Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak začít s podnikání na živ. list?

Od: typek odpovědí: 14 změna:

Jsem student. Je mi 18 let. Rád bych začal s podnikáním. Kokretně nakup nějakých věcí - prodej na netu.Zisk odhaduji měsíčně

do dvaceti tisíc.

1.Co vše pootřebuji k zasložení živnosti?

2. V jaké výši budu platit sociaální a zdravotní pojištění? (dá se to brát jako vedlejší činost když jsem student pokud se nepletu)

3. Stačí dokládat přijmy a výdaje výpisem s učtu? Pokud ne jaké doklady musím všechny vést?

4.Zvládnu vést učetnictví jako začátečník sám nebo doporučujete se obrátit na někoho? na koho?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

1x

Zajděte na příslušný Živnostenský úřad, tam dostanete informace. PT /stařenka/

typek
hodnocení

Tato odpověd mi moc nepomohla. Vím že mohu zajít na uřad ale chtěl bych být trochu v obraze než tam zajdu. A navíc mám obavy že tma nebude nikdo ochoten mi to vysvětlovat. Kdyby tu tomu někdo rozuměl a odpověděl mi na výše uvedené otázky budu rád

pt®

Aha, tak je ve hře více více věcí. Bydlíte u rodičů, pobírají přídavek na dítě, pokud máte denní studium? Asi mají jeden z rodičů i slevu na dani na dítě? Nebo bydlíte sám, staráte se o sebe sám, studujete při zaměstnání /např./ Pokud budete OSVČ, dostanete Živnostenský list a budete si platit zdravotní a sociální pojištění. Určitě vám zde poradí, jen dejte více informací. PT /stařenka/

doplněno 14.03.10 19:23:

1/ Občanský průkaz

2/ první rok minimální polatky ze zákona. Další budou vypočteny další rok z vašich příjmů

3/ příjmy a výdaje /např. platby FA apd/ +

4/ když začínáte podnikat měl byste se obeznámit se zákonem o účetnictví. Pokud budete vést PÚ, pro začátek je lépe mít účetní

To jsou zhruba základní informace, ostatní možná upřesní PT /stařenka/í

typek
hodnocení

Připadá mi že tomu rozumíte nejvíce pane PT. Děkuji za vaše rady.

Bydlím u rodičů. Mám denní studium. Otec má na mě slevu na dani. Rád bych se zeptal ještě na pár věcí:

1) kolik činí ty minimální poplatky SP a ZP? ty musím začít platit hned jak dostanu živnostenský list?

2) jaké všechny doklady musím vést?

vydaje - doklady dostanu od těch co mi dají zboží - takže ty jen zakládám a nemusím nijak s nimi pracovat že?

příjmy - stačí vystavovat třeba jen paragony, když zboží prodán na netu a platba přijde na učet? je to složité?

Dále musím vést peněžní deník do kterého budu psát přijmy a vydaje ok?

Musím vést nějakou evidenci zásob...?

3) Rád bych vedl nějaké "jednoduché učetnictví" do nějž NEbudu zařazovat náklady na dopravu, telefon... jen čistě vest vyajde a přiijmy z prodeje jde to?

4) znáte nějakou dobrou literaturu či stránku, kde bych se tomto směru zdokonalil?

Díky za odpověd na mé otázky.

alf*
hodnocení

1x

1) doprace.cz/...

2) odvíjí se od příjmů

3) ne. Nutných je celá řada, závidí to i na oblasti podnikání.

4) to je jako tuhle byla otázka zda někdo zvládne střechu, jak posoudit schopnosti někoho o kom jen vím že si říká typek? Doporučuji účetní, poslanci se celkem snaží a změn je mnoho.

typek
hodnocení

1) díky za odkaz

2) psal jsem že při přijmech cca 15 000 Kč za měsíc - kolik tam vychází SP a ZP když vezmu v ohled že sem student

3)uvádím že se jedná o nákup cca 2 krát měsíčně většího počtu kusu třeba talířu a rozprodej např 50 lidem, stačí peněžní deník?

4)myslím že stačí vest jednochué učetnictví při tak nízkém zisku nemusím být platcem dph a měl bychto zvládnout ne?

repak*

ad 2-4) - minimálně pro začátek se poradit s kvalifikovanou osobou. Jde o:

- povinnost platby zdravotního (ZP) a sociálního (SP) pojištění
- povinnost platby záloh na ně
- formu vedené evidence příjmů a pak uplatnění nákladů % nebo vedení daňové evidence a uznatelných nákladů (telefon, auto - pozor na silniční daň)
- evidenci zásob
- atd atd

typek
hodnocení

A tyto kvalifikované osoby mi poradí bezplatbě na živnostenském úřadu nebo musím vyhledat odborníka jinde?

repak*

Chceš vydělávat tak musíš nechat vydělat. Povinností úředníků není radit, ale kontrolovat dodržování předpisů. Jejich povinností je odpovědět na konkrétní otázku, např. "Je tento postup správný?" Nejsou však povinni postup poradit.

typek
hodnocení

Ok nakoupím odbornou literaturu. Měsíc to budu studovat a pak tam zajdu se zeptat jestli to mužu udělat tak a tak :-D

BEZPLATNĚ NA FINANČNÍM I ŽIVNOSZENSKÉM!
wojnar

To bych tak jistě netvrdil. Živnostenský ani finanční úřad nejsou žádná školící střediska a pokud někomu nějakou radu zdarma poskytnou, pak to je jen jejich dobrá vůle. Podnikatel si musí především zaplatit komerční školení nebo kurz, kde by se měl dovědět vše potřebné - legislativa, účetnictví, daně, marketing, atd.

Prdlajs - tyto úřady jsou placeny občany tohoto státu a tak mají SLOUŽIT nikoli ždímat lid! MÁ TO BÝT SLUŽBA LIDU! Pokud s tím někdo nesouhlasí a pracuje tam, tak okamžitě VYHODIT - na pracovních úřadech čekají na příležitost další, kteří vymýšlet nebudou!

hodnocení

1x
Vše si vyzkoušej na těchto stránkách, tam se dozvíš i o pojištění, daních - jelikož jsi student bude podnikání u Tebe jako vedlejší činnost. mesec.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]