Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozdní příchody do práce - jak byste řešili?

Od: athenaise* odpovědí: 33 změna:

Zdravím a dávám do placu ...jak byste řešili...dojíždíte cca 25 km do práce a je to cesta hodně samý les a pod. Cesta tvá cca 30-35 minut. Jenže nyní nastává ne zrovna fajn počasí pro takovou jízdu a stává se občas, že to do práce o pár minut nestihnete. A to i za předpokladu, že si přivstanete a jedete o něco dřív. Prostě si čipnete třeba v 6:04 h. A i když jdete domů až po pracovní době...třeba i půl hodiny ...není to zaměstnavateli recht. Řešili byste nějakým způsobem? A jakým?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

@athenaise - Řešili byste nějakým způsobem? A jakým?

Jedině dohodou se zaměstnavatelem - jiná možnost není, eso má v ruce on:

ZP § 81

(1) Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn.

(3) Zaměstnanec je povinen být na začátku směny na svém pracovišti a odcházet z něho až po skončení směny.

athenaise*
hodnocení

tak to je jasné a citace zákona je sice správná, ale v tomto případě není na místě...jde asi opravdu jen o "dohodu"...jen se trochu zpěčuje, že by si to takhle mohl chtít vymoci každý a kam by přišel, jen si neuvědomuje, že lidí na práci je dost málo a to neberu v potaz, že jinak je ten zaměstnanec pracovitý a dokud není vše v pořádku, domů nejde...takže o zameškané minuty nejde. *nevi*

Ale on v tom, "že by si to takhle mohl chtít vymoci každý", má pravdu, ať se vám to líbí nebo ne. Chápu, že zaměstnanci by to vyhovovalo, ale pak by to samé musel povolit i ostatním, což zřejmě není proveditelné - nevím, neznám jeho možnosti.

athenaise*
hodnocení

ano "babi" má ředitel pravdu, jen mě jako provozní takto odhání lidi, co jinak pracují až moc dobře a spolehlivě. Jsme malá firma a jeho pozici může na těch pár minut zaskočit kolega (ten to neřeší). *nevi*

Já tomu rozumím - jenže když se nechce dohodnout, nechápe důvody a ukazuje, že ON je tady šéf... pak bohužel.

athenaise*
hodnocení

nejraději bych ho ale přehnula přes koleno...převzal ředitelování po otci a jde kvůli tomu vše do kopru *cert*

Říkáte, že jste malá firma - s panem otcem by (neformální) řeč nebyla? Jestli ho znáte a má rozum, mohl by si synka umravnit.

athenaise*
hodnocení

přemýšlíte jako já ;)...také mě to napadlo...jen aby to pak nebylo kontraproduktivní...syn se dozví, že jsem apelovala u otce, jeho obešla a dá mi to sežrat jiným způsobem...a potom? jsem pár let před důchodem :(...tak promýšlím každý krok

Pokud je otec majitel (nebo aspoň spolumajitel), tak ho informovat není nic proti ničemu. Ale je pravda, že pomsta pana syna přijde.
Jestli je však syn i majitelem, tak právem majitele je i vlastní neschopností poškozovat svůj byznys.

hodnocení

2x

Se zaměstnavatelem se domluvit rozumně. Vysvětlit situaci. Případně se domluvit na plovoucí (pružné) pracovní době. Je to možné řešení.

athenaise*
hodnocení

mám takový pocit, že na domluvu musí být vždy dva *pivo*

72mona3*
hodnocení

2x
Já to tak daleko nemám, ale jezdím tak, že mívám rezervu. Přes týden, kdy mě jistí kolegyně, pouze čtvrthodinovou. O víkendu, kdy jsem v práci sama, půlhodinovou. Pozdě kvůli dopravě jsem přišla jedinkrát. Začínat musím ve stanovený čas. M.

mlad
hodnocení

1x

Napište si písemnou žádost o pružnou prac.dobu a udejte důvod. Jinak prac. doba by měla být dodržována, nedivte se, že šéf se zlobí. Také dojíždím a jsem na pracovišti i o půl hodiny dříve. Musíte prostě počítat s překážkou na cestě a vyjet dříve.

