Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontokorent ke sporožirovému účtu

Od: jirina* odpovědí: 14 změna:

Před časem jsem si nechala zřídit ke sporožirovému účtu kontokorent do výše 5.000,-Kč. Minulý měsíc jsem nějak nevyšla s penězi a z kontokorentu čerpala 400,-Kč. Nemám s tímto zkušenosti, prosím, jak velký poplatek budu platit? Kdy se to platí? V následujícím měsíci až bude dostatek peněz na účtu nebo 1x ročně? Děkuji všem za odpovědi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Divím se lidem, že si pořizují něco, s čím se neseznámí. Proč jste se nezeptala přímo v bance?

vilik*
hodnocení

2x
Obecně, zřejmě máte úročení okolo 20 % ročně a vedení kontokorentu zdarma. Pokud kontokorent další výplatou splatíte, budete mít měsíční úrok ze 4 stovek kolem sedmi korun, který se v tom samém měsíci odečte. (V případě, že máte půjčeno od poloviny měsíce, odečte se 3,50 a další měsíc zbylých 3,50.)
Pokud je kontokorent splacen výplatou, můžete si ihned znovu půjčit. Problém by byl, kdyby nedošlo v období, které máte sjednané ve smlouvě, ke splacení, nebo by byla měsíčně splacena menší než dohodnutá část dluhu, pak banka mohla uplatnit nějaké sankce.
Přečtěte si podmínky úvěru alespoň dodatečně.
jirina*
hodnocení

Vilik, moc děkuji za odpověď, která je srozumitelná. Mám to u č.spořitelny a peníze jsem na účet opět do týdne doplnila, tak ta částka nebude pro mě tak vysoká.

vilik*
hodnocení

2x
Dávám to jako samostatnou odpověď pro všechny, kteří sice neradí, ale jsou přesvědčeni o hlouposti kontokorentu, potažmo tazatelky.
Kontokorent je úvěrová služba banky. Jako taková má výhody a samozřejmě nevýhody.
Pokud se výhody naučíte využívat, je to dobrý pomocník.
Pokud je někdo sám, je pro něj jistě lepší, když využije kontokorent, než aby se kvůli třem čtyřem stovkám zaplacených pozdě dostal do problému. Několikrát se mi v minulosti stalo, že kvůli pár chybějícím korunám na účtě platba neproběhla nebo by nebylo možné zaplatit něco, co v důsledku ušetří spoustu dalších problémů a peněz. Je to navíc výhodnější než ty různé půjčky do výplaty s velkými poplatky, nebo důstojnější než ptát se u známých.
Pokud si pamatuji, u ČS je vedení a výpis zdarma. Tedy platíte sice vysoké, ale JEN úroky a JEN za skutečně půjčené peníze. A úrok 16 korun za jednu půjčenou tisícovku na měsíc, pokud se mi to stane párkrát v roce, splacenou další výplatou, nepovažuji osobně za nic, co by bylo nějak špatné, nevýhodné a omezující.
Tazatelka se sice pozdě, ale aspoň ptá, co vlastně má. Ze situace se může poučit a může se kontokorent naučit využívat správně a k jejímu prospěchu. A rozhodně si nemyslím, že předschválený a správně používaný kontokorent ve výši 5 tisíc je něco špatného a nezodpovědného. Tím by byl stav, kdy i ten je permanentně přečerpáván a bez snahy ho splácet.
Sám kontokorent mám, u jiné společnosti, dokonce mnohonásobek limitu tazatelky. Použil jsem ho v posledních letech 2x, v obou případech mi někde přicházela platba a dluh byl za maximálně týden zaplacen. Vyšlo mě to lépe a pohodlněji než jít do banky shánět okamžitou půjčku a za týden ji mít splacenou.
Neříkám, že nejsou jiné možnosti, ale každému vyhovuje něco jiného.
Jedinou nevýhodou pro mě je to, že schválený kontokorent se v případě dalších půjček bere jako čerpaná půjčka, i když ho nevyužíváte. Při částce 5 tisíc bych se ale ani toho nebál.

hodnocení

1x

V minulosti jsme jako rodina měli těžší období a 30tis kontokorent jsme měli vyčerpaný.
Mockrát jsme nebyli schopni po výplatě kontokorent doplatit do nuly. Povinné je to tuším jednou za 180 dní u KB.

Úrok dělal vždy 400-500 Kč, což člověka nezabije, ale nejsou to ani malé peníze. Hned jak bylo lépe, jsem kontokorent zrušil, děsně to láká, když víte, že můžete.

figurek*
hodnocení

1x

jste 400 KČ pod nulou. To znamená, že vám při nejbližším měsíčním zúčtování automaticky odpočítají nějaké poplatky za debetní úrok, za správu kontokorentu a za odeslání výpisu. Se vším všudy ta odpočítaná čátka může přesáhnout 100 KČ. To je docela dost, na debet 400,- na kontě, ne?

Ale taky možná že pokud z mínusu vylezete zavčasu, pak vám poplatky možná ani neodpočítají a výpis nepošlou.

