Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Prosím poraďte. V roce 2006 na počátku září jsem po dvaadvaceti letech odešla od manžela a v červnu 2007 bylo naše manželství rozvedeno. . Bývalý manžel je podnikatel. Psychicky mne celá léta týral. Ve velké míře holdoval alkoholu a docházelo i fyzickému napadání. Ke konci našeho soužití byly svědky těchto scén i naše dcery.Hrozně špatně to psychicky nesly. Docházelo u nich až k hysterickým záchvatům, kdy na kolenou prosily otce, aby mne nechal. Jednou musel zasahovat i přítel nejstarší dcery. Dcery jsou dnes ve věku 24,20 a 17let. Když jsem v roce 2006 odcházela, šla nejmladší dcera se mnou. Tenkrát mne dokonce prosila, ať se odstěhujeme, že jinak otce zabije, že ho nenávidí. Nejstarší dcera studovala ( dosud studuje) v Praze na ČVUT a měla již zmíněného přítele v místě bydliště. Prostřední dcera studovala SUPŠ přímo v místě. Vzhledem k tomu, že jsem musela začínat úplně od nuly ( bez bytu, peněz i práce), souhlasila jsem, aby starší dcery zůstaly u otce. Podotýkám, že k nim byl jeho vztah, hlavně po mém odchodu celkem v pořádku. Na počátku roku 2009 konečně začala soudní jednání o vypořádání SJM. Náš společný majetek měl hodnotu asi dvaceti milionů a celý zůstal mému bývalému manželovi. Žádost o vyrovnání jsem dávala já. V té době ode mne utekla i nejmladší dcera. Otec je přesvědčil, že nemám na nic nárok, a že vlastně okrádám je ( tedy své děti). Nakonec jsem přistoupila na smír a dohodla se s ním,že dostanu jeden milion jednorázově a další dva v měsíčních splátkách. Mé dcery se mnou však komunikují jen velmi stroze. Téměř mne nenavštěvují. Zajímá je jen, abych jim včas poslala výživné. Samy od sebe se neozvou nikdy. Vůbec nevím, jak se mám k nim chovat. Mám se stále doprošovat a podlézat jim? Hrozně mne to trápí a vůbec nedovedu pochopit jejich postoj vůči mě. Jsem sice znovu vdaná a nyní velmi spokojená se svým manželem, přesto mi mé dcery hrozně chybí. Dávala jsem jim celý svůj život vše co jsem mohla ( po psychické a citové stránce).Nadevše je miluji. Neumím se s tím smířit.
Víte rosinko, jak v něčem začnou hrát roli peníze, je to opravdu těžké. Myslím ,že vše vyřeší jen čas. Musí ale sami přijít na to,v jaké situaci jste se ocitla po rozvodu ,že to nebylo jednoduché a ony při Vás nestály.Bude to asi trvat delší dobu než si k Vám najdou cestu. Možná jim je také hanba,ne?Jak se k Vám zachovaly.
rosinko, prožila jste si nehezké věci. Nyní máte hodného manžela a jste spokojená. Vaše dcery, i když jsou dospělé, bydlí u otce a jsou pod jeho vlivem, i když si to snad neuvědomují. Všechno chce svůj čas. Vy na ně nezopemenete, když to bude možné, mluvte s nimi, nevyčítejte, bude to těžké, ale až opravdu dospějí a vyspějí, najdou si k vám cestu. Uvidíte, jednou se to srovná, moc vám to přeju. PT /stařenka/
Když čtu Váš příběh, je mi z toho smutno a nevím, jestli Vám nějakou radu udělím. Jsou zřejmě pod velkým vlivem otce. Navíc máte jiný život, spokojený život s jiným mužem, což může dcery provokovat k žárlivosti - a ta nadělá pekla! Je to u nich zřejmě hledání sebe sama. Mám pocit, jako by procházely opožděnou pubertou, kdy nedokáží spravedlivě situaci posoudit. Je to běh ne dlouhou trať. Ničím to neurychlíte. Je to období hledání sebe sama. Určitě pochopí, že mamka je mamka. S přibývajícím rokem budou přehodnocovat žebříček hodnot. A až ve svém životě začnou opravdu milovat svého partnera, pochopí i lásku jinou. Věřím, že Vám dcery chybí a věřím, že jste jim v životě dávala vše. Nechejte do zatím v klidu. Tuším, jak Vás hrozně toto všechno bolí, ale chce to čas a žádné vyčítání a připomínání co jste všechno pro ně dělala. Musí to pochopit samy a určitě pochopí. Jen mějte strpení. Držím palce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.