Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vliv narkózy na lidsky mozek

Od: nx odpovědí: 13 změna:

Zdravim, jaký vliv má narkóza na lidský mozek? Po operaci mozek je pomatený nebo ztrácí část inteligence? Pokavaď by se operace opakovaly (např 8 krát) ,bude mozek připraven o nějakou část inteligence? U operace by byl použit rajský plyn.

Děkuji, každá rada pomůže.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Za posledních 12 měsícú mě uspávali 5 krát v CA a nepociťuji žádné problémy.

Jj u mne za posledních 7 měsíců taky 5x.Při prvních 4 jsem ani nebyl na tzv dospávacím pokoji-hned ze sálu na normální pokoj na chirurg.odd.při poslední ještě hodinu na dospávacím-a druhý den prý v půl desáté domů, nakonec jsem vypadl ještě před osmou a šel mim půlkilometru a hledal kde moje parkuje a domů jsem nakonec ještě řídil sám!

hodnocení

2x

Celková anstesie je soubor injekčních léků do žíly a inhalačních plynů. Při úvodu do anestesie se vpichuje do žíly uspávací přípravek, nejčastěji Thiopental. Po něm ihned ztratíte vědomí/ uspí vás/. Pak při některých břišních operacích se používá tzv relaxancium, které vyřadí práci svalů /succinil/ člověk přestává samovolně dýchat. Do dýchacích cest se zavádí endotracheální rourka a tou se pak napojí pacient na okruh dýchání, kam se vpouští směs plynů v určitém poměru/ Kyslík a kysličník dusný / rajský plyn/ a dýchání přebírá přístroj. Takto se udržuje pacient po celou dobu operace. Když chirurg zavelí, že už lze pacienta budit, ubere se procento anesteziologických plynů, podá se antidotum proti ŕelaxaci svalů a pacient se pomalu rozdýchává sám a na požádání otevře oči. většinou si ale nic nepamatuje. Když je jasné, že dýchá samostatně a je schopný vypláznout jazyk, vyndá se endotracheální rourka a pacient jede dospat na tzv. dospávácí pokoj, kde je zvýšený dohled zdravotníků, kdyby nastal komplikace. Po určité době, když už anestetika vyprchají, vrací se pacient na pokoj. Některé lehčí operace se jedou tzv přes obličejovou masku, kdy se dýchá do pacienta přes ní. Pro organismus je to samozřejmě zátěž, záleží na přidružených diagnozách a věku. Já se narkozy vspamatovávala cca měsíc.

prestik*

Přesně na tohle jsem si vzpomněl...když zmiňujete Thiopental. Používá se jako sérum pravdy a mohu v tomto směru potvrdit jeho neuvěřitelný účinek: Vysypete absolutně všechno.

etana*

Komu co vysypete? CIA? To jedině, protože thiopental se k narkoze nepodává v tak nízkých dávkách, abyste zůstal při vědomí a současně má ultrakrátký účinek, takže po probuzení z narkozy zcela určitě již nepůsobí (je používán jen pro zahájení procesu "uspání".

Stejně tak informace o měsíčním vzpamatovávání se z narkozy je urban legend, pravděpodobnější je, že budete mít smůlu, když potkáte dvě jeptišky.

Thiopental samozřejmě jen k uspání a ihned jste ve stavu nevědomí. Je to tam jasně napsané. A měsíc jsem se vzpamatovávala v tom smyslu, že jsem byla stále unavená, pocit nemoci, možná to byl na vině samotný zákrok.Každý snáší jinak. je mi po každé narkoze špatně od žaludku a zvracím.

etana*
hodnocení

0x

Vůbec žádný, pomatení ani ztrátu inteligence na narkozu svést nejde:)

hodnocení

0x

" Lékaři připouštějí, že se mozek z narkózy určitou dobu vzpamatovává a s přibývajícím věkem na to potřebuje více času, ve většině případů ale není důvod k obavám."

uzdravimse.cz/...

*cteni*

etana*

Ovšem ten odkazovaný článek, jakož i celý web nejsou lékaři, jen novináři a jedna sestra, co vystudovala andrologii.

Vkládám i odpověď lékaře:

MUDr. Jaroslav Čupera
Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice
" Celková anestezie představuje jistou zátěž pro celý organismus a v neposlední řadě i pro mozek a existuje jisté, byť velmi nízké riziko, rozvoje následků právě na mozek. Nicméně nemusí se jednat zrovna o onemocnění, která zmiňujete. Jejich příčiny jsou vícečetné a ani více anestezií za sebou nemusí přispět k jejich vzniku. Spíše bych Vám ale doporučil výkon v celkové anestezii doplnit o homeopatické léky, které mají jednak ochranný vliv na mozkové funkce a pak zlepší odbourávání anestetik v játrech. Konkrétně je to Phosphorus 15CH 2xdenně 5 granulí a Nux vomica 9CH 3xdenně 5 granulí."
ulekare.cz/...

*cteni*:)

etana*

tam je ale podstatný dotaz...pan doktor je zaprvé též homeopat, takže doporučuje piluličky, zadruhé nemůže natvrdo nikomu něco vyvrátit nebo potvrdit, to by brzo skončil v lochu.

hedv
hodnocení

0x

Měla jsem za život celkem 3x narkozu a pokaždé se mi zdálo, že mi po ní padaly vlasy. Jinak žádné jiné problémy. Myslím, že po operaci mozek není pomatený, jenom tělo ještě dospává, ale brzy se dává do pořádku. Někomu bývá i pár hodin nevolno.

etana*

Nevolno být pár hodin může, vlasy ale padají spíš ze stressu, z hospitalizace, z původní nemoci, obav, psychické křehkosti, která nesnáší změny. Z narkozy fakt nepadají (ani nerostou).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]