Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem rodinná popelnice

Od: lupa odpovědí: 17 změna:

Nepovažuji za správné vyhazovat potraviny, byla jsem v dětství tak vedena. Manžel i dcera si do lednice chodí vybírat, co jim chutná - já celé naše dlouhé manželství jím, co prochází. Proto také tloustnu, že nechci jen "dojídat", ale dát si prvně také to, co mi chutná. Tolikrát jsem o tom s mužem hovořila, dokonce pořídila v lednici přihrádku s nápisem "Popelnice", aby se bralo odtamtud. Nefungovalo to. Jako jediné možné řešení vidím smířit se, že v lednici budou věci hnít, dokud manželovi nezačnou vadit a nevyhodí je. Nákupy u nás z provozních důvodů dělá muž, kupuje si i drahé věci, přesto je nechává procházet. Nemyslím si, že se muž poučí tím, že shnilé bude vyhazovat (má k penězům lhostejný postoj). Mrzí mě to, ale už to tak je. Jak se smířit s vyhazováním jídla do popelnice? Pro mě je to výraz totální konzumnosti, vybíravosti.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

12x

jj, možná jste někde četla psychotermín Syndrom nahnilých jablek. To je způsob chování, kdy si člověk vždycky jako první bere ta jablka, která se začínají kazit. Výsledek je ten, že takový jedinec nikdy zdravé a čerstvé jablko ani neochutná. Vy jste dokonce v ledničce zřídila přihrádku se jménem "Popelnice", abyste váš syndrom nahnilých jablek přenesla na celou rodinu. Nic ve zlém, ale do takové přihrádky bych taky ani nesáhl.

Dlouholetého manžela nepřevychováte, asi už dospělou dceru taky ne, takže co jiného vám poradit? Zkuste váš syndrom nahnilých jablek vyhnat z hlavy.

Nejlepší odpověď *hej*

hodnocení

8x
Tak jezte ty jeho drahe veci s nim, hned jak se koupi a necekejte, az se budou kazit.

lidus*
hodnocení

6x

Nevím odkud jste a zda tam služba funguje. Jsem na inv. vozíku, obchod nepřipadá v úvahu a tak nakupoval manžel. Sice už pozná hovězí od vepřového ale i tak to bylo náročné. Nakupuji sama přes internet na Rohlíku ale služeb je několik, objednám, přivezou domů, zaplatím. Tak už se nestává, že máme 3 tatarky ale žádnou majonezu, že máme 2 polohrubé mouky ale žádnou hladkou. Manžel chodí pro chleba a pečivo, občas ovoce ale i to objednám. Objednávám 1x za týden a to co nikdo nejí, nekupuji. Vnučky chtějí Brumíka, Snikrsku, RISO, žádné kindr vejce a podobně u nás nenajdete. Sice se stane, že něco dojde, vždycky je čím to nahradit, nekoupím půl kg šumky jen proto, že je v akci, řekla bych, že moje nákupy ušetří. zkuste to.

hodnocení

6x

Nerozumím tomu. Muž nakupuje a vy jíte to, co vám nechutná? A proč? Proč to nenecháte zkazit a ať to muž vyhodí. Ono mu to dojde, že platí za něco, co vyhazuje. Přestaňte dělat popelnici a chovejte se jako žena, která nemusí. Nemusí vlastně vůbec nic. Jen chce!

lipanek
hodnocení

5x

Nemáte v okolí nějaké bezdomovce, nezaměstnanou rodinu s malými dětmi? Brala bych trošku ještě použitelné suroviny a jednou za týden vyčistila lednici a malý balíček jim věnovala. Aby nikdo z rodiny nic nevěděl. Raději jim, než do popelnice vyhodit, nebo se sama přežírat a tloustnout. Když nefunguje prosba, ta budte důvtipná a rozumná Vy. Jezte spíše čerstvé potraviny, zakysané výrobky než tučné ryby v oleji, majolkové saláty a jiné, by´t dobré, kalorické bomby.

hodnocení

4x

Občas se stane každé rodině, že něco z potravin nespotřebuje a vyhodí. Ale pokud je to u vás pravidlem a vadí Vám to, nakupujte sama. Kupujte jen to, co sníte a kolik toho sníte do dalšího nákupu. Manžel se neosvědčil, tak se nákupů ujměte sama. A budete vidět, zda se vaše hospodaření zlepší.

lupa
hodnocení

Nakupovat sama nemohu ze zdravotních důvodů. Když jsem dříve nakupovala, stejně jsem dojídala. Netrefíte se do vkusu všech a manžel je mlsnej ;)

hodnocení

4x
Taky doma dojidam často méně atraktivní jídlo. Nedojidam porce od obědu apd. To je cesta do pekla. Ale i to jiné jídlo funguje pokud se ho sní adekvátní množství. Není potřeba sníst o 30% více jídla, aby se do lednice nevracel zbytek... To se tam prostě vrátí nebo klidně vyhodí.
Na mě funguje pohled z odstupu. Než abych snědl jídlo, které už nepotřebuji, protože svou porci jsem snědl a šel běhat maraton, abych to zpátky shodil, tak to prostě NESNÍM (NESEŽERU).
Hledat v tom důvod, proč mám nadváhu je alibisticka póza slabého jedince. Uvažujte o tom a buďte k sobě upřímná.

