Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nárok na proplacení ošetřování

Od: murka* odpovědí: 3 změna:
Dobrý den,dne 18.8.2009 jsem zde vkládala dotaz, zda mám nárok na proplacení doprovodu mamky na chemoterapii. Problém je ten, že mámce chemo nezabrala, takže jí teď čeká 20 dávek ozařování na které musí jezdit denně. Teprve dneska začíná a zrovna dneska tam jde až odpoledne.Odpověděla mi před tím dusatka a moc mi tím pomohla, ale problém je teď, že budu častěji (třeba i 3x v týdnu) potřebovat uvolnit z práce. Nebudu tam celé dny, ale i tak budu potřebovat uvolňovat a možná odpoledne a někdy ráno. Neplánují ozařování na týden dopředu, ale v den ozařování řeknou jak druhý den, takže je to tak trošku na prd, protože se narychlo musíme (sourozenci) domluvit. Tátovi a nebo sourozencům proplácí práce celý den, ale mě bylo řečeno, že je to omezeno hodinami.Nebylo mi řečeno kolik, ale chci být připravená na co mám nárok a co mi říkají tady v práci.Děkuji moc za raduDobrý den,za splnění určitých podmínek máte nárok na volno:Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízeník vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předemstanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomuz rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den,byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimopracovní dobu 1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte,jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-lizaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší munáhrada mzdy nebo platu,2. bez náhrady mzdy nebo platu, jde-li o ostatní rodinné příslušníky.Proto pokud dáte zaměstnavateli potvrzení od lékaře, že bylo nezbytné matku doprovodit a nebylo to možné uskutečnit mimo vaši pracovní dobu, máte nárok nejen na poskytnutí volna, ale dokonce i na náhradu mzdy . Jen si prosím ohlídejte, aby toto vše bylo na potvrzení od lékaře napsáno. Držím vám palce v této nelehké situaci.Citovala jsem z Nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci.Mám nárok na proplacení ošetřování

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ošetřování člena rodiny se řeší zákonem č. 187/2006 Sb., tam se skutečně u dětí starších 10 let a členů rodiny vyžaduje společná domácnost, ale Vy nepotřebujete ošetřování, Vám stačí tady ta náhrada mzdy při osobních překážkách v práci podle nařízení vlády, které citujete v otázce. Pro srovnání přikládám odkaz na zákon o nemocenském pojištění ohledně ošetřování:

business.center.cz/...

doplněno 15.03.10 18:05:

A nárok na placený doprovod máte na nezbytně nutnou dobu, což znamená, že maminku doprovodíte a budete s ní tak dlouho, jak bude potřeba. Snad není zaměstnavatel úplná hyena a pochopí, že jde o důležitou věc, musíte v to věřit. Nakonec i kdyby to nepochopil, nárok na to máte.

lm®

Já myslím,že si prostě řeknete o propustku,že jdete jako doprovod s maminkou ,můžete(ale nemusíte) říct ,že jdete na chemoterapii.Na propustku máte nárok,nemůžou Vám ji nedat.Kolik hodin Vám proplatí je na vůli z-tele,zákon říká na dobu nezbytně nutnou.

5o
hodnocení

0x

Měli jsme podobný problém,v práci nám řekli,že proplatí pouze jestli žijeme ve s p o l e č n é domácnosti.Tak se na to raději podrobně zeptejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]