Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem.
Tři roky po rozvodu jsem potkal ženu svého života a po dalších třech nádherných letech soužití ji chci pojmout za manželku.
Otázka: vztahují se na její děti nějaká dědická práva na můj majetek? Můžou se její synové domáhat na mně nějakých náhrad nebo podílu na dědictví?
Nebo to právo mají jenom moje biologické úžasné děti?
Pokud vy zemřete, dědit povás budou pouze vaše děti a nová manželka. Na váš majetek by se děti manželky mohly dostat snad jen tak, že vaše manželka vás přežije a po ní pak zdědí všechen její majetek (včetně té části, který ona zdědila po vás) její děti.
Nicméně své majetkové poměry si můžete vyřešit už za života - můžete si s novou manželkou oddělit jmění tak, aby nevzniklo SJM, a všechen svůj majetek odkázat pouze vašim dětem, případně jim majetek převést ještě za života.
V případě podobného soužití, a třeba i nesezdaného páru, je velmi vhodné se předem zamyslet a nějak zajistit, kde bude po smrti partnera v klidu žít ten, který není majitelem bytu (domu).
Situace, kdy oprávnění dědicové s "cizím" obyvatelem v nyní už svém majetku nepočítají, existují a bývají nepříjemné.
Me zase prijde v poradku zabezpecit vlastni deti. Dedit budou vlastni deti a manzelka to, co je v SJM. V tomto pripade by jsem se zamyslel nad tim to vyresit rovnou smluvne alespon na cast majetku. Na byt a dum se da vlozit pravo na doziti. Jestli jsou deti normalni, tak to nebudou partnerce ztrpcovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.