jistzpopelnice
hodnocení

2x

Podle příspěvku to vypadá, že peněz máte více než dost. Dnes je prostě konzumní styl života běžný. Vůbec nerozumím, proč jste zřídila v lednici oddělení "popelnice". To má jako znamenat, že oni mají jíst také "z popelnice" jako vy a být podobně, promiňte to slovo, přihlouplí? Proč by měl jíst někdo z "popelnice"? Pokud máte dostatek peněz a manžel chodí nakupovat, tak si prostě napište lístek, co chcete vy sama, ať koupí také Vám a jezte a pijte jako jedí a pijí oni...prostě buďte na úrovni, jako celá Vaše rodina. Nedělejte ze sebe socku. Pokud s tím máte problém, přihlaste se na hodiny terapie. Občas se stává, že zazobaný muž, si vybere nanynku z vesnice, která by pro pírko i do bažiny skočila ale to není v dnešní době už takto běžné. Doma vás mají nejspíš za podivína rodiny. Bylo by hezké, kdyby se nic v lednici nepokazila ale hlavně kdo nakupuje na několik dnů... je to úkol nereálný a někdy se věci prostě vyhodit musí. Znám to z vlastní zkušenosti. V obchodě si promýšlím co spotřebujeme, co už asi ne...taky...aby se nemuselo vyhazovat a to z důvodu principu, nikoliv financí...Není ale reálné vždy všechno sníst.. Ten postesk, že tloustnete, protože dojídáte je už opravdu chorý...měla byste se nad sebou zamyslet, protože podle příspěvku máte problém vy ne vaše rodina, manžel..

damandys
hodnocení

2x

Nechci dělat reklamu, ale na Facebooku jsou skupiny, kde si předávají přebytečné potraviny. Třeba tam bych to tam zkusil nabídnout, někomu by se přebytečné jídlo mohlo hodit.

hodnocení

2x
Pořiďte si slepice nebo prase a je po problemu, v paneláku to asi ale bude horší...

pb®
hodnocení

2x
Nakupujte sama na internetu a vařte ze základních surovin. U nás se jídlo nekazí. Jo občas člověku shnije citrón či paprika druhý den po přinesení domů, občas zbytek šunky. Jinak se snažím vše spotřebovat, pečivo je na mrazáku a bere se vždy tolik, co kdo spotřebuje. Když hrozí, že by se šunka a sýr skazil, dávám na mrazák a pak někdy vytáhnu a peču pizzu. Jo co zbývá, to jsou nedožírky po dětech. Ale to buď sní slepice nebo psi, pokud to nedojím já druhý den k obědu. Abych nepřibírala, snažím se několikrát týdně večeřet nízkokalorické pokrmy. Maso s cuketou nebo dýní. Díky bílkovinám a vláknině to zasytí, kalorií to má houby a já postupně sleduju úbytek na váze.

hodnocení

2x
Doma jsem to řešil tak, že jsem v kuchyni nalepil A4ku a na ní zapisoval co všechno se muselo který den vyhodit.
Když pak člověk vidí po měsíci ten souhrn a nejlépe to vyjádří i finančně, tak to dost pomáhá při krocení i dalších nákupů. U mé partnerky to tak aspoň zabralo a už tolik nevyhazujeme, protože nakupujeme mnohem méně..
Vizualizace prostě dělá divy!

lee*
hodnocení

0x
Tímhle trpěla moje babička. Jeden čas jsme žili s prarodiči. Dotáhla to tak daleko, že když byl čerstvý oběd (něco co je nejlepší fakt čerstvé - třeba řízek) tak si šla ohřát zbytek od předchozího dne. K večeři si pak dala ten studený řízek - zbytek od oběda. Nikdy jsem nepochopila, proč si nevezme čerstvý řízek a ten den starý zbytek si nedá třeba k večeři.
Kamaradcin otec radil potraviny v lednici dle data spotřeby a nutil rodinu jíst v tomto pořadí. Měla chuť na sýr ale musela si dát šunku, protože pozítří ji končila trvanlivost *bum* Já sice chápu, že plýtvání potravinami je špatně, ale taky občas vyhazujeme. Bydlím na dvou místech - v domku u mamky mam svůj byt (kuchyni máme aktuálně společnou, protože tam moc nejsem) a s přítelem máme byt. Jenže my dva dost cestujeme - někdy jsme u mamky na baráku, jindy v bytě - nemá to žádný řád. Já navíc občas přespím v rámci sluzebky v hotelu, což bývá neplánované... No a všichni 3 nakupujeme. Stane se nám, že rohlíky nekoupi nikdo nebo je koupíme všichni a pak zbývají. Mě tedy baví zbytkové vaření - doluji z lednice co prochází a něco z toho vyrábím, někdy potraviny i mrazim - tvrdý sýr na špagety, tofu, zbytek vína se dá zmrazit a skvěle použít na vaření, stejně tak třeba nacata smetana... Ale i tak občas vyhazujeme. Máme tedy 5 slepicek, které spasou kde co... Ale i tak něco neuhlidam. Většinou dám jídlo do sáčku a nechám u popelnic na sídlišti - velmi rychle zmizí.
Velké plýtvání by mě štvalo, ale nic mě nedonutí jíst to, na co nemam chuť, natož pořád. Měla byste se zamyslet víc nad sebou, než nad manzelem.
Pokud jde o nedojedena jídla tak bych nandavala menší porce a zbytek do mrazáku. Když nemám čas nebo chuť vařit jako když to tam najdu a klidně máme každý něco jineho

hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Tak si ho trochu vychovejte..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]