Stejné podmínky jako při dovozu z činy. Bezcelní limit 22€ (cca25$). V případě překročení pak poplatek poště za zastupování v celním řízení 90-190kč nebo vlastní vyřizování na celnici. Doplatek 20% ceny jako dovozní DPH. Pozor. Zákon umožňuje celníkům aby do ceny započítali i poštovné a to i v případě, kdy obchodník nabízí freeshipping.
Takže pokud budu mít zásilku, která mě bude stát 7500 Kč, tak jak na celnici zjistí kolik mi mají vyměřít, když nebudu mít žádnou fakturu? Já tomuto nějak nerozumím.
Zadrží ti zboží a dostaneš od pošty dopis s tiskopisem zplnomocnění pošty k zastupování v celnim řízeni. Pokud si to nebudeš vyřizovat sám, pošleš jim plnou moc. K tomu přidáš fakturu nebo bankovní výpis s údajem kolik zboží stálo a prohlášení že jde o zboží neobchodniho charakteru které nebude předmětem dalšího obchodování. Pozor.. Při ceně vyšší než 5000.- už nepůjde jen o doplacení DPH ale už to podléhá i CLU. Což ti zásilku ještě víc prodraží. Clo už stanovuje celní úřad podle druhu zboží.
Jestli není rozdíl v ceně velký tak určitě. Zboží z UK ještě dokud bude členem EU dovoznímu řízení nepodléhá a máš to do týdne až doma. Já tak dostal lodní naviják. A to jsem to kupoval v Číně s tím že zboží je skladem v Anglii.
Ještě mě napadalo, co kdybych se domluvil s prodejcem, aby na zásilku uvedl cenu nižší, aby zásilka nepodléhala CLU ani DPH? Bude to pak fungovat aby to nemusel řešit?
Běží to pod rengenem a chlapi, co u toho sedí, tuší co kolik stojí, ale nestihnou kontrolovat všechno. Jestli nejde o nějakou tuctovku, co vidí 100x denně tak je možné, že se cenu deklarovanou odesilatelem uznají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.