Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jíst při problémech se stolicí

Od: eddie odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, předem se omlouvám za obsah, pokud vám vadí takové věci, nectete. Poslední dobou mám problemy s vyprazdňováním. Stolice je velmi tuhá a členitá a je objemná... Mám v jídelníčku více vlakniny a jogurtů atd. A snažím se omezit mouku. Ano, zmekcila se, ale jenom ke konci. Začátek je vždycky tvrdý a členitý. Mám z toho problémy (trhlinky, hemoroidy). Otázkou zůstává, co tedy jíst a nejíst, aby se stolice zmekcila a nedelalo mi problémy a bolest se vy... Díky za objektivní rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

0x

A co pitný režim a syrová zelenina? Popište stravování, pak se může najít chybička a lze dobře poradit.

lidus*
hodnocení

0x

Mám stejný problém, můžu v klidu vypít litr oleje, jíst samou vlákninu a nic se nezmění. V nemocnici se všichni po... z toho co jim dávají LAKTULOZA a u mě to nefunguje, gutalax na nic psílium na nic, lněné semínko na nic. Beru dlouhodobě léky a píší u nich častý průjem tož nevím, proč já zácpa. Můj muž, ráno vypije půl litr teplého mléka a jde, pravidelně každé ráno stejné a já ani náhodou. Já si říkám asi málo pohybu, na inv. vozíku se špatně hýbe,dělám co můžu. Děláme jablečný mošt, nikdo ho moc nechce, že se z něj po... a já zase nic. Kvašené zelí, nefunguje. Bože, jak já s vámi soucítím ale radu nemám žádnou.

pb®
Lidus u vás je to bohužel způsobené neurologickým onemocněním. Co glycerinový čípek? Ten změkčí obsah střeva. Prostě když nepomáhá namazat z jedné strany, tak z druhé.

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den. Vláknina je dobrá, jogurty zbytečné, dobré je omezit či vysadit maso a bílé pečivo, hodně pít (čistou nebo jemně perlivou vodu) a také je neméně důležitý fyzický pohyb každý den...většinou čím více pohybu tím lépe, už jsem se ale setkal s člověkem který to měl stran pohybu přesně opačně (čím méně pohybu, tím lepší)..při přetrvávajících problémech ale nijak neexperimentujte a zajděte k lékaři.

kepler*
hodnocení

0x

Zkus odhadnout, co může být příčinou problému:

Mezi rizikové faktory patří jakékoliv onemocnění střev (zánět, divertikulitida, polypy, hemeroidy, atd.) nebo třeba i zánět některého z okolních orgánů (močový měchýř, děloha).

Rizikové faktory jsou špatné stravovací návyky. Pokud se Vám podaří zapracovat na své potravě, zvýšíte příjem zeleniny, ovoce, ryb a vlákniny, tak se Vám to určitě vrátí nejen v souvislosti s nemocemi střev. Zácpu také riskujete, pokud nedodržujete pitný režim, tzn. vypít alespoň dva litry tekutin denně (káva a čaj se nepočítají).

Prevence zácpy

Významným preventivním opatřením je úprava stravovacích návyků, úprava jídelníčku a dodržování pitného režimu.

Jde hlavně o dostatek tekutin (napomáhají rozmělňování stolice), denně byste měli vypít alespoň dva litry tekutin (káva a čaj se nepočítají), abyste docílili pravidelného vyprazdňování a stolice o správné konzistenci.

Důležitý je taky dostatečný příjem vlákniny a pravidelný příjem potravy, nepřejídat se večer a jíst přiměřené množství celozrnných výrobků a ovoce.

nemoci.vitalion.cz/...

kami*
hodnocení

0x
Ideální je donutit tělo k vyprazdňování každý den. Na moji babi zabíraly sušené švestky namočené ve vodě, ale jedla asi 5 ks nebo hroznové víno.
Já jsem zase poprosila jógu. Ráno nalačno Uddijána bandha. Na konci se nejdříve povolí břicho a nádech až za několik sekund. Po ní se pije hrnek vlažné vody. Jindy mi stačila ráno sestava Pozdrav slunci, alespoň 3x, cvičím ji co cvik to jeden nádech nebo výdech. Potom mi ráno pomohlo jablko nebo několik syrových mrkví. Několikrát jsem si dopoledne vařila řidší vločkovou kaši ve vodě, na konci do ní dám sůl a rozmíchám vejce.
Pohybu mám málo, tak je pro mne občas pár cviků nutných a změnit jen stravu mi nestačilo. Tlak na střeva při prvním cviku tělo donutí se zbavit všeho, co je tam navíc.
Někdy je ale zácpa daná sugescí, Ted jsem v práci, teď nemůžu jít na záchod. Tak zase opačná sugesce může časem zabírat.

