Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvky odbory

Od: kovi odpovědí: 21 změna:

Dobrý den zvažuju vstup do založených odborů KOVO v naší firmě, jediné co mě odrazuje je placení měsíčních příspěvků.( vubec netuším zda to k něčemu bude) Lze se jim nějak vyhnout a i tak být v odborech? Děkuji

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Odbory mají sílu podle toho, jak velkou část zaměstnanců zastupují, když bude každý vyčůránek spoléhat na to, že ti druzí odboráře zaplatí, odboráři za to pak vyjednání zvýšení platů a on se sveze s mima bez placení tak taky jednou nemusí být ve fabrice nikdo, kdo by za lidi vyjednával. Příspěvky odborům ti kasu nestrhnou. Navíc jde o odepisovatelnou položku do daní. Dobré odbory navíc pořádají pro členy kulturní akce, podporují dlouhodobě nemocné členy, zajistí právní ochranu při sporu se zaměstnavatelem a třeba i výhodnější sazbu pojištění "na blbost". Dohadují s fabrikantem i tvorbu FKSP atd..
Samozřejmě nevím, jak to funguje u vás. Spíš jde o úvahu jak to má ideálně fungovat.

Tak já třeba pracuju v relativně velké fabrice, a skutečně tu není nikdo, kdo by za lidi vyjednával. A světe zboř se, platy jsou slušné a pracovní podmínky taky. Akorát je (možná) snadnější se loučit s nefachčenkama a vůbec lidma, kteří se ukázali být pro firmu neužiteční (a to od dělníků až po management).

Znám i firmy, kde mají pohyblivou čátku do prémií, když podepíšou, že nebudou zakládat odbory a že nebudou marodit. Lidi si pak berou dovolenou, když dostanou chřipku aby o ty prémie nepřišli. Jim to připadá výhodné. Mě teda ne. Holt jsme každý jiný.

hodnocení

4x

Zdá se, že bys chtěl čerpat výhody, případně odborovou pomoc (pokud bude potřeba), ale nic za to. To jsi tedy "vychcánek". Zadarmo ani kuře nehrabe.

kovi
hodnocení

pčesně tohle jsem čekal když neumíte daekvatně reagovat tak nevím proč máte tendenci se vyjadřovat, nevím kde se to v lidech bere...

Protože ten dotaz tak vypadá, když píšeš, že se chceš vyhnout placení příspěvků.

hodnocení

3x
Založ si svoje odbory a nech si platit. Jiné řešení není. On Tě někdo nutí vstupovat a platit výpalné?
kovi
hodnocení

jak svoje...? a komu jdou vůbec ty příspevky a v jaké výši? Zajimalo by mě jakaý rozdíl budeme mít v praci když ja nebudu a v odborech a kolega ano?

PS: ne nikdo mě nenutí

Jako sorry, ale proč si to nenecháš podrobně vysvětlit od odborářského verbovače? My tady podrobnosti fakt nevíme.
kovi
hodnocení

nemám v něho duvěru atd

hodnocení

3x

kovi, zkuste se zeptat ve Vaší organozaci, aby sdělili, kam jdou jednotlivá procenta z poplatků.

Něco jde na základní organizaci, pro její potřebu, menší část se zasílá centrále, kde se opět dělí na mnoho skupin.

Bez příspěvků nelze být členem odborů.

kovi
hodnocení

Díky, myslel jsem že je to dané ...

hodnocení

3x

Nevidím jediný důvod nebo smysl členství v odborech (nebo v té parodii na odbory, co v ČR máme).

hodnocení

2x

Ano, odbory řeší hlavně kolektivní smlouvu a pak kolekce pro děti na vánoce.

ALe když je člověk v problémech - tak se moc pomoci nedočká. NA VŠ kde jsem pracoval, tak když se mne po dosažení 65 chtěli zbavit, tak slavné odbory dělaly mrtvého brouka. Dokonce měly tu drzost, že si vzaly příspěvek ještě na další měsíc po tom co jsem jim dal výpověď.

hodnocení

1x

Je jasné, že některé odbory toho moc nezmůžou, ale jsou jiné, které dokáží hodně. Kolik ročních výplat a odměn vybojovali odbory ve škodovce?

Určitě více, jak v malinké fabričce. Vše je o lidech a přístupu k lidem.

hodnocení

0x
Pokud ty odbory potřebujete, budete muset platit výpalné.
Pokud je nepotřebujete, a jste schopen si své záležitosti řešit a dohadovat sám, ušetříte a nebudete platit dědu Středulu a jemu podobné.
kovi
hodnocení

nejsem si jist zda mi to něco přinese ale posílat příspěvky nejakým povalečum nahoře opravdu nechci stačí že už tak to děšlam v ruzných formách

kovi, pracoval jste někdy v odborech? Jak víte, že tam jsou povaleči. Většinou se říká, "podle sebe soudím tebe"

Když jsme jednou řešili v práci nějaký problém s platy, tak kolegyním v odborech to řešil odborový právník, mně neřešil nikdo nic - mohla jsem se samozřejmě ohánět sama. Členství v odborech je tedy něco jako pojištění, celý život se nic nestane a platíte zbytečně, ale když už se něco stane, tak je člověk sakra rád, že to má. I když kvalita se asi různí a pokud v ně nemáte důvěru, tak už to samotné o něčem svědčí.

A Milanovi: *palec*

naufrago®

Díky. To víte staré zkušenosti.

kovi
hodnocení

no nebudu tady rozvadět co vlastně za člověka ty odbory v naší 40 člené firmě založil jestě s dalšíma jemu podobnýma... ale nemám v to důvěru ale tak děkuji za reakce.

PS: ano nefakčenků a vyjebávek i když v pracovním poměru odjakživa živím respektive n ně dělam víc než je zdrávo a to je holý fakt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]