Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak získat vdovský důchod?

Od: vosna* odpovědí: 10 změna:
Dobrý večer chtěl bych se zeptat jestli má nárok na vdovský důchod moje mamka ročník 1959, teď už pobírá starobní důchod cca 6 měsíců 13500kč.ale vdovský ji nepřidělili proč? Taťka je po smrtí 18let, brala vdovský důchod rok co umřel, než umřel tak měl invalidní důchod.Poradili byjste kde se obrátit a jestli má tedy na ten vdovský důchod nárok?A co je k tomu třeba, děkuji pěkný večer.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vše podstatné najdete zde. Obraťte se na ČSSZ.

etana*
hodnocení

0x

Pokud už se nestará o vás ani nikoho dalšího ze stanovených osob, nemá na vdovský důchod nárok. My tady ale vaše poměry v rodině neznáme. Ověřit si to můžete na ČSSZ, jsou ochotní poradit.

Ke starobnímu důchodu, je úměrná část vdovského (vdoveckého) důchodu přidána. Moje osobní zkušenost.

hodnocení

0x
Nevím jak je to dnes,ale vim, ze tehdy,kdyz mi umrel tatínek, tak mamince vdovský priklepli na urcitou dobu a pak by ji ho stopli.ja "musela " chodit do skoly aby maminka stihla dosáhnout nejakeho veku,kdy uz ji vdovský zustal naporad. Pisu ze jsem musela chodit do skoly- studovala bych samozrejme i kdyby se tato udalost nestala,a i kdyby tim vdovský duchod podmineny nebyl. Vyse radci uvedli správné odpovědi a odkazy. Toto byl spis jen popis nasi situace.

vosna*
hodnocení

Mamka se o nikoho nestará žije sama v městském bytě.jen jsem se zeptal první tady jestli má nárok.dekuji

hodnocení

0x

Nepovím jak získat ale když přede dvěma lety zesnul táta,matka která se o nikoho nestará (bydlí sama )každý bydlíme jinde,jej normálně dostala a tušim,že je to na dobu do dvou let.Ale toto si ověřím u mámy a sestry,která ji vypomáhá, hlavně jednáním s úřady.

fran56ris*
hodnocení

0x

Zde je to - alespoň myslím - celkem srozumitelně vysvětleno.

finance.cz/...

jez
hodnocení

0x

Od doby, kdy maminka pobírá už svůj důchod, by měla mít i vdovský důchod po svém manželovi a to už nastálo. Je třeba se obrátit na ČSSZ, kde se vyřizují důchody.Dohledejte si tel.č. a zeptejte se co je třeba prinésti s sebou. Nebo tam za maminku dojděte osobně, i tak vám dají informace a můžete se i poptávat, co vám není jasné.

lipanek
hodnocení

0x

Předložila Vám maminka dokumenty, které ji přišly od ČSSZ? Nemá již ve výměru vdovský důchod započten? Protože mamince je 60 let. Kdyby náhodou šla do předčasného důchodu, tak má krácený starobní důchod a ta výše, co uvádíte, je dost vysoká, je skoro možné, že ten starobní a vdovský důchod je již vypočítán. To pro kontrolu.

Také nevíme, kolik dětí maminka vychovala.

Maminka musí splnit dané podmínky, aby jí byl vdovský důchod znovuobnoven.

Odkazy Vám sem poradci již vložili. Vy jste uvedl málo informací, kterí jsou k tomu potřeba. Jestli maminka má nárok, nebo nemá, by byla jenom spekulace.

Jenom odhadem - Mamince je 60 let, ovdověla asi ve 42 letech v roce 2001?

V té době platily podmínky v rozmezí 1.1.1996 - 31.12.2019.

naseduchody.cz/...

Takže po uplynutí jednoho roku, kdy pobírala vdovský důchod po úmrtí manžela, má nárok na další výplatu, pokud splní uvedené podmínky - viz odkaz. Ale logicky, pokud by splňovala, tak by si už tenkrát o znovuobnovení zažádala, ne? Pokud se ovšem o to zajímala a zjišťovala si, na co má nárok.

Každopádně, pokud zajdete společně na OSSZ, tak se úřednice podívá na vše potřebné a vysvětlí. Mám zkušenost, že u žádosti o starobní důchod pracovnice žadateli poradí, na co má nárok.

vosna*
hodnocení

Ano ve 42 letech ovdovělá vychovala 3deti.musim se tedy poptat děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]