prestik*
hodnocení

1x

Tak to nevím. Pracuji na postu s nepřetržitým provozem a šéf nám ponechává volnou ruku - střídejte se, kdy chcete, hlavně ať tam někdo je. Takže občas nastupuji o dvě hodiny později, jindy zase zůstávám o dvě hodiny déle podle toho, jak si vyjdeme vstříc, co kdo potřebuje, atd. Funguje to. *nevi*

vilik*
hodnocení

0x
Jako autem?
Normálně, vyjedu o 10-20 minut dříve. 25 km mimo ucpané město, i kdybych jel celou dobu třicítkou, nemůžu jet déle než 50 minut. A nikdy není takové počasí mimo sněhové kalamity, kterou ovšem můžete očekávat dopředu, když sledujete předpověď, abych jel opravdu třicítkou celou cestu.
Vy fakt jezdíte "na doraz"?
athenaise*
hodnocení

ano autem...jezdí prý i o 1/4 hodiny dříve, ale cca 2x do měsíce to má v zimě se spožděním...jede prý cestou, kde se stěží vyhýbají dva osobáky a když chytne traktor a nebo autobus...je "namydlenej" :(

hodnocení

0x

Pracoval jsem resp.sídlo firmy 3Okm daleko a denně dojížděl, než jsem dostal služební tak busem a odjezd 5,55-příjezd 18:45 + cca 20-30 min. pěšky)tak v místě firmy,pak bylo auto a hned se jezdilo třeba 40km daleko s tím že u zákazníka jsme museli být na čas (7.00 odjezd max 10 minut před sk.padla).Jedna z posledních cest služebním (pak jsme byli dva a jezdili svým autem) skoro hodinu -odešla robot převodovka. Jo se služ.-. jsme museli hlídat palivo,aby nám ho majitele syn,navyjezdil =před cestou domů nalít do nádrže petku nafty za své , abychom dojeli domů a ráno zpět! Nyní firma v místě bydliště -když jezdíme dál není problém služ auto zadarmo + možnost (ti co jej momentálně mají-střídáme se) využít soukromě. ta cca hodina navíc ,když jsme jezdili dál mne pak nevadí.dobří šéfové velmi dobrá parta vynaloží ty prkotiny jako zadarmo delší prac doba!Být to jinak -odmítnu a hledám jinou práci.

hodnocení

0x

Co znamená "není to zaměstnavateli recht"? Pokud jen hartusí, tak zase o nic nejde (zase chápejte, že nemůže dělat, že se vůbec nic neděje). Jestli zaokrouhluje pracovní dobu na celé půlhodiny (takže příchod 6.04 platí jako od 6.30), tak jednou za čas se to taky dá přežít. Strhává prémie? Hrozí výpovědí? Na to mi připadá pár propálených minut málo.

athenaise*
hodnocení

"recht" v tomto případě znamená, že vyhrožuje zaměstnanci výpovědí a mě "prudí", že si své podřízené neumím usměrnit. Ale jak popisuji výše...je to jinak člověk spolehlivý, pracovitý a ochotný zůstávat déle dle potřeby. Ve firmě pracuje cca 15 let a odborně je na výši. Nový pan ředitel si svým jednáním (bazírovat na malichernostech) vysloužil jen to, že nemá autoritu u podřízených. Unikají mu velké problémy a dokonce jsme již jednoho velkého odběratele ztratili, jen kvůli nekomunikaci jeho osoby.

Pokud je to kvalitní zaměstnanec v oboru, o který je zájem, tak takováhle buzerace brzy způsobí to, že výpověď přijde z jeho strany. Aspoň já bych si už nové místo začal hledat.

Pracuju ve středně velké fabrice, kde sice panuje německý ordnung, ale tyhle věci jako opožděné čipnutí o pár minut jsou hluboko pod rozlišovací schopností manažerů. Je to v pravomoci mistra a většinou se to řeší pozdějším odchodem (a pokud je to opravdu výjimečně pár minut, neřeší se to vůbec).

Pokud pan ředitel svoji neschopností zavinil ztrátu zákazníka, tak bych to řešil s jeho nadřízeným asi majitelem. Já být na místě majitele by takový ředitel dořediteloval.

iz*
hodnocení

0x

Athenaise, zákoník práce platí i pro zaměstnance.

Před začátkem pracovní doby musíte být na pracovišti a na začátku pracovní doby začít pracovat. Pokud si před začátkem práce chcete ještě něco udělat, např. uvařit kávu, musíte přijít o to dříve.

Ta citace zákona na místě je, neboť, jak z Vašich příspěvků vyplývá, si nejste vědoma svých povinností.

Jak často přijdete pozdě? Jestli jen párkrát do roka, nemuselo by se ještě nic dít. Podle té pohrůžky výpovědí to ale podle mne nebude ojedinělé. Za opakované pozdní příchody Vám opravdu hrozí výpověď > bez odstuponého.

Pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete, budete si dopravu muset zorganizovat tak, abyste v práci byla včas.

hodnocení

0x

Kdyby si každý přišel do práce podle svého, chtěla bych vidět, který vedoucí by takový holubník chtěl řídit. Pokud jste navázán na práci dalších lidí, pak musíte chodit jak je předepsáno. Pokud si vyřídíte úpravu prac. doby, a nejste na nikoho vázán, pak si třeba vyjednejte 1 den v týdnu dlouhý a tím si naděláte ranní absence.Ale vzhledem k ostatním bych z toho jako vedoucí taky nejásala. Ostatní to pak vnímají, že když múže jeden, mohou všichni a to nejde.

athenaise*
hodnocení

tak jsem si dala tu práci a spočítala vše, jednou se mu to stalo v lednu, pak o prázdninách, když na cestu spadl strom při té vychřici tenkrát, v loni to bylo před Vánocema, kdy přes noc napadlo cca 30cm sněhu , ale to přišli do práce většina takto později. Chápu moc dobře, že práce není cochcárna, jen když vezmu v potaz, kolik lidí si u nás třeba do práce nepřijde vůbec a pak se dozvíte, že měli chlastáníčko a ráno zavolají, že nepřijdou protože mají střevní potíže...beru zrovna problém tohohle podřízeného jako malichernost. Dokonce když za ním kdykoli přijdu, že je potřeba zůstat déle, protože stroj, na kterém se pracuje na odpolední má poruchu, tak se nikdy nestalo, aby odmítnul a ochotně zůstal. Patří k těm, co mají docela dost přesčasů.

vilik*
Pokud se mu to povedlo pouze 3x do roka a ne 2x za měsíc, jak jste původně naznačila, navíc 2x z příčin vyšší moci, vysvětlil bych šéfovi, že v zájmu firmy by mu měl dát pokoj a neřešit. Možná by mu mohl být dokonce i vděčný, že je tak spolehlivý, protože tam asi davy stejně podobných lidí před branou nemáte.
Jestli ho bude firemník svým chováním odrazovat, milý zaměstnanec bude dojíždět 25 km někam jinam, třeba tam dostane lepší podmínky a povede tam lepší silnice.
athenaise*
hodnocení

tak...a já asi potom budu opravovat stroje sama :-O...ani nevíte, co mi to dá práce, abych ho ukecala, aby zůstal

athenaise*
hodnocení

měla jsem asi víc zdůraznit, že se mu toto stává víc v zimě, během roku to je spíš tak, že přijíždí o dost dřív, protože jako údržba aspoň připraví stroj než přijdou obsluhy

fram
hodnocení

0x

Francouzská doporučení: Venez / viens plut ôt plus tôt que plut/...

= Přijďte / Přijď raději příliš brzy než příliš pozdě. Zkuste přijít o půl hodiny dříve - co zaměstnavatel na to?

doplněno 31.10.19 09:46:

Jestli je vrchní šéf hloupý člověk, je každá rada drahá. Nicméně není jasné o jakou práci jde: K pásu se chodí na minutu, u sousedů na vteřinu :-D, k indivi - práci ... no chodí se. Někdy může přiliš brzký příchod unavovat (a buzerace otrávit). Na metaře nezbude koště, tak by si pospíšit měl*bezim*.

athenaise*
hodnocení

já tak normálně chodím *smich*...jsem již starší a spánek mi nějak k ránu není souzen ( hlavně je tam klid na administativu) a nikomu to nevadí *smich2*...jen mi to stejně počítají od 6:00 :-D

hodnocení

0x

Co mám dělat s takovým člověkem, který mi několikrát v týdnu sdělí, že byla ucpaná silnice, nehoda, nemohl nastartovat, proto přišel o 2 minuty, o5, 10, 20, minut déle.

Ale na pracovišti na něj čekali jiní, třeba zákazníci?

athenaise*
hodnocení

těžko říct, když je to tak často :(...muž také podniká a běsní, když mu zaměstnanec odpoledne nahlásí, že ráno jde k zubaři, pak zase mu omarodí pes atd. ale matně si vzpomínám, že za našich mladých let nebylo tolik aut v rodině a lidé jezdili do práce autobusem...v zimě nebylo neobvyklé, že autobus přijel déle a nebo i vůbec...jak to řešili tenkrát, to opravdu netuším *nevi* ale nějak to muselo jít

@athenaise - jak to řešili tenkrát, to opravdu netuším
Podobně jako dneska:

Příloha k nař. vlády č. 590/2006 Sb. - Okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci

3. Přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků

Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu pro nepředvídané přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků, nemohl-li zaměstnanec dosáhnout včas místa pracoviště jiným přiměřeným způsobem.

hodnocení

0x
Tak logicky porad malo si privstavate. Musite bud zmenit praci , nebo logicky vstavat jeste driv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]