Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dárcovctví krve a daně

Od: erikamel odpovědí: 3 změna:

Zdravím, potřebovala bych poradit, jak je to s dárcovstvím krve a krevní plazmy vzhledem k daním? Respektive, jak to funguje a jak velkou částku vám vrátí z daní zpět? Pokud to správně chápu tak čím víc člověk byl, tím více se mu z daní vrátí? A ještě jeden dotaz. Jedna známá mi říkala, že si to můžu nechat dát i zpětně (minulý rok jsem byla 2x - jednou na krvi a jednou na plazmě), ale to mi přijde zvláštní, že by to takhle šlo. V tomto roce jsem byla také 2x, ale jen na plné krvi.
Moc vám všem děkuji předem.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Darování krve a plazmy si můžete promítnout do daní v případě, že tak činíte bezplatně. V tom případě je to dar, který lze takto zahrnout do daňového přiznání. V případě, že si za plazmu necháváte platit (Sanaplasma a podobné společnosti), už se o dar nejedná.

Za jeden odběr si z daňového základu můžete odečíst dar ve výši 3.000,- Kč. Počet odběrů a tudíž množství (krát 3.000,-) darů, které můžete takto uplatnit Vám potvrdí písemně na příslušné transfúzní stanici, na které darujete. Toto potvrzení se ostatně k daňovému přiznání přikládá jako doklad pro uznání daru jako odečitatelné položky.

Odečíst si přirozeně můžete jen dary za příslušný rok, takže až si budete po novém roce vypracovávat daňové přiznání za rok 2019, můžete do něj zahrnout odběry, které jste v roce 2019 absolvovala.

erikamel
hodnocení

Ano, byla jsem darovat bezplatně a to plazmu tak i krev. Děkuji vám moc za odpověď :)

jenda2*
hodnocení

0x

3000 za odběr z daňového základu. Ve výsledných Kč to není žádný zázrak. Zhruba nějaká stokoruna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]