Podívejte se do smlouvy, jaké podmínky jste vlastně podepsala.

mnd®
hodnocení

0x

Když jste si zřizovala kontokorent,tak jste jistě podepisovala dodatek ke smlouvě ke sporožirovému účtu.Tam máte napsaný ty poplatky.Platí / splácí / se měsíčně.Když nezaplatíte splátku,tak vám to pěkně poroste i s úrokama.

hodnocení

0x
U které banky to máte? Podle mne nby vám to měli, pokud se vám srav účtu doplnil, strhávat automaticky sami. Od toho kontokorent je.

hodnocení

0x
Ono ta sazba RPSN může být přes 23%, záleží na jiných poplatcích, proto když si něco takového sjednám, čtu! Čs ráda rozlišuje klienty a od toho ty poplatky se můžou lišit a nikdo neví, co má paní za smlouvu a jaký má účet. Ono půjčovat si za 23%, byť jen na pár dnů, to už vyjde levněji kamarád. Nakonec mít účet u spořitelny je už i tak hazard sám o sobě, vzhledem k poplatkům.
vilik*
Nemůžu s vámi souhlasit. Rpsn sice vypadá hrozivě, ale kontokorent je půjčka na krátkou dobu, takže do dvaceti korun za jednu půjčenou tisícovku na měsíc je směšná částka v poměru k různým kamali a providentům. A půjčování u kamaráda je sice hezké, ale osobní hrdost by mi nedovolila takové řešení, zvláště u opravdu malých částek a vlastně i kvůli společenskému statutu. I to blbý kafe jako poděkování za půjčku vyjde mnohdy dráž. Někdo takové známé ani nemá. A nebudu muset řešit řeči, jestli jsem na tom opravdu tak bídně, že už zase nemám 300 a jsem pro banky tak nespolehlivý, že mi nedají 5 tisíc kontokorent s desetikorunovým úrokem.
Překvapuje mě, že zrovna vy, který se financím podle vašich komentářů věnujete, nedokážete ocenit správné používání kontokorentu.
Kontokorent 18,9% P.a. Měsíční poplatek za sjednany kontokorent k základnímu účtu 25 Kč měsíčně. 23.05% RPSN. U jiných typů účtů je poplatek zakomponován v ceně jiné služby. Platit měsíčně 25 Kč za to, že si jednou ročně půjčím čtyři stovky se podle tebe vyplatí? Když jen tři stovky dáš za roční poplatek? Pripocti k tomu ten několika denní úrok a pak ti vyjde, že ty půjčené čtyři stovky zaplatím ve finále přes 80% za rok. Pokud tedy kontokorent jako rezervu, tak u jiné banky, kde zaplatím jen ten úrok za půjčení, ale neplatim žádné jiné poplatky.
vilik*
Já to beru tak, že bez znalosti konkrétní smlouvy odpovídám obecně.
Sám jsem měl kontokorent u ČS ve výši kolem 100 000 několik let a vše zdarma, včetně vedení účtu. Platil bych jen případné úroky. Později jsem ho u ČS zrušil a mám nyní sjednán ještě vyšší u jiné banky, čistě proto, že mi nabídli téměř poloviční úročení. Ten jsem doposud využil 2x na krátkodobé překlenutí nedostatku hotovosti na účtu.
Účet u ČS ale stále mám, sice zdarma, bohužel s nějakými jinými omezeními, proto není tento účet můj hlavní, ale kontokorent je mi nabízen opět bez poplatku za vedení úvěrového účtu a za výpis, jen neumí to nižší úročení.
Domnívám se, že kontokorent obecně má ty vlastnosti, které jsem nastínil, nabízí ho různé banky, a bez úplně detailní informace o produktu tazatelky je prosté odsouzení bez snahy poradit a navést jen kontraproduktivní mlácení slámy.
Mimochodem, milión lidí má kreditku s připsáním části útraty zpět, která je podle mě ještě nevýhodnější, a ta vrácená částka také nemá při běžném životě šanci ten poplatek za správu karty alespoň dorovnat. Další lidé používají společnosti typu Kamali s tou skvělou písničkou v reklamě a další taky Zaplo s milým Láďou Hruškou, které už podle mého hraničí s lichvou. To je potom platba kontokorentu jako varianty pro všechny případy, i kdyby měl někdo opravdu sjednané ty měsíční poplatky atd, ještě velmi sofistikované řešení.
Já to beru podle aktuálního ceníku, jaký čs má. Vím, jak je těžké vydělat 20-25% ročně, proto bych to nikomu nedal, byť na denní bázi. Právě na tomto jiní vydělávají, takže vždy musí být někdo, kdo to zaplatí.
vilik*
To si ovšem může dovolit jen někdo. Jsou i lidé, kteří jedou na doraz. A ti se budou klepat, aby měli dost na účtu, budou otravovat kamarády, budou platit pokuty z prodlení a budou dávat nepoměrně víc na rychlé půjčky před výplatou. Hlavně, že ušetří na sice vyšším, ale pouze několikadenním úroku bance.
A to se vyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]