hodnocení

0x

Dobrý den. Vše napsali ostatní, já jen přidám léky. Neberete nějaké, které mohou způsobovat zácpu? Nevíme, kolik je Vám let, ale možná nebude naškodu vyšetření tlustého střeva. Ovšem jestli máte vnitřní hemoroidy a víte o nich, tak ty to také mohou způsobovat. Vím o čem mluvím.

hodnocení

0x

Hodně pít! A pohyb!

hodnocení

0x

Syrová červená řepa hezky pomáhá se stolicí. Zkuste si odšťavit dve syrové červené řepy, divila jsem se, že jsem tak snadno byla na velké straně, přemýšlela jsem, co jsem jedla. Pak jsem se dočetla, že takto působí právě ta řepa. Ale současně snižuje krevní tlak, takže jestli máte nízký tlak, dejte na to pozor. Jinak i syrová nastrouhaná mrkvička by mohla pomoci.

lipanek
hodnocení

0x

Vařte a jezte polévky. Polévka k obědu i k večeři tento problém zcela vyřeší. Ne 0.33 l, ale opravdu větší množství. Já sním třeba 3 talíře /druhé jídlo už nejím/.

Pokud tedy máte možnost, v práci čerstvou polévku neuvaříte.

Teplá polévka v tomto období je více než žádoucí.

Povětšinou pouze zeleninové vývary, s různými zeleninami, základ mrkev, petržel, celer, celer naťový - ten až tedy ke konci, lžíce ovesných vloček, houby i sušené, /čerstvé nyní, kromě čirůvek, už asi nerostou, co se běžně sbírají/ jedna větší brambora nebo hnědou, červenou čočku, černou, mungo. Luštěniny povětšinou namočím, aby se polévka nevařila více než 10 - 15 minut. Můžete přidat papriku čerstvou, hlávkové zelí, fazolky, malý kousek mletého masa, česnek, kousek chilli papřičky, která udělá také potřebnou službu, dýni hokaido, sladkou bramboru, rajčatový protlak atd.

Nezahušťuji, stačí ty ovesné vločky. Ale když mám nějaké zbytky, tak to do polévky přidám. Třeba zbyde troška rozšlehaného vajíčka z řízků na obalování. Řízky dělám pro návštěvy, když někdo přijde, pro sebe nevařím taková jídla, to se mi už nechce.

Malinko osolit, po konci varu přidat na ochucení zelené řasy, miso /nebo až na talíři/, sojovou omáčku, čerstvou petrželku a též malý oříšek másla. Co máte raději.

Polévky ne moc husté, ne aby v ní stála lžíce, přiměřeně a hlavně dostatečně teplé. Polévkou do sebe dostanete právě tu potřebnou vodu, která Vás protáhne a vyčistí.

Těstoviny nepoužívám, vyjimečně rýži.

Samozřejmě můžete dát nové koření, celý pepř, bobkový list, nebo majoránku, tymián, někdy trošku kurkumy, sušené chilli.

-----------------------

Pít studenou vodu nyní ne. Večer si převařte konvici vody a ráno si ji jenom ohřejte na pitnou teplotu. Dejte pár kapek citronové šťávy a trošku medu, určitě do půllitru a a vypijte. Nemusíte vařit černý čaj, který stejně staví. Omezte kávu, já jsem nyní kafe /kterékoliv/ zavřela do skříně a nevařím ho. Dobrý je čaj z rýmovníku, pokud ho pěstujete a daří se mu. Po probuzení si zacvičte 15 krát smyčku nekonečno s rukama nataženými před tělem. Můžete na obě strany, rozproudí se Vám břišní orgány.

nutricni
hodnocení

0x

Dobrý den, mezi obecná výživová dporučení patří konzumace vlákniny min 30g/den. Aby se stolice upravila, vaše strava by se měla skládat z cca 400-500g zeleniny denně a to v různých úpravách. Nekonzumujte produkty z bílé mouky a výrazně omezte pečivo, kdyžtak jen celozrnné. Dále zařaďte mléčně kvašené produkty - (kvašená zelenina, zakysané ml výrobky), čímž dojde k obnovení mikrobiomu. Úplně vynechejte průmyslově zpracované produkty - (sladkosti, zákusky, uzeniny, cukr, polotovary). Místo toho konzumujte kvalitní - zeleninu, maso, vejce, luštěniny, pseudoobiloviny, oříšky, ovoce... Dodržujte pitný režim 2-3l vody za den. V případě, že problémy neustoupí, vyhledejte kvalitního nutričního terapeuta

hodnocení

0x

Kute si Lactulosu, ,je to opravdu skvělé, užívám na radu lékaře už dlouho a pozor 500 ml vyjde levněji. Užívá se lžíce na noc,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]