Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nález, prodej - problém

Od: tomassmid odpovědí: 24 změna:
Dobrý den.
Asi cca před rokem jsem našel venku odloženou koloběžku "Kostka". Byla odložená u kontajnerů. Nicméně nejevila známky opotřebení. Tak jsem si řekl, že jí asi někdo vyhodil a nebo odcizil a odstavil u kontajneru. Dnes je možné vše... Vzal jsem si jí tedy a odložil doma. Čekal jsem jestli neuvidím někde inzerát o ztrátě koloběžky nebo pokud by měla gps lokátor. Každopádně koloběžka ležela doma asi rok a pak se na ní zapomnělo. Až teď v srpnu 2019 jsem vyklízel kůlnu na zahradě a uviděl jsem jí. Tak jsem si řekl, že tu leží už dlouho a nikdo se nepřihlásil, zkusim jí prodat. Nabídl jsem tedy koloběžku na marketplace facebooku a koloběžku jsem prodal jedné paní za minimum. A teď v listopadu 2019 se mi ozvala policie. Ptali se jestli jsem prodával tuto koloběžku a kde jsem k ní přišel. Mám přijít na výslech. Co mám očekávat? S paní se klidně vyrovnám a omluvím za vzniklé komplikace

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

6x

V klidu vysvětlete, že byla opřená o popelnice a vy jste si řekl, že se hodí. U nás je to běžné, věc je u popelnic a hodí se, tak jde domů, vnučka tak měla první malé kolo, první lyže. Stejně tak dcera dala k popelnicím domácí houpačku a odrážedlo, taky zmizly.

Souhlasím s Liduš. Dělám to podobně, nebo věci vozím po známých, u kterých tuším, že jim ta staroba může udělat i radost. Konečná je ve Sběrném dvoře u kluků. Tuhle jsem plnou káru vyhozených věcí, skoro celou rozvezl po známých a do Sběráku toho ani moc nezbylo.

Stejně jako Liduš považuji věci odložené u kontejneru za věci nabízené k dalšímu využití. Tato možnost, kdy jeden odloží a jiný odebere, je podle mě dlouhodobě vžitá zejména na sídlištích. Nevzpomínám si, že bych se někdy setkala s nějakým varováním, že věci uložené u kontejnerů už jsou automaticky v systému komunálního odpadu. Naopak i zde na poradně už se objevilo pár rad, aby se nepotřebná nebo lehce poškozená věc odložila právě ke kontejneru, kde si ji někdo potřebný a zručný vezme a opraví. Pokud jsem dobře informovaná, tak podobná "změna" majitelů dlouhodobě a bez problémů funguje i ve čtvrti, kde žije syn. Osobně to považuji za velmi rozumné a ekologické.

Ano, koloběžka Kostka je drahá koloběžka, ale drahé věci nikdy ani na chvíli nepostavím ke kontejneru. Pokud bych musela, tak jedině zabezpečené zámkem.

hodnocení

5x

Zatajení nálezu?

111®
hodnocení

3x

obvinění z odcizení, nebo krádeže, určitě podání vysvětlení

asd1
hodnocení

3x

Zatajení věci viz trestní zákoník... Kostka stojí ca 4 - 20k, tak záleží která přesně to je...

zakony.kurzy.cz/...

re4zon
hodnocení

3x
A urcite jste kolobezku nasel? Nekoupil jste ji nahodou v dobre vire od zvlastniho pana, ktery ji prodaval z kufru auta velmi levne?
tomassmid
hodnocení

Opravdu jsem jí našel, ležela tam opřená jen tak bez zámku... řikal jsem si buď jí někdo odcizil a pohodil tam a nebo někdo byl pod vlivem alkoholu a neví, kde jí nechá...a jelikož se v té lokalitě nálezu pohybuji často, tak jsem si také řikal, třeba někdo dá inzerát nebo bude mít gps lokátor. Bohužel nic
au1

Tomasi, prectete si dotaz kolegy jeste jednou, pomalu, a poradne. A pak se zamyslete, jestli jste tu kolobezku opravdu od nekoho nekoupil ;)

asd1

Re4zon má pravdu - policajtům neříkej žes jí sebral u popelnic (viz zatajení věci a trestní řízení!), ale žes jí koupil od toho zvláštního pána v dobré víře že je jeho... Tím obejdeš ono zatajení věci a o to tu jde - jen ti jí seberou protože čorka, ty jsi jí ovšem neukradl ani nezatajil nález...

