Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Mám tetu která má atrofii mozku.Žije ve společné domácnosti se svou sestrou která se o ní stará.Dozvěděli jsme se že je možnost pobírat nějaký přispěvek na celodenní ošetřování.Když jsme se na to ptali doktorky tak ta řekla že není problém vystavit potřebné papíry,ale žádné nám nedala a nijak více ani neporadila.Chtěla bych se proto zeptat jak to vlastně funguje.Máme nejprve dojít na sociální a pak k doktorce nebo nejprve k doktorce a pak na sociální?Jaký je vlastně postup?Děkuji
Zařizovala jsem pro manželovu babičku. Musíte jít na příslušný Úřad práce, kde je oddělení pro tyhle dávky . Tam vyplníte formulář, oni pošlou papíry praktickému lékaři, ten vyplní papíry, pak je sociální šetření v domácnosti, kdy baba z úřadu dojde a ptá se na tisíce věcí, jestli se dotyčný sám oblékne, zapne zip, knoflík, umyje se, dojde si na záchod, nakoupí, uklidí. Podle počtu nezvládnutých úkonů se pak přiděluje stupeň závislosti na I.-IV., kdy u prvního pobíráte 800Kč, u druhého 4400Kč, u třetího bylo navýšení na 12800Kč a u čtvrtého 19200Kč měsíčně, uvádím jen sumy pro dospělého, pro děti jsou vyšší, ale to není váš případ. Pak se lejstro ze sociálky a od lékaře posílá posudkovému lékaři, který aniž by člověka viděl, podle údajů a od stolu příspěvek buď přidělí nebo nikoliv.
Celé je to proces na několik měsíců, tak se obrňte trpělivostí, já mezitím sepsala raději i odvolání, kdyby přípsěvek nepřiznali. Často se stává, že než úřední proces proběhne, pacient zemře. Vše může zařídit pečující osoba i bez přítomnosti nemocné tety, nemusíte jí nikde tahat po úřadech. Naštěstí tam nepožadují ověřený podpis, mně řekli normálně to podepište za babičku. Rovnou si vyplňte i plnou moc (opět neověřená) že můžete být informována, protože oni furt a naprosto zbytečně posílají doporučené dopisy adresované té závislé osobě, že bylo zahájeno řízení, že bylo pozastaveno než bude zpráva od lékaře, že bylo znovu otevřeno atd. Pořád dopis a pořád nebylo rozhodnuto a nic nevíte.
Vše nějakou dobu trvá,ale pokud bude příspěvek na péči přiznán, bude vyplacen zpětně a to od doby podání žádosti.
Ano, bude to doplaceno, nicméně pacient se musí toho přiznání dožít. Pokud se nedožije nedostane nikdo nic. Tedy pečující osoba může nechat práce, starat se, nakoupit pomůcky, zdaleka ne vše hradí pojišťovna. A pokud se závislá osoba přiznání příspěvku nedožije, má pečující osoba smůlu, neuvidí ani korunu a nikoho nebude zajímat, že péčí přišla o příjem a měla s péčí další výdaje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.