Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předpis na teplo v nájemním bytě?

Od: marek87* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
bydlíme v nájemním bytě, již poněkud senilního a né příliž vstřícného pána.
S nástupem topné sezóny se poněkud děsíme, že budeme opět jako minulý (první) rok v bytě mrznout celou zimu.
Jsou prosím nějaké normy či předpisy na to, jak moc by mělo jít v zimě staré žebrovité radiátory roztopit?
Máme je na plné pecky a jsou hodně vlažné, až téměř studené.
Minulý rok jsem to majiteli říkal a ten mi pouze odvětil, že za nic némůže a že naše sousedka na patře má také stále "ventil na pětku".
Mám pocit, že radiátory jsou buď zarostlé či to majitel někde v kotelně "škrtí", ikdyž nevím jakou radost by mu to tvořilo.
Bohžel majitelé bydlí převážnou část roku v Německu a my bydlíme nad nimi. Když oni netopí po tobu své nepřítomnosti, je od podlahy opravdu chladno.
Poradíte prosím někdo?
Předem mnohokrát děkuji.

doplněno 30.10.19 19:12:

Bože, teď jsem si všiml té nepochopitelné hrubky ve slově "příliš", omlouvám se všem!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gruntovnik
hodnocení

0x

Přečtěte si vyhl. č. 194/2007 Sb. Tam máte odpověď na svoji otázku.

marek87*
hodnocení

Děkuji, ale je to příliš odborné a dlouhé. Dokázal byste mi to popsat nějak stručně naší situaci a případně její řešení?
Mnohokrát děkuji.

hodnocení

0x
Když to zjednoduším, tak přes den máte mít v bytě min.20stC., v době nočního poklesu to může být o cca 2st. méně.
Teplota vody v radiátorech daná není a být nemůže, protože to záleží na výpočtu celé soustavy.
20stC odpovídá nastavení termostatické hlavice na hodnotu 2,5. Tím že nastavíte hodnotu vyšší si nepomůžete, ačkoliv si to spousta lidí myslí.

lopa
hodnocení

0x

Postrašte ho, že jestli se topení nerozehřeje, budete si muset hledat jiné bydlení a že těžko dostane nové nájemníky do tak studeného bytu.

marek87*
hodnocení

To není řešení.
Chceme prostě klasicky teplé radiátory aby na nich v zimě třeba šlo usušit ponožky.
U některých lidí se v zimě radiátorů nemohu ani dotknout, jak jsou vařící.
U nás jsou vlažné až téměř studené.

lopa

V létě jste měl žádat výměnu zastaralých zanešených radiátorů, které už nejsou schopny vést teplo. Nebo radil jste se nějak s topenářem, jaká je příčina. Když chce byt pronajímat, musí se taky majitel postarat. A jestli s ním není stále řeč, tak vám nezbývá nic jiného, než si najít jiný byt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]