Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat na 2 otázky
1) Pokud dám výpověď ze zaměstnání, pokračuje dále moje odpovědnost za práci kterou jsem v práci dělal? (příklad: pracuju jako automechanik odejdu ze zaměstnání a dva měsíce po odchodu se někdo vybourá v autě které jsem opravoval, může mi něco hrozit?)
2) Pokud nedodržením technologický postup a někomu se něco stane s majetkem, popřípadě se zdravím(úraz-smrt) co mi hrozí pokud to bylo v zaměstnání a vinu mi opravdu prokážou?
Za škody způsobené zákazníkovi odpovídá zaměstnavatel. Vymáhání následné škody po zaměstnanci zaměstnavatelem viz zákoník práce. Nic jiného.
Přesně tak - odpovídá ten, kdo je v nějakém právním vztahu.
Pokud vy uzavřete za sebe dohodu se zákazníkem, že mu něco spravíte a nepovede se to - je to vaše odpovědnost.
Jestli tuto dohodu uzavře firma (například váš zaměstnavatel), odpovídá firma za to že její zaměstnanci jsou tak dobří že zakázku provedou správně. Pokud ne - je to odpovědnost firmy. Pokud ale firma zjistí viníka mezi svými zaměstnanci, může na ně část náhrady přenést - podle zákona za jednu škodu maximálně 4.5 násobek hrubé mzdy.
Ve skutečnosti je normální firma pojištěna, takže škodu uhradí pojišťovna a firma platí pouze spoluúčast. Tuto spoluúčast pak může vymáhat po svém zaměstnanci, ale jen do toho 4.5 násobku.
No a rozumný zaměstnanec je samozřejmě pojištěn, takže zaplatí jen svou spoluúčast.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.