investovali do spousty věcí (vrata, vrátka, atd...), které si odnést nemohu. Investovala jsem já. Celou dobu můj přítel měl exekuce, já vydělávala více než on. Žilo se nám dobře. Při odchodu jsem mu slíbila, že se s ním finančně vyrovnám. A teď po mě chtějí určitou částku našetřených peněz. A když jim nedám co chtějí, tak jeho maminka, že mi dá k soudu, že jsem neplatila nájem. Já tam trvalé bydliště měla, její syn né, kvůli exekucím. Má na to právo? po jak dlouhé době by nájemné bylo promlčené? I sám bývalý partner řekl, že se měl dobře, že se už nikdy nebude mít líp. Ale ve výsledku prachy jsou prachy. Děkuji za odpověď.
Vezměte výpisy z účtů a vzpomínejte na co byly částky vybrány, i když by to bylo odhadem. Na něco doklady máte, odhad se dá udělat i na dlažbu a podobně.
Tyto částky s datumy vypište na papír a doporučeně pošlete matce k proplacení s datumem splatnosti s tím, že jak uhradí vaši investici, sejdete se s ex a budete jednat dál. Nikdy k tomu nedojde. Víc nekomunikujte, nescházejte se, telefony neberte a hlavně žádné peníze nikomu nedávejte.
máte pravdu. Budovala jsem si vztah. Pro mě mělo všechno smysl. A zatím chodíme místo k soudu k "mamince". Podotýkám že je syn nar.rok 1966 tj.53 let. Takévé jednání z jejich strany jsem nečekala, vzalo mi to mnoho sil a sebevědomí. Taková schoulená chudinka, která se nemá jak bránit.
Ale no tak, "schoulená chudinko". Jedna taková jako vy mě málem svlíkla z trenek po rozvodu. Jenže jsem se ubránil. Říká si "hospodyňka" ..
Musela jsem se vrátit a číst to znova, předpokládala bych, že vyrovnání chcete vy a ne oni. Nic nedávejte, pochybuji, že udělají víc než vyhrožování a i kdyby, klidně tvrďte, že jste nájem platila z ruky do ruky té ubohé stařenky a ještě navíc jste financovala opravy v domě a živila jejího syna a tak vám dluží oni ne vy jim ale jste velkorysá a nic od nich nechcete. Tak bych se zachovala já ale já nemám problém říct co si myslím nahlas, vy ano a tak sebou vemte někoho kdo se nebojí.
Ale vždyť jste nebyli manželé, tak přítel nemůže chtít polovinu Vašich peněz.
Kromě toho, že jste platila v cizím domě opravy a vybavení na nic od Vás nemá nárok. Oni nic nemají v ruce, nějakou smlouvu, kde byste podepsala, že budete platit nájem. Zaplatila jste si nájem svojí investicí. Máte asi větší mínusové položky na bankovním výpisu.
Soudy a advokáti stojí moc peněz, nebojte se, už jenom, že je vyslechnou, tak je to odradí, nebudou mít na to.
Jenom Vás straší, buďte v klidu, každý advokát se jim vysměje, protože oni nic v ruce nemají.
Jenom ten Váš ústní slib, že se s nimi vyrovnáte, aby se na něm netočili. Dnes nemusí být písemně. Možná, že když dáte na papír - má dáti - dal, tak aby nedopláceli oni Vám.
Pokud si vezmete do ruky výpisy, tak lze doložit, co jste platila. Chtějí Vás oškubat, už se nedejte. Je doložitelné, že pán měl exekuce a jste převážně všechno financovala Vy.
Vzpomínejte, a sepisujte si co a jak, a počkejte, jak oni. Sama žádné kroky nepodnikejte.
Pokud budou chtít schůzky, tak na neutrálním území, nechoďte k nim, ani on /s matkou/ k Vám.
Pokud byste pocitila nátlak, tak si berte k sobě svědka. Případně si nahrávejte komunikaci.
Myslím, že všechno přichází od matky, s pánem se dá asi mluvit, když připouští, že se s Vámi měl dobře.
Řekla jsem, nějaké peníze Ti - jemu dám. Ještě mi poraďte, když mu budu předávat peníze, jestli mám mít napsaný nějaký panír. Když napíši daruji Ti, tak je to na daň z příjdu. Když napíšu vyrovnání nesezdaného vztahu, tak přiznám máš vztah. Tak jak to mám udělat? Je potřeba nějaké potvrzení pro mě? Každý mi řekl, nic mu nedávej. Věděli jak žijeme, jak se k ex chovám, a jak se chová on ke mně. A nyní jsem tak špatná, že se divím, že mě kdy podali ruku. Dozvěděla jsem se opravdu mnoho na svoují osobu. A co bych chtěla. Když jsem se starala, tak jsem byla dobrá. Děkuji za všechny odpovědi.
