Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dál po TEP kyčle?

Od: babusa* odpovědí: 7 změna:

Všem hezký den,mám po výměně levé kyčle,po týdnu sanitkou na měsíční rehabilitaci do Košumberku,před týdnem jsem se vrátila.Byla jsem dr.na rehabilitaci poučená,co nesmím atd.hlavně vím,že bych se měla držet franc.holí po 3 měsíce od operace do kontrolního RTG a kontrole u dr.,který mně operoval.Chodím hlavně ven na procházky,doma zkouším se pohybovat normálně bez holí,něco dělat atd,něco jde líp,něco hůř,mám za sebou od operace něco přes 6 týdnů.Chtěla bych poradit,co všechno už můžu,spíš vím,co nesmím,pořád ležím v noci na zádech s polštářem mezi kolenama-byla jsem zvyklá spát na pravém boku,potřebovala bych doma něco dělat,tak proto se ptám,abych to nepřeháněla nebo naopak se zas moc nešetřila-je Vás tady víc,co to taky mají za sebou,tak zkušenosti?V Košumb.bylo pár lidí,co jim kyčel vylítla,takže nová reoperace-neopatrný pohyb nebo dělali co neměli,tak toho se bojím,ale zas se nějak hlídat se mi taky nechce,po té době vidím,co by bylo doma potřeba udělat,sice mám muže,ale má jiné problémy,pomůže mi,ale ne tak,jak bych to ráda viděla.Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

2x

Co mám zkušenosti po rodině (matka, dvě tety, bratranec, kamarád trenér...) tak stručně jasně - přiměřený pohyb, pohyb, pohyb. Tady se najde více rádců se svou zkušeností, ale pohyb doporučí všichni.

Jedna teta bohužel tomu pohybu moc nedala, trpí takou tou samolítostí, nadváhou na kterou se vymlouvá...a došlo to tak daleko, že je po různých komplikacích i po půl roce od operace ležák a bez pomoci syna nezvládne ani základní osobní potřeby.

hodnocení

2x

Mě prý výměna čeká tak za tři roky. Zatím se stav výrazně nezhoršuje díky pravidelnému cvičení v bazénu a na rotopedu. Když problémy před časem nastaly, doporučila mi rehabilitační pracovnice, abych si rotoped pořídila už nyní, protože stejně jednou, po té výměně, bude nutné ho mít a šlapat a šlapat.

Ale lékař nebo rehabilitační pracovník vám jistě podrobněji poví, jaký pohyb je nejvhodnější a kdy s ním začít.

lidus*
hodnocení

2x

Novou kyčel mám po složité zlomenině krčku. Od operace je to 3 roky, stále spím s polštářkem mezi koleny, na zádech, na boku, jak to jde. S chůzi neporadím, jsem na inv vozíku z jiného důvodu, dělám co zvládnu. Pozor při ohýbání oblékání ponožek a obouvání je docela krize.

babusa*
hodnocení

Už jsem se přistihla,že jsem udělala přesně pohyb,co bych neměla-bezmyšlenkkovitě,naštěstí dobrý,ponožky mi zatím obouvá muž,pro jistotu,ohnout víc se mi nedaří,neoperovanou nohu bych zvládla,ale líbí se mi,jak mně ponožku nazouvá,i kalhoty,i spo´dáry-bavím se tím ,vím,že bych si poradila,kdybych žila sama.Boty mám na suchý zip,tak to bych bez pomoci nezapla,chodím docela dost a asi i dobře,já mám totiž velkou radost,že chodit můžu,nekulhám,nekroutím se jako před operací,kdy to už nějak nešlo,o Liduš vím,že jste na vozíčku,někde jste od Brna,pokud si to pamatuju,mám v Bystrci syna s rodinou.

lidus*

Jsem z Brna Bystrc, z balkonu vidím na přehradu. Budete-li chtít, napište do vnitřní pošty, dám adresu a můžete přijít na kafe, klidně i s manželem. L

babusa*
hodnocení

Lidus,pamatuj si,že jste se tady zmínila,že bydlíte v Bystrci,i proto jsem napsala,že tam bydlí syn s rodinou,myslím,že Vám do vnitřní pošty psát nemůžu,nejsem registrovaná a kdysi to nešlo,nevím,jestli se něco nezměnilo-Já v Brně nebydlím,bydlím v okr.Havl.Brod,do Brna k synovi jezdíváme už málo,jezdívají oni k nám,autem už jezdit nemůžeme,vlakem to je teň složitější a autobus od nás nejezdí,dokud muž mohl autem jezdit,tak jsme jezdívali často.

rebeka*
hodnocení

2x

Mám po operaci kyčle 2 roky. Po operaci jsem byla ihned 3 týdny na rehabilitaci, kde jsme hlavně cvičili a chodili. Doma jsem půl roku poctivě denně cvičila 24 cviků, které jsem měla napsané a lehčí práce jsem dělala hned. Hlavně se vyvarovat všeho co Vám jistě řekli v nemocnici. Kyčel mě nebolí, ale lékař,který mě operoval mě prodloužil nohu o 1 cm. A s tím je problém. Mám bolesti bederní páteře, protože je vše nějak "uhnuté". Nosím korekční podpatěnku. Nic neuspěchejte,byli se mnou na rehabilitaci 2 pacienti na reoperaci, vlastní vinou. Přeji brzké uzdravení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]