Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dalo by se zjistit, kdo nebo co bylo s domem?

Od: nikc® odpovědí: 9 změna:
Prosím vás, jak zjistit, kdo bydlel v jedné velké vile nebo jaká firma před řekněme 20 lety? Děkuju.
doplněno 15.11.19 06:49: Tak jako se zjišťuje minulost člověka, tak by to mohlo jít s nemovitostí. Kdybych byla detektiv, tak se můžu zeptat sousedů. Ale to nejsem *smich*.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Jak píše kolega Milan. Nájemníky nezjistíte, ale majitele domu můžete dohledat na příslušném katastrálním úřadě až do devatenáctého století.

15.11.19 08:14
hodnocení

Děkuji.

hodnocení

3x

Kdo tam všechno bydlel, to asi nezjistíte jinak, nežli od pamětníků. Ale co se týká historie domu, to zjistíte na katastru nemovitosti v dokumentech domu. Kdy kdy dům vlastnil, za kolik ho koupil a další údaje o domě.

Já se dohrabal až do roku 1896, včetně sousedových nároků.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, některé starší doklady k nemovitostem se dají dohledat i v městské archívu. Zdravím!

figurek*
hodnocení

2x

Problém je, že pro dohledávání historie nemovitosti musíte být nejméně spoluvlastník. Pokud nejste vlastník nebo alespň spoluvlastník, pak vám na katastru žádné údaje nebudou chtít dát.

U starších bytů je situace o něco jednodušší, protože byty mívaly doklad se jménem Pasport bytu. Ten není tak přísně tajný a měl by se dát dohledat v archivech bytových družstev.

Mrkněte se na obrázek na kolonky dole. Jména jsem vymazal, ale i tak vidíte, že první uživatelé byli zapsaní v roce 1966 a zatím poslední v roce 2015.

doplněno 15.11.19 13:04:

douška pro některé vášnivé diskutéry :

Sem na poradnu píšu pouze o věcech, které znám z vlastní zkušenosti. Jestli jste to nepochopili, ten poslední majitel z roku 2015 jsem já a procedurou vyhledávání historie nemovitosti jsem prošel už vícekrát. A vy?

doplněno 15.11.19 15:40:

ale jistě že na katastru dostanete k nahlédnutí vlastnický list se všemi dluhy spolumajitelů. Jistěže ano. Stačí aby někdo svým podílem ručil za hypotéku a v tu chvíli se dozvíte kolik dluží a komu. Takovéhle údaje se opravdu ukazují na požádání. :)

Dalo by se zjistit, kdo nebo co bylo s domem?

Nesmysl. Katastr nemovitostí je ze zákona veřejná listina a má do ní právo nahlížet každý.

figurku, domnívám se, že se mýlíte, páč nemusíte být ani spoluvlastník a nechají Vás nahlídnout v badatelně katastru.

Komentář k doušce... Pane kolego, chodím na katastr několikrát do týdne. A Vy?

;)

A nejen list vlastnický. Můžete náhlédnout do listin a do pozemkových knih a právě z nich vysledovat jak se postupně měnili majitelé dané nemovitosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]