Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč s močí tak pozdě?

Od: nikc® odpovědí: 24 změna:
Zdravím. Nevíte prosím někdo, proč se dává moč ke kultivaci do laborky až týden po dobrání antibiotik? Dříve se dávala ihned po dobrání antibiotik. A pak se ještě týden čeká na výsledky. Vlastně až po více jak měsíci vím, že jsem měla bakterii, na kterou antibiotika nezabrala. A mám správné léky až teď. Děkuji.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

5x

Jestli to není proto, aby se zjistilo, zda léčba byla nebo nebyla úspěšná. V případě neúspěšné léčby by některé bakterie přežily a po tom týdnu se zase pomnožily. Ale nevím, nejsem lékař.

hodnocení

3x

Pokud pacient přijde do ordinace s močovými potížemi typu zánětu, toto se rokáže rychlím papírkovým testem, který se namočí do moče. Je zde vidět přítomnost krve nebo bílkoviny, což signalizuje zánět moč. cest. Pokud je i teplota, pak sáhne lékař po antibiotikách se širokým spektrem, aby zabral co nejvíce typů bakterií. Pokud zánět ustoupí a pacient je po dobrání bez potíží, kultivace se ani nedělá. Pokud se stav zhorší nebo neustupuje, pak je na místě moč na kultivaci, e možnío jí dělat i při braní antibiotik, jen je nutné na žádanku poznamenat, co se užívá. V laboratoři se moč natře na petriho misku se živnou půdou aněkolik dní se nechají bakterie množit při určité teplotě. Pak se stav odečte pod mikroskopem a na bakterie se kapou různá antibiotika, aby se vidělao, jak které bakterie ničí, Ty nejúčinnější se pak pacientovi doporučí k léčbě. Tomu se říká antibiogram. Toto vše trvá cca 3-5 dní, než to laboratoř zpracuje a vidí výsledek. Vyšetření je laboratoři zaplaceno ze zdravotního pojištění, lékař si koduje pro proplacení pouze odběr moče na kultivaci. Takže délka vyšetření má tyto důvody a jeho použití záleží na stavu choroby. Samozřejmě by se mohla močna kultivaci udělat ihned než se nasadí antibiotika a pak třeba výsledek použít, kdyby se to nelepšilo, ale v 90% zaberou širokospektrá antibiotika a tato vyšetření by byla zbytečná., dělala by se jen kdyby náhodou...

hodnocení

No jo, jenže já měla menzes, když jsem byla poprvé u doktorky.
Aby se nedelalo zbytečně konkretni vysetreni moci na bakterie, tak 10 % lidi lékaři vystaví dvojite expozici antibiotik. Nebo kdyz je pacient žena a ma menzes. V takovem pripade take. Protoze pri menzes by se moc testovat vubec nemela.
Zni to dobre a logicky, jen do te chvile pokud zrovna nespadate do tech deseti procent, nebo nejste žena, ktera ma menstruaci.
hodnocení

Ani pátý den menzes, když už jsem ho neměla, tak moč nechtěla a dokonce ani pak za tři dny. To mi dokonce sestřička vynadala, co tam dělám s močí, když jsem jí měla donýst až týden po dobrání antibiotik.

Ano, tak to bohužel je. Ale který lékař nechá pacienta s močovými zánětlivými problémy skoro týden bez antibiotik jen na urologickém čaji, než ta kultivace bude hotová? To by jste ten zánět také mohl mít pak už v ledvinách. To je přece logické, že je nutné dát nějakou zajišťovací léčbu ihned.

hodnocení

Delino, ten týden, než jsem zjistila výsledky z laboratoře, jsem měla střevní chřipku. To znamená křeče v břiše a u mě střevní chřipka tak probíhá. Takže jsem myslela, že ty bolesti břicha jsou od střevní chřipky. Ale doktorka mi břicho prohmatavala. To nepoznala asi, že to není jen od střevní chřipky, ty bolesti. A než jsem měla tu střevní chřipku, jsem brala druhé antibiotika na močák. To mě bolelo břicho taky, ale také od těch prášků.

