Nejste přihlášen/a.
Přeji hezký den,
mám takový problém s mojí matkou, dá se říct, že už od ranného dětství. Nikdy mě nerespektovala, neměla jsem žádné soukromí. O měsíc mi bude 29 let, 6 let žiju v zahraničí. Když jsem ještě bydlela doma, matka mě neustále kontrolovala, kutrala mi ve skříni, v tašce, kabelce, šuplících, otevřela a četla můj denníček a pak ještě poznamenala, že proč píšu takové pí...viny. Otevírala mi poštu, dopisy, nic jí nebylo svaté. Chtěla vidět moje pracovní smlouvy, když jsem dala výpověď tak ji chtěla vidět, taky stav mého účtu a kolik mám peněz. Pokračuje to dál. Když přijedu 1 - 2 x do roka na návštěvu k rodičům, ještě den předtím mi volá, abych nezapoměla na smlouvu, že jí chce vidět a pak když přijdu abych jí ukázala internetbanking. Loni na Vánoce jsem byla doma, byla jsem s mamkou ve měste a míjeli jsme bankomat. Hned řekla abych jí ukázala kolik mám na účtu, tak jsem jí řekla, že nic ukazovat nebudu, jestli ji to přijde normální. Pak se urazila a poznamenala, že určitě nic nemám, že asi ani nepracuji a že je to prostě normální když chce máma vidět jak se dítěti daří. Prý určitě něco tajím..
Jak s ní jednat? Já už opravdu nemůžu...
Je to asi tak. Dovolí si co vy jí dovolíte. Řekněte, že je vše v nejlepším pořádku a že se nemusí bát. No a že už nejste dítě, aby vás takto kontrolovala. Hned nato jí začněte vykládat něco srandovního, nedejte jí příležitost, aby měla příležitost na námitky k vaší odpovědi. Ona máma má o vás určitě starosti, jako o své dítě, jenom to přehání, spíše to neumí - mít takové ty normální, zdravé starosti.
Vzhledem k vašemu věku není chování vaší matky normální. Ale na druhou strany my nevíme, co maminku k takovému chování vůči vám vede, to bychom museli s vámi žít a vidět situaci ve vaší rodině. Jestliže však žijete spořádaně, máte své zaměstnání, tak na vašem místě bych se nenechala takto omezovat.
Je docela pravděpodobné, že matka autorky dotazu má nějakou úzkostnou poruchu. Možná tzv. generalizovanou úzkostnou poruchu. Tito lidi mají potřebu mít nad "děním" co největší kontrolu, jinak pociťují silnou úzkost. Jejich naléhání na druhé, aby jim něco dokazovali nebo ukazovali (sdělovali) může být v důsledku té poruchy tak nepřiměřené, že to výrazně poškodí vzájemné vztahy. Může se to týkat i běžných činností, jako je např. řízení auta, kdy spolujezdec do řízení "kibicuje" řidiči.
Dobrý den. Vaše máma je asi přehnaně starostlivá. Buďte nad věcí. Ujištěte jí vždy, že již nejste její malá holka, že se o sebe již umíte postarat sama a není nutné, aby Vás kontrolovala. Ať se naučí respektovat Vás, jako dospělou ženskou. A Vy se jako dospělá a svéprávná žena zkrátka chovejte. Máma si k Vám dovolí tolik, kolik jí sama dovolujete...
Z Vašeho popisu je patrné, že Vaše matka má určitou poruchu osobnosti. Výčet poruch osobnosti je snadno dohladatelný na netu. Jsou o tom i publikace.
Určitý popis poruch osobnosti je např. zde
Bohužel, někteří lidi nedokážou, vyléčit svoji poruchu osobnosti. Ze zkušenosti pochybuju, že byste nějakým způsobem dokázala dosáhnout toho, aby se Vaše matka začala nějak léčit, např. aby chodila na psychoterapii. Takže to vypadá, že prakticky máte dvě možnosti. Buď matce některé okolnosti zamlčíte a bude relativně v pohodě a nebude se urážet nebo budete plně prosazovat Vaše právo na soukromí a v tom případě se Vaše matka bude urážet. Co si vyberete, to záleží na Vás. Máte např. možnost mít dva nebo tři účty, a když Vaše matka bude "požadovat""kontrolu"účtu, tak jí můžete ukázat stav toho účtu, o kterém ona ví a o dalším účtu (o dalších účtech) jí nemusíte říct. V tom případě byste před ní ale nemohla vytahovat jiné kreditní karty. Podobně to můžete dělat i s dalšími informacemi. Samozřejmě chápu, že chcete mít svoje soukromí a že byste chtěla, aby Vaše matka byla tolerantní atd. Jenže realita bývá i taková, že někdy jsou jen dvě volby. Bu´d se někdo netolerantní uráží, když mu není v nečem vyhověno, nebo se mu vyhoví, aby byl(a) v úpohodě, ale za "cenu"zapírání a tajností.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.