Nechápu kdo dává body Liduš, protože přesně taková výpověď tě pošle do přestupkového nebo trestního řízení (podle ceny)...

hop®
hodnocení

2x

Našel jsem ji v popelnici a bylo mi jí líto... ;)

Obsah popelnice patří obci

taborsky.denik.cz/...

hope, hezký, ale asi mu to spočítají, pokud je to tak, jak se zde přiznal.

miri*
hodnocení

2x

1/ Základem je nebrat cizí věcí, byť jen zdánlivě odložené. Pak nebudou problémy. 2/ Takovéhle věci, když už někde najdete a chcete si to přesto nechat, tak se dál neprodávají. 3/ Když už mermocí to chcete střelit, tak pod smyšleným jménem s jednoúčelovou e-mail adresou, kterou pak zrušíte nebo anonymní simkou, kterou vyhodíte a předání někde na neutrálním místě, rozhodně ne u sebe doma nebo poštou s uvedením adresy. 4/ Platba vždy pouze na místě v hotovosti. Pokud prodáváte věc pochybného původu, je to riziko a nikdy to nemůžete dělat pod svým jménem na FB. Očividně se vysktl nějaký problém (teď těžko říct jaký) a paní Vás pochopitelně okamžitě statečně napráskala, jinak na Vás přijít nemohli. To jste mohl shledat podle toho, že do doby, kdy jste jí měl v kůlně, se nic nedělo a chvíli po prodeji už máte pozvánku na PČR. Rozhodně nečekejte na stanici "pomáhat a chránit" nic moc příjemného.

To co radíte, je zase trestný čin zatajení nálezu.

miri*

Deus iudicat, cum nemo accusat.

Ehmm, co vy jste za člověka.

Jestliže spadne v lese strom a nikdo to neslyší, existoval ten zvuk?

Jestliže někdo udělá trestný čin a nikdo se to nedozví, stal se ten čin?

Jestliže někdo porušuje pravidla poradny a nikdo to nenahlásí, přestává ten člověk být ignorantem?

miri*
Vy to ne zcela chápete. Každý čin, který se reálně stal, je skutečný a nedá se odestát, to nikdo nepopírá. Ale ne každý čin, neřkuli trestný čin bude i potrestán, neboť zásada Deus iudicat, cum nemo accusat, je vždy platná.

Náznaky nepomohly.

Přečtěte si pravidla poradny, konkrétne Z7, a pak požádejte o smazání svého příspěvku.

mak*
hodnocení

1x

Hlavně jim neříjekte, že jste si myslel, že ji někdo ukradl a pak odložil u kontejneru. To byste pak vědomně prodával kradenou věc. Jinak teda i tak dost věcí hovoří proti Vám:

1. Nemůžete si jen tak vzít co leží na ulici, byť u kontejnerů.

2. Rok jste ji doma schovával, to si lze vysvětlit i tak, že jste čekal, až ji majitel přestane hledat.

3. Prodal jste věc, o které jste věděl (tušil), že je kradená.

4. Prodal jste ji pod cenou, kdybyste ji normálně koupil, tak ji tak levně prodávat nebudete.

Správně jste ji buď měl nechat být, nebo ohlásit nález policii, nebo ji na policii donést, takže se připravte na to, že výše uvedená fakta budete zdůvodňovat.

1. Může si nechat věc, která je 3 roky opuštěná, ale musel by to prokázat. Věc nepatrné hodnoty ponechanou na veřejném místě si může nechat hned.

hodnocení

0x

Obsah popelnice patří obci

taborsky.denik.cz/...

Jestlikoloběžku opřenou opopelnicimohu pokládat za (potenciální) obsah popelnice, nevím.

I když se odpady nemají ukládat mimo kontejnery na to určené, přesto je to již majetek státu a každy kdo to odebere se dopouští minimálně přestupku!

Ale stále se toto děje

hodnocení

0x
Řekni žes jí koupil za lahev rumu od neznámého člověka
A nikdo na tebe nemúže
Nanejvíš ti jí seberou a život de dál

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]