Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je teplá užitková voda pitná nebo se do ní něco přidává? Můžu ji pít?
Děkuji
Jak psal pan Cakl, musí se vysvětlit názvosloví. Do bytu Vám teče teplá a je pitná! To že někdo sdělí, že by jí nepil, že prochází výměníkem, to nic nemění na tom, že je pitná.
teplá voda z kohoutku musí být pitná, páč se používá také i čištění zubů, koupání atd. Tam je možnost, že jí pijí i děti, proto musí být ošetřena jako pitná.
Teplá není pitná nikdy, proto se taky jmenuje TUV (teplá užitková voda). Ono se asi v zásadě nic nestane, kdybyste ji vypil, je to stejná voda, jako ve studeném kohoutku, ale tím, že prošla přes výměník, boiler..., který není cetrifikovaný pro pitnou vodu, tak se z ní stává užitková.
Nemáte pravdu.
Teplá užitková voda není to samé, co teplá voda (byť se takto dříve tedy jako "TUV" označovala i teplá pitná voda).
TV = teplá voda = ohřátá pitná voda = dá se pít (ale kdo by to dělal)
TUV = teplá užitková voda = ohřátá studená užitková voda = nedá se pít (ale kdo by to dělal)
Je to terminologie dle platné ČSN
i když asi je pitná,tak bych to nechlastal,protože musí projít výměníkem nebo kotlem a jiným zařízením,které za tepla více rezne a pouští do vody více xindlu,příměsí a různých humusů je než ve studené vodě.Jako když si umyjete ruce v teplé vodě tak špína pustí líp než ve studené.A v teplu se daří lépe i bakteriím a pod
Teplou vodu z vodovodního kohoutku nepiju. Ohřeji si odtočenou studenou. V trubkách s teplou vodou se daří některým mikroorganismům, např. listeriím. Taky chemicky nemusí být teplá voda v pořádku.
Nejde to takhle kategoricky říct.
Já mám třeba plynový kondenzační kotel s 40l zásobníkem na teplou vodu.
Ač mám teplotu zásobníku nastavenou na 50°C, kotel jednou za nějakou dobu natopí zásobník na tuším 80°C právě proto, aby pozabíjel tady ty případné breberky.
Tzn. ač to nedělám, neměl bych strach se teplé napít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.