Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, problém je asi jinde, resp. dopravu sanitkou může napsat pouze lékař a to do zdravotnického zařízení (a jen jedním směrem, nikoliv tam i zpět). Takže, Vaše babička nepotřebuje dopravu sanitkou do lékařského zařízení a ani by ji nikdo (na sociálce) nenapsal sanitku zpět. Snad si zkusit zjistit, jestli pracovnice ze sociálky nechodí také do terénu a nepřišla by k Vaší babičce do bytu. Zdravím!
Už dlouho je to tak, že k plánovaným, tedy neakutním vyšetřením, se musí pacient do zdravotního zařízení dostavit nějak sám. Za pomoci rodiny nebo jiných dobrých duší, taxíkem. Nějaké výjimky existují, zřejmě záleží na diagnóze. Sanitu občas píše praktický lékař jedné známé paní, která má "papíry na hlavu". Sanitou jezdil na kontroly jiný známý krátce po propuštění z JIP. V takových případech píše praktický lékař sanitu i na cestu zpět.
Do nemocnice chodívám na kontroly a na rehabilitace. Těch taxíků tam jezdí spousta.
Teď čtu, že babička nedojde ani k taxíku. Je to zlé, ale budete si muset někde půjčit pojízdné křeslo.
Jestliže není řešení, tak budete muset vzít babičku do náruče a z bytu k taxíku jí donést. Nebo také jí posadit na židli a dva chlapi jí tak dopraví k taxiku. Ale její ošetřující lékař po dohodě může přijít k ní do bytu.
libor007 - takže, sociálka u babičky byla, ale chce výstup od doktorky? Buď doktorka "výstup" zná a může ho sociálce poslat elektronicky či poštou nebo by měla k vyšetření napsat pro babičku tu sanitku (nikoliv na sociálku, ale do své ordinace).
Výstup od své praktické doktorky, nebo které? pozdě..omlouvám se. Praktici jezdí na návštěvy i k pacientům domů.
Když jsme kdysi potřebovali vozík pro babičku, bez problémů mi ho půjčili v místním domě s pečovatelskou službou. Později jsem občas potřebovala dopravit k lékaři maminku. Maminka už jako chodící a zdravá byla v systému domu s pečovatelsku službou vedená, odebírala obědy. Proto nebyl problém objednat od DPS i dopravu. Sestra z DPS přijela, bylo-li by nutné i s vozíkem. Maminku na příslušném oddělení předala sestře a po telefonickém upozornění, že je vše hotovo, zase přivezla domů. Cena tak kolem stovky za službu. Nepříjemné bylo, že DPS nepřibral jiného spolucestujícího (třeba mě) z důvodu nepojištění. A maminka nedovedla tlumočit, co lékař sděloval. Ještě později jsem jezdívala na vyšetření s partnerem taxíkem. Tak 2 kilometry tam, 2 zpět. Cca 70 + 70 Kč jednou za měsíc. S tím se ve stáří musí počítat.
Na léčení v lázních jsem přišel k úrazu nohy,který vyžadoval čití.Pro jiného pacienta přijela sanita z nemocnice,poprosil jsem je,zda by mě dopravili do nemocnice také,ale odmítli mě,musel jsem se dopravit taxíkem.Pak taxík odjel a po zašití nohy jsem zůstal sám v nemocnici.Nikdo tam mi nepomohl,musel jsem několik km. jít pěšky,v pantoflích,.taková je dnes péče o nechodící pacienty.Babka musí vzít hole a dopajdat se na vyšetření sama,když se v rodině nikdo nenajde..Holt taková je dnes demokracie.
JABRAKA
Libore, s popisovanými zdravotními problémy přece paní není odkázaná jen sama na sebe. Musí mít v blízkosti někoho, kdo se o ni stará a pomáhá jí. Ten někdo ať půjčí v nejbližším domově důchodců nebo přímo v nemocnici vozík a objedná taxík. Nechci Vás strašit, ale stáří našich blízkých dovede nastolit naprosto nečekané a zdánlivě neřešitelné situace. A musí se to zvládnout. A časem je to i s financemi tak, že jedna jízda taxíkem je proti dalším výdajům úplný pakatel.
Když jsem před rokem zařizovala zvýšení příspěvku pro manželovu babičku, nechodící již dlouhá léta kvůli rozpadlému kyčelnímu kloubu, za což mohla její celoživotní silná nadváha a ignorace rad lékařů, nemusela ani vstát z invalidního vozíku a vystrčit z domu nos. Úřady jsem oběhala já a praktický lékař má povinnost k nepohyblivým pacientům dojít. Ta naše neměla auto, takže jsem si jí přivezla z ordinace, doktorka vyšetřila babku a zas jsem doktorku do ordinace dovezla.
Jste-li vnuk a tedy muž, jistě byste v nejhorším případě zvládnul babičku na vozíku k lékaři dovézt. Já tu možnost neměla, babka 150kg a schody z baráku směrem nahoru, já 60kg a kolem sebe ani ne dvouleté batole.
Pokud praktický lékař zná zdravotní stav babičky, ani ji vidět nemusí a může formulář vyplnit, ten mu pošle Úřad práce. U nás se zrovna furt měnily doktorky, takže ta naše babičku předtím neviděla, tedy musela přijet na prohlídku.
Zapomeňte na NÁROK, ten nemáte dnes téměř na nic. U nás v Brně jezdí senor bus, přijede na objednání až k domu a řidič ochotně pomůže, cena k lékaři je pouhých 50 kč, platit čekací dobu se nevyplatí to si raděj spočítám asi čas a objednám za 50kč druhou jízdu. Ovšem objednávat musíte s předstihem a musíte počítat s tím, že prostě půl hodiny +-. Máte auto? Babičku naložte a odvezte, to je ten nejjednodužší způsob. Když sanita může až k domu, taxík také a i vy autem. Nebo paní dokrtorka musí za babičkou, návštěvy nechodících jistě má.
prevozovasluzbadelta.cz/... ceník sanit
Pokud je třeba dopravit nechodícího pacienta k lékaři, píše sanitku praktický lékař. Pokud jde o posudek od praktika, což je váš případ, může přijít lékař za pacientem do bytu a pak v ordinaci vyhotovit posudek. Samozřejmě dojít na sociální zabezpečení nebo na jiný úřad není zdravotnická záležitost a každý si to musí zařídit sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.