Ta střevní chřipka mohl být důsledek antibiotik, kdy se vymlátí střevní flora a dojde k průjmům. Na to jsou dobré laktobacily. U vás tedy může být více zdrojů problému, a vše se zamotalo do sebe.- menses, průjmy, moč. měchýř, lékař těžko odliší, co je příčina. Proto řeší to, kde vidí nález, to je v moči. A možná, že to je jen náhodný nález.

hodnocení

Probiotika jsem brala a beru a Enteromax.

hodnocení

2x
Protoze doktori nemaji zajem vas vylecit, ale lecit. Jednoduché.

hodnocení

2x

Je to také o tom, že doktorovi ten pokročilý bakteriální test třeba málo proplácí pojišťovna, proč by to dělal? Proč by vám tu moč kontroloval přesněji, když mu antibiotika, jejich předpis, daleko tučněji zaplatí pojišťovna. Takhle vás donutí brát dvoje antibiotika, jedna, která vám dal naslepo a druhá, která vám dá až po následné podrobné kontrole moče. Praxe je taková, že prostě se na zánět močových cest naslepo střílí antibiotika, s tím, že to lékaři zaštiťují tak, že když vystřelí naslepo, antibiotika, tak se ve většině případů trefí (na rozbor moče byste milá pacientko, čekala třeba 4 dny, to už byste za tu dobu byla zdravá, s těmito prášky, řekne vám lékař), a člověk bude vyléčen, tazatelka bohužel nepatří do skupiny většina, to je ale pech, což?

hodnocení

Mám streptokoka. Myslíte, že když s tím půjdu do práce, někoho můžu nakazit? Jinak mám už třetí antibiotika. I když tady to jsou s penicilinem.

Cca týden zpět jsem taky bojovala se zánětem močových cest, ale antibiotika naslepo jsem nechtěla. Tak jsem nasadila kůru intenzivní z lichořeřišnice, účinného antibiotika přírodního, brusinek, vysokých dávek D manosy a dalších bylin. Za den vypít děsně moc čaje urologického a tekutin obecně, kolem 3-4 litrů. Po víkendu to vypadalo tak, že půjdu pro antb, nějak se to nelepšilo. Ale stačilo nasadit velmi klidová režim, držet břicho v teple termofonem, ledviny a nohy, a furt vytrvat s léčbou. Podnikla jsem krok, že jsem si v laboratoři zaplatila jako samoplátce chemku moči + sedimentaci, ukázalo to lehký zánět. Ale již v úterý ráno obtíže ustávaly, ale stále se doléčuji.

Jinak k vaší otázce, pokud je streptokok jen v moči, tak byste nakazila s dodržováním hygieny po toaletě, těžko někoho, pokud se zánět komplexnější a máte třeba i rýmu, kašel, kýcháte, a máte streptokoka i třeba v dýchacích cestách, tak je monžnost nákazy vyšší. Jinak když už víte, co to je za bakterii, tak jsou antb. na místě, ale přístě víte, že není nejmoudřejší si nechat hned jen tak napsat antb naslepo, protože pak je ve výsledku budete brát dvakrát, což vůbec není lahoda pro trávící trakt a imunitu obecně, nasaďte přírodní probiotika, zákys, kysané zelí, kimchi, živé jogurty. Přeji, ať se z toho rychle dostanete.

07.11.19 13:12
hodnocení

Děkuji.

Já měl patery antibiotika a testy na zlaťáka byly furt pozitivní. Byl někde zapouzdřený. Zabralo až dvouměsíční používání té lichořeřišnicové tinktury. Bohužel mi streptokoky spustily spondealni artritidu takže mám o zábavu postaráno.
hodnocení

Totaku, lichořeřišnici jsem brala dříve taky, ale mně nedělala dobře na žaludek. Právě když jsem jí brala dlouhodobě, měla jsem křeče v břiše.

Je k dostání i jako výluh bez alkoholu nebo ve formě tablet. Třeba ti vadila jen ta lihová forma .
hodnocení

To je možný. Díky za tip.

Pouzivam semena lichorerisnice (jsou dpst tvrdá a nepoddajná). Nadrtit trochu klestemi. 10 minut nechat ve vode varit. 15 minut odstat. Vypit. Mam citlive zažívání, ale tohle mi s nim nic nedela.

iv®
hodnocení

2x
Dcera prodělala zánět teď čerstvě, dostala ihned při prvních obtížích ATb, dala moč, po týdnu kontrola a znova hned moč na rozbor. Takže možná jako který lékař, naše paní doktorka je strašně fajn.
hodnocení

Tak ta moje doktorka není nepříjemná nebo arogantní, ale nepřipadá mi důsledná, pečlivá. Předtím jsem měla doktorku pečlivou, ale zase hrozně nepříjemnou sestru, tak jsem přešla sem. Teda důvodů bylo víc, proč jsem přešla. Tady je sestra o něco lepší. Ale ty bolesti břicha mám přes měsíc. Zbytečná ztráta času a absence v práci. Kdyby tu moč chtěla dříve, léčila bych se dříve.

hodnocení

0x
A co chcete kultivovat s antibiotiky? Ty musí přestat působit...

A proč se nekultivuje bez antibiotik? Kdy je to ještě průkaznější? Jo, už vím, ono by kultivace tvrvala pár dní, a to už by mohla být pacientka s antibiotiky naslepo zdravá. Ale ouha, ona není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]