Dobrý den, Potřeboval bych poradit, jak pokračovat v dalším profesním životě . Pokusím se zkráceně popsat muj současný pracovní stav. Po maturitě jsem nastoupil na VŠ a současně obchazel brigády, protože by nebyl nikdo kdo by mě přispěl/půjčil. Po půl roce jsem se dostal k současné firmě, kde pracuji dodnes. Zkráceně z Brigád jsem se nechal přemluvit na plný úvazek a VŠ jsem nedodelal ( nebylo to kvůli známkám ale kvůli absenci), poté jsem se ještě pokoušel o dálkové studium ale po roce jsem ho musel ukončit ze stejného důvodu, jak předchozí studium - díky práci. Aby toho nebylo málo tak jsem se ještě nechal přesunout do zahraničí kde jsem si v posledních měsících začal uvědomovat, že to byla životní chyba. Ať už že jsem v práci odváděl nejlepší výsledky, pracoval za 1.5 člověka od rána do noci, pondělí až neděle, vydělal firmě miliony a nikdo nikdo moje úsilí neocenil, spíše vždy naopak. Taky jsem přišel o jakýkoliv soukromý čas od maturity , ale také hlavně za směšný plat ( 19 tisíc v ČR a 25 v zahraničí) Dnes mi je 25, mám za sebou 6 let neúspěšného studia na VŠ a vůbec nemám představu jak pokračovat dál. dodělat si VŠ už není v mojich možnostech ( školné a potřeba denního = placení sociálního a zdravotního) Jediné co vím s jistotou, že s novým rokem následuje výpověď, ale už nemám tušení, jak dál pokračovat a to nejhorší, že nevím ani jaké odvětví - baví mě práce všeho druhu, teda až na kancelářskou práci a ji podobnou. Řešil někdo z Vás podobnou situaci, že by nevěděl, který druh povolání bude nasledovat? Jak jste se následně rozhodly? Je lepší zkoušet další práce "na slepo" nebo zkusit různé certifikáty/školení pro zlepšení kvalifikace?
Naprosto to nechápu...nejdřív jste pracoval při studiu, najednou musí být na dokončení denní studium. Sociální pojištění při nulových příjmech je nula. Přijmy takové, jaké nemá v ČR už pěkných pár let ani prodavač v Albertu a přitom jste firmě v zahraničí vydělal miliony...kde to bylo, v Ulanbátaru? Pětadvacet let, z toho šest let studia, ale nedokončené...no zkrátka, jestli nás náhodou nelakujete Otevřete si jobs.cz a hurá do práce, mladíku.
mara1
Správně, jenže prvotni náklady byly cca 10 tisíc na měsíc a to při denním Studiu, které bylo od 8 do 16h není zrovna lehké získat a hlavne před 5 lety to byl takový strop. Dnes v mém případě to bude o něco vyšší částka, k tomu školné a za 8 měsíců i zdravotní pojištění, protože mi bude 26 let. Suma sumárum dejme tomu 750 tisic za 5 let na titul? Děkuji nechci K argumentu že i těch 20 tisíc je více jak má prodavač v albertu - tohle z mého pohledu je hodně špatný argument - každý máme stejné možnosti na lepší práci, jen je potřeba investovat svůj osobní čas na zvýšení kvalifikace - jen pro informace, když jsem začínal školu, dokázal jsem i za 7 dní vydelat 10 tisíc - jen to nechce sedět doma na zadku a vzít si dvě po sobe jdoucí 8 hodinové směny v makru/tescu.. Najít si práci není těžké, ale v mém případě nevím, které odvětví zvolit - ztratit další léta špatnou volbou už není moc moudré.
etana*
Jenže ten argument byl, že za tak málo by nedělal ani prodavač v Albertu, nikoliv naopak...a náklady na večerní studium jsou minimální, nějak nechápete psaný text, radši zkuste jen tu práci.
Se svými zkušenostmi pokračujte tam, kde jste přestal /kde přestanete/. V podobném směru, musíte vypíchnout nabyté zkušenosti.
Myslím, že je nejlepší čas reagovat na inzeráty, rozesílat životopisy. Ale k lepšímu zaměstnavateli, snad budete mít šťastnější ruku, ty doposavadní uváděné platy jsou opravdu nízké.
Jaký směr měla vysoká škola? I když nedodělaná, tak i pár ročníků se může zúročit.
mara1
Škola byla stavebniho směru a stejnak tak i práce, ale z tohoto odvětví bych chtěl rád odejít - při nástupu na VŠ jsem měl v plánu pozici stavbyvedoucí, ale jak jsem poznal realitu, co ta práce obnáší musím říct jenom jedno - Nikdy a kdo uvažuje tak nohy na ramena. Lepší zaměstnavatel? Jakožto pozice odborného pracovníka s povolením vykonávat určitě činnosti v republice existuje asi jen dalších 5 firem nabízející stejnou pozici a mám pocit, že každá se předbiha, kdo má otresnejsi podmínky (a lidi to kupodivu budou dělat) - neexistuje pevná pracovní doba, proplatit nějaké prémie a přesčas? To nehrozí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.