Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je teplá užitková voda pitná nebo se do ní něco přidává? Můžu ji pít?
Děkuji
5x
Jak psal pan Cakl, musí se vysvětlit názvosloví. Do bytu Vám teče teplá a je pitná! To že někdo sdělí, že by jí nepil, že prochází výměníkem, to nic nemění na tom, že je pitná.
doplněno 25.11.19 15:34:
teplá voda z kohoutku musí být pitná, páč se používá také i čištění zubů, koupání atd. Tam je možnost, že jí pijí i děti, proto musí být ošetřena jako pitná.
Teplá není pitná nikdy, proto se taky jmenuje TUV (teplá užitková voda). Ono se asi v zásadě nic nestane, kdybyste ji vypil, je to stejná voda, jako ve studeném kohoutku, ale tím, že prošla přes výměník, boiler..., který není cetrifikovaný pro pitnou vodu, tak se z ní stává užitková.
Nemáte pravdu.
Teplá užitková voda není to samé, co teplá voda (byť se takto dříve tedy jako "TUV" označovala i teplá pitná voda).
TV = teplá voda = ohřátá pitná voda = dá se pít (ale kdo by to dělal)
TUV = teplá užitková voda = ohřátá studená užitková voda = nedá se pít (ale kdo by to dělal)
Je to terminologie dle platné ČSN
2x
0x
i když asi je pitná,tak bych to nechlastal,protože musí projít výměníkem nebo kotlem a jiným zařízením,které za tepla více rezne a pouští do vody více xindlu,příměsí a různých humusů je než ve studené vodě.Jako když si umyjete ruce v teplé vodě tak špína pustí líp než ve studené.A v teplu se daří lépe i bakteriím a pod
0x
Teplou vodu z vodovodního kohoutku nepiju. Ohřeji si odtočenou studenou. V trubkách s teplou vodou se daří některým mikroorganismům, např. listeriím. Taky chemicky nemusí být teplá voda v pořádku.
Nejde to takhle kategoricky říct.
Já mám třeba plynový kondenzační kotel s 40l zásobníkem na teplou vodu.
Ač mám teplotu zásobníku nastavenou na 50°C, kotel jednou za nějakou dobu natopí zásobník na tuším 80°C právě proto, aby pozabíjel tady ty případné breberky.
Tzn. ač to nedělám, neměl bych strach se teplé napít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.