Tak Vám každý radí nic mu nedávat a Vy jste přesto rozhodnutá.
Neraďte se tady a napište si třeba o radu právník zdarma. Je jich tady na internetu pár. Pokud napíšete do jakékoliv advokátní kanceláře, které se zabývají manželstvím - rozvodem, i když jste nebyli manželé, a sejdete se, tak za půl hodiny Vám dají relevantní informace, jak postupovat. Raději bych dala 1500 jim, než nějaké tisíce tomu bývalému. Ale skoro se mi zdá, že jste rozhodnuta.
Jenom mi řekněte, jaký právní nárok má pán na ty peníze?
On se s Vámi přece nevyrovná za kuchyň, plot.
To, že se ptáte, jaký doklad si máte při předání peněz nechat podepsat značí, že to jsou vyděrači a Vy slabá. Nic nedávat, protože přijdou znova a nikdy nebudou mít dost. Jakmile upadnou do dluhů, máte je tam znovu.
Já nevím, tady leckdo radí "pak zaplatím nájem" a podobně. Já tedy nevím, ale já bych nikdy, NIKDY ani slovem nepřipustil oprávněnost požadavku platit nějaké nájemmná. Jak již bylo řečeno, není smlouva, není nárok. Samotný trvalý pobyt takový nárok v nejmenším nezakládá, trvalý pobyt může mít leckdoleckde, řada lidí "trvale bydlí" na obecním úřadě a slyšel jsem i o případu, kdy někdo měl trvalé bydliště na adrese kostela.
Co se týče vyučtování investic, myslím, že to můžete udělat, sice bez nějaké šance na proplacení, ale Váš nárok podle mne je silnější než nějaký nárok na nájemné. Ale na nic bych to nevázal, prostě bych to vyúčtování poslal doporučeně, nejlépe s doručenkou, a s kopií těch dokladů, které vám rádcové navrhují. Ona už samotná existence takového dokumentu vytváří určitý tlak-
A co se týče peněz, které chcete dát ex, sice nevím, jestli je to dobrý nápad, ale s daní z daru z příjmu bych si starosti nedělal, to je problém příjemce. Nic jiného než dar to není, tak bych to na potvrzenku napsal. (Zlomyslník by kopii poslal na finančák nebo iexekutorům, ale...).
A na závěr radu k psychohygieně. Jistě, máte právo cítit se ublížená a vůbec, ale z hlediska psychohygieny tím trpíte nejvíc sama. Asi by bylo nejlepší po provedení těch akcí na vše zapomenout a pokusit se odpustit. I v otčenáši se praví "..a odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům", Jstre křesťan - katolík a chodíte do kostela? Možná by pomohla i zpověď. Pokud ne, jsou jiné možnosti. I budhismus učí odpouštětm nebo psycholog poradí; ono je to strašně těžké, není to tak, že si řeknu "tak a od zítřka odpouštím/, je třeba na tom pracovat, ale stojí to za to.
V závěru mě dobře radíte. O tyto věci se zajímám, ale když pak přijde taková podpásovka tak to trvá déle, než se s tím člověk vyrovná. Dozvěděla jsem se o sobě "hodně věcí". Kdyby to byla pravda, já se svojí povahou bych jen "mamince ex" dala za pravdu. Ale to nejde. Dost to bolí. Žila jsem mezi nimi 9 let, ale takovou zákeřnost jsem nečekala. Proč jsou lidi tak zlý a sobecký? Celou dobu mi přezdívali "paní spravedlivá" a teď mám snášet tohle. Děkuji všem za podporu.
Ty našetřené peníze ze kterých chtějí podíl jsou našetřené z Vaší výplaty, nebo i z jeho?
Doklady od investic do kuchyně náhodou nemáte uschované?
V každém případě si myslím to co kolegové... Je to jen strašení a mlácení prázdné slámy.
Paní matince bych v klidu odpověděl, že se na setkání u soudu velmi těšíte.
Mám v sobě hodně zloby. Ale pořád a vlastně nikdy jsem to neuměla říci.Skrytá agrese=deprese. Tak nějak funguje můj život. Děkuji za lehčí formy téhle nemoci. A sebevědomí na to, říci "mamince" co si myslím zatím nemám. Dejte rady a pomozte. Ať to vše co nejdříve ukončím. Děkuji
Chápu že to není jednoduché.
