Nejste přihlášen/a.
Když vás zrovna nechytí (a chycení je velmi nepravděpodobné), tak může jet v Schengenu bez jakéhokoli dokladu. Když vás chytí, je to na pokutu.
Ovšem celá Afrika, Blízký východ a velká část Asie nemusí mít vůbec žádné papíry (ani dospělí ani děti) a v Evropě, nejen v Schengenu, je přivítáme s otevřenou náručí bez kontroly dokladů. Stejné žádné nemají. Když je chytí, ještě dostanou sociální podporu.
Doporučil bych mu spíše jakýkoliv doklad s fotkou - třeba průkaz žáka pro slevy na autobus. Rodný list musí být doma v šuplíku - v žádném případě nesmí přes hranice. Navíc je hloupost mít takový doklad jako prokázání totožnosti.
Totožnost se prokazuje průkazem s fotkou - jinak můžete napsat na papírek "toto je můj syn a vraťte mi ho v případě potřeby na adresu..."
Samotné dítě zvláště u věku do 15 let bych za hranice nikdy nepustil. Moje děti mají pas od cca. 3 let, a to jezdíme max. na Slovensko jednou za 3 roky. Ale syn se školou byl už ve více zemích, vždy museli mít s sebou doklady - PAS nebo OP.
Hezky den,
muze, hranicni kontroly uvnitr Sengenu jiz byly zruseny.
Jen jej nesmi nasledne nikdo chytit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.