Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak trénovat telefonování?

Od: niccol odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám hroznou fóbii z telefonování, dělá mi vždy hrozný problém někam volat.. Napadlo mě zkusit léčbu šokem a chtěla bych začít pravidelne telefonovat (třeba každý den), ale potřebuji nějaká cizí čísla (ne rodinu a přátele). Bohužel mě nenapadá, kam bych mohla volat? Máte nějaké tipy, kam a ohledně čeho telefonovat?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nicol, blíží se Vánoce, tak nevím jak zajištujete dárky pro své blízké tak zkuste objednávky po telefonu. A nebo dotaz na nějaké zboží. najdu si zboží na webu které se mi líbí a většinou se chci na toto zboží ještě něco zeptat, tak zavolám na kontakt který je na těch stránkách.

Tady Vám asi nikdo cizí čísla dávat nebude.

Ps. jinak existuje vtip ( Chceš slyšet upřímnost - zavolej na libovolné číslo ve 3 hodiny ráno )

hodnocení

2x

Dobrý den. Zkusím Vám pár tipů dát. Pokud plánujete dovolenou, můžete si tefonicky zjištit nějaké info (např. zavolat na hotel, kvůli ubytování atd) Pokud potřebujete cokoliv vyřídit s úřady, nebo info, také se dá zavolat a vyřídit telefonem. Jistě chodíte k lékaři, k zubaři, na gynekologii. Tady všude můžete využít telef. hovor při objednání se. Pokud občas nakupujete přes internet, také se můžete telefonicky informovat na zboží atd..Pokud chcete volat někomu jen tak náhodně, pak by bylo pro Vás řešením najít si práci zaměřenou na obvolávání klietů, dělání anket, nabízení zboží atd. (na to musíte mít ale pevné nervy, většina lidí to nemá ráda, považuje to za obtěžování).

kepler*
hodnocení

0x

To jako fakt nemáš kamarády nebo kamarádky? Prostě jim řekni o co jde a pak si pokecáte, no. Rodiče ti to stejně brzy omezí, páč to bude drahé.

niccol
Tak za prvé, jsem už dost stará na to, abyste mi vykal. S tím souvisí i to, že si telefon platím sama, nehledě na to, že mám neomezené volání.
Přátelé, věřte mi, mám. Ale jak už jsem psala, potřebuju čísla cizí, neboť volání přátelům mi nedělá problém.
Hezký den.
peter*

To tykání bylo asi tím, že ten váš dotaz vyzněl spíše jako dotaz od náctileté. Ale rada každopádně dobrá. Protože volat na cizí čísla je trochu divné.

Na té radě nevidím dobrého vůbec nic. Sama tazatelka píše, že nemá problém s voláním rodině a přátelům. Takže takto svoji fobii těžko překoná.
peter*

Ovšem zase podle vaší reakce máte vyřídilku docela dobrou. Nějaký zadupaný člověk by takto neměl odvahu reagovat. To máte velké plus zvládnout to vaše telefonování.

asd1
hodnocení

0x

Můžeš obvolávat firmy a shánět brigádu, hlásit na správu silnic velkou díru, na infocentrech se ptát na zajímavosti místa/ tipy na výlety.. Možností je spousta, jen bych normální lidi neotravoval, přeci jen jim to bere čas... Nejlíp asi ty infocentra a řešit ubytování, příjezt, výlety atd.

hodnocení

0x

Pravděpodobně se jedná o nějakou "formu"tzv. sociální fobie.

Tady je odkaz na publikaci o sociální fobii:

lundbeck.com/...

Některé rady z té publikace by mohly být použitelné.

Myslím si, že je dobré začít představou telefonování s cizím člověkem nebo "nácvikem"telefonování jenom jako, tedy že mluvíte do telefonu a představujete si hovor. Po určité době tohoto nácviku je dobré zkusit postupně zavolat např. do nějakých obchodů a zeptat se na určitou informaci, např. zda mají na skladě určitou knihu, kde mají prodejny, jaká je otevírací doba apod., nebo např. zavolat do pobočky nějaké cestovní kanceláře a zeptat se na nějakou podrobnost konkrétního zájezdu apod. Následně je možné zkusit i zavolat na nějaký inzerát a zeptat se na nějakou podrobnost , např. o prodávané věci nebo pracovní dobu atd. .

Nemyslím si, že léčba "šokem"je dobrý nápad. Spíše by to skončilo tak, že hovor bez rozloučení náhle ukončíte nebo byste mlčela a hovor by ukončil volající. Myslím si, že v případě fobií je potřebné obavu snižovat postupně.

Předpokládám, že Váš problém je částečně v tom, že nevíte přesně, co říci (např. úvodní větu nebo dvě věty) a že máte obavu, aby jste neřekla něco nevhodného popř. obavu, že nedokážete vhodně reagovat na dotazy volaného.

Myslím si, že je potřeba se naučit několik "univerzálních"vět, které můžete při telefonování používat a vytvoit si určitá "schémata"hovoru. Dám příklady:

/Dobrý den. Nováková. Volám ohledně inzerátu na bazoši (v annoci/ ...). Chtěla bych se zeptat, jaká je pracovní doba/jaký je nástupní plat/...)

/Knihkupectví xyz - Dobrý den. Nováková. Chtěla bych se zeptat, kde v Praze 5 máte prodejnu / Prosímvás, mohla by jste mně říct adresu webových stránek Vašeho knihkupectví/ Chtěla bych se zeptat, zda máte skladem knihu ...)

Tu větu- Některé rady z té publikace by mohly být použitelné, jsem myslel v tom smyslu, že by mohly být použitelné pro případ obav z telefonického hovoru.

niccol
hodnocení

Nerada bych, aby to vyznělo, že chci volat na SOUKROMÁ cizí čísla! To samozřejmě v žádném případě ne.
Měla jsem na mysli právě infocentra a podobné věci. Potřebovala jsem ale konkrétní nápady s konkrétními dotazy, nemůžu jen tak zavolat na infocentrum a "Dobrý den, nic nechci, chci si jen pokecat."
Každopádně děkuji všem za rady.

fialka2
hodnocení

0x

Je to jednoduché, zavolejte si lékárnu s dotazem na nějaký čaj z bylinek, obchůdek parfumerie, potraviny, dotaz na nějaké akční zboží, cenu apod. Předem si něco promyslete a pak hurá na telefon. Čísla najdete na netu.

hodnocení

0x

Pěkný den,

já hrozně ráda telefonuji s blízkými lidmi,ale volat někam k doktorovi nebo na úřad,to rovněž nesnáším. Pomáhá mi sepsat si body na papír,co chci říct a jak to sdělit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]