Zkuste se pro jednou zachovat jinak než obvykle. Buďte tvrdá a neoblomná. Na žádné peníze nemá Váš bývalý partner a tím méně jeho matka nárok. Žádnou smlouvu jste s nimi neuzavřela. Jestli partner platil exekuce, nemyslím si, že by mohl něco ušetřit a tím by si mohl nárokovat nějaký podíl na ušetřené částce.
Nereagujte na výhružky, nenechejte se zlomit, neodpovídejte na slovní napadání, nic jim nepodepisujte a hlavně jim v žádném případě nedávejte žádné peníze.
Znají Vás a je dost možné, že kalkulují s tím, že nějaké peníze jim dáte jen proto, abyste od nich měla klid.
Nemáte rodinu, přátele, kolegy z práce, kteří by v tomto případě byli ochotni Vás hlavně psychicky podpořit a podržet?
Jeho matce nic neplaťte, protože nic platit nemusíte, svému ex také nic neplaťte, protože nic platit nemusíte, na sliby si nevzpomínejte a vyhrůžku soudem také neberte vážně. Soudní líčení by ani nezačalo, protože bez nějaké nájemní smlouvy není co soudit.
Ale bohužel vaše do společného bydlení investované peníze také už neuvidíte, protože co namontujete na nemovitost, stává se částí nemovitosti a ta má svého majitele. Domovní vrata, vrátka u plotu a nová kuchyň jsou majetkem matky vašeho ex.
Nataby, sice již nereagujete, ale napadlo mě, že jste vlastně žili jako manželé. Starala jste se a pečovala, financovala, co se dalo, a bydlela zase u nich.
Už jste někdy slyšela, že by si manželé platili navzájem nějaký nájem? Zamyslete se a navíc jak píše i třeba ,,kartaginec,, není žádná smlouva, žádné ujednání.
A pokud se jedná o ty ústně slíbené peníze - vyrovnání. Vzpomeňte, co říká prezident Zeman. Jenom blbec nemění svůj názor. Vy jste vše promyslela, poradila se a přehodnodnotila. Hodně štěstí.
Tak to jsem špatně přečetla. O to je to horší. Měla jsem za to, že je majitel maminka a ten přítel napůl.
jÁ BYCH SE S TÍM UŽ NETRÁPIL. REÁLNÉ PÁKY NA vÍÁS NEMAJÍ, A POKUD POŠLETE TEN POŽADAVEK NA PROPLACENÍ VÝDAJÚ NA přestavbu a pod., o kterém jsem psal, mohl by je udržet v klidu. (Ale nediskutoval bych o něm, žádné dodatečné korekce a dohody, ani bych to nevymáhal.) Ale to zvažte, +prostě když se odstěhujete a všechny další požadavkybudete ignorovat, tak co? Další hádky a dohady mohou jen komplikovat vnitřní srovnání se.
Ale stejně, napadlo mne, jak by se asi ex divil, kdybyste mu s odůvodněním, že jste nebyli manželé, naůčtovala sexuální služby. Samozřejmě jako reálný nápad to nenavrhuji, spíš představa pro vlastní pobavení.
Jak už tu někdo psal... sepsala bych do čeho všeho jsem investovala a tento seznam bych předložila já ji. Až mi zaplatí, tak ji já dám dlužný nájem.
Nicméně si myslím, že byste neměla být hloupá a ještě něco vašemu bývalýmu dávat. To on by se měl vyrovnat s vámi za investici do jeho budoucího majetku.
Můžete popsat, proč a za co jste mu chtěla dát nějaké peníze, když jste hodně věcí platila sama? O nájmu nemůže být řeč, to je výmysl nemocné paní. To by musela existovat nájemní smouva a vy ji neplnila. Stařence jen pokyňte rukou a žijte si svůj život. Takových chamtivých zlodějů je všude plno. Pokud píšete pravdu, tak by měli platit oni za zhodnocení jejich majetku z vašich peněz.
Nějak to Vaše jednání nechápu. Vy jste strkala své peníze do domku, který byl maminky Vašeho druha, zařídila jste rekonstrukci kuchyně, nová vrata atd., takže jste mamince ten dům svými prostředky zhodnotila. A doklady na koupi jste si asi neschovávala, že. A když jste toto všechno dělala, proč jste mu slibovala a následně chcete dávat "nějaké peníze"? Spíš by měli platit oni Vám za ty rekonstrukce.
Lidé Vám tady radí, abyste mu nic neplatila, proč?, ale Vy jdete za svým jako beran. A když mu peníze dáte, zda potřebujete potvrzení. Vypadá to, že asi máte nějaké peníze, kterých se potřebujete zbavit a zuby nehty mu je nutíte.
Takže jste jim pomohla, ještě jim dáte peníze a můžete jít hledat nějakého dalšího pána v exekuci, kterého budete moci sponzorovat. Svatá prostoto!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.