Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Potřeboval bych poradit ohledně el. a motorových pil
Mohu na mazání plátu pil použít jaký koliv olej? Mám třeba nějaký vyjetý, nebo syntetický olej...
děkuji za radu
Starý olej bych asi nedával potom bych nato neměl nervy kdyby se to přicpalo asi by to zato nstalo jinak to veme všechno,nadarmo se neříka kdo "maže ten jede,,
Zásadně používáme pro profesionální práce v přírodě čistý řepkový jedlý olej.
Je to z toho prostého důvodu,že je v přírodě odbouratelný obvyklými bakteriemi.
Minerální oleje jsou v přírodě téměř nezničitelné.
Proto zemědělci používají jen Bionaftu a lesníci také.
JABRAKA
Pohybuji se dost často v lese,který je v CHKO a nějak jsem u rubačů a eLKáTéček nezaznamenal eko maziva či pohonné hmoty a to se u nás těží o sto sedm.Na mazání řetězu a lišty stačí i motorový olej.Důležité je vždy před dlouhodobější odstávkou mít vyprázdněné nádržky.
Celpíku,tak se tím ale nikde nechlub.Já znám dobře situaci v Šumavském národním parku,tam se na nic jiného nejezdí a když si nalejou chlapi do pily něco jiného,tak to nikdo nevidí.Měli by po prémiích.Zeťák dělá stromovou údržbu a já si k němu vždy zajdu do dílny pro olej do kuchyně.Pil má šest.
JABRAKA
Řepkový olej má skutečně výhodu z hlediska ekologie. Nevýhoda je, že místo mazání lepí. Je tedy k ničemu.
Servisák to možná nechválí, ale řetězu, ani liště to za celou jejich životnosti neublíží... a o tom ta otázka byla.
Chlapi,doufám že mluvíme o mazání řetězu pily?Tam ty mazací schopnosti nejsou tak důležité,jde o to,aby řetěz neváznul ve dřevě.
JB
no především jde o mazání lišty s uváznutím ve dřevě to nemá nic, na ty šílence kteří používají jiný olej než ekologický , tzn odbouratelný v přírodě, stačí lesní stráž či inspekce živ. prostředí - při práci v lese i ve svém - musíte na požádání doložit jaký olej používáte, případně poskytnout vzorek - do odběrné lahve, která se přelepí - podepíšete vy i inspektor a pak čekáte na výsledek...toto se zatím děje sporadicky- čeští vyčuránci jak vidno lejou vše-ale ono to přijde, při práci na polomech v bavorsku v roce 2008 byl polesní tak vyděšenej z inspekce , že každé ráno osobně kontroloval zda je dost ekolog. oleje pro celou partu 6 lidí na celý den - kdyby došel volat, nebo sbalit a zpět na ubytovnu...
V blízkosti vaší vlastní studny na pitnou vodu jen pro vás si používejte klidně vyjetý olej s olovem. Pokud jinde použijete cokoli jiného než ekologicky odpouratelný olej pak přirovnáním k dobytku urazím tu krávu a ne vás. 1 l oleje znehodnotí 30000 l vody.
Se mě líběj tyhle argumenty. Né že bych jim nevěřil ale víme jak to chodí. Takže hodím do kamen boty a hned je průšvih. Hoří celá skládka pneumatik a televize od rána do večera hlásí. "V ovzduší nebyly naměřeny žádné škodliviny".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.