Nejste přihlášen/a.
Hezké odpoledne,
moje sestra byla před několika dny na pohotovosti v nemocnici, kde ji společně s lékařkou ošetřovala mladá žena, která jí také aplikovala injekce a odebírala krev. Měla za to, že jde o zdravotní sestru, ale dozvěděla se (později a náhodou z rozhovou personálu), že šlo o studentku lékařské fakulty. Vzhledem k tomu, že má sestra modřiny přes celou ruku a obtížně s ní i po několika dnech pohybuje kvůli bolesti, docela mě to štve, je to mamka od malého dítěte a dost ji to limituje. Neměli si v nemocnici vyžádat její souhlas s tím, aby ji ošetřovala studentka? Je to jejich povinnost nebo není?
Otázka zní: co dělat? Odpověď: dávat na ruku studené obklady a zábal. Případně Heparoid. Ten napomáhá vstřebávání krve. Jinak podle mých mnohopočetných zkušeností, V ambulanci praktika, v nemocnici, na urgentním příjmu, na JIPCe: jestli jsem měla modrou ruku, to záviselo od lehkosti ruky dotyčné osoby... Některá strašlivě bolela, jiná lehounce štípla. Pokud si chcete stěžovat na fakultní nemocnici, je třeba si uvědomit jedno: pokud chceme, aby nás léčili lidé, ti se to musí někde na někom učit.
Modřina po odběru se může objevit i po náběru zkušenou sestrou. Nejde o nějakou nešikovnost, ale o křehkost stěny cévní, kdy snadno praskne. Já chodím na odběry často, a modřinu mám zhruba tak ob jednou. Taky záleží, jak dlouho ajak silně si sestra vpich držela stisknutý, Když je to krátce,než se krev na vpichu srazí, krev vyteče do podkoží a modřina je na světě. Není to nic nebezpečného, jen nepříjemné. A jestli šlo o studentku, tak pracuje pod dohledem přítomného lékaře a ten za její práci zodpovídá. Upozornit možná mohli, to ano, u zákroků tom podepisujete souhlas pacienta. Ale nemyslím, že by náběr tím s,, papírem" byl lepší.
@magda111 - Neměli si v nemocnici vyžádat její souhlas s tím, aby ji ošetřovala studentka?
Žádný zákon neupravuje souhlas s klinickou výukou tak, aby pacient musel souhlasit nebo mohl odmítnout přítomnost mediků při vyšetření, zákroku a pod. Na převážné většině pracovišť je personál označen jmenovkou s uvedením "funkce", měli by tak být označeni i praktikující medici - ale upřímně, kdo si to prohlíží?
Takzvaný "informovaný souhlas" se vztahuje k poskytnutí zdravotní služby, respektive úkonu:
NOZ § 2642
(1) Ke každému úkonu v rámci péče o zdraví se vyžaduje souhlas ošetřovaného, ledaže zákon stanoví, že souhlasu není třeba. Odmítne-li ošetřovaný souhlas, potvrdí to poskytovateli na jeho žádost v písemné formě.
(2) Požádá-li o to poskytovatel nebo ošetřovaný, potvrdí mu druhá strana v písemné formě, k čemu byl souhlas udělen.
Tento souhlas může být konkludentní, ústní nebo písemný - pokud tedy vaše sestra s aplikací injekcí a odběrem krve bez dalšího souhlasila, lze předpokládat první možnost.
Sice by bylo možno argumentovat
z. č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách
§ 28 (2) Pacient má právo na poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni.
ale je pravděpodobné, že studenty bez jakýchkoli znalostí by úkony vykonávat nikdo nenechal. Ostatně jak už bylo uvedeno, někdy se nezadaří ani letitému praktikovi.
No jo, čistě teoreticky, kdyby všichni pacienti byli proti tomu, aby je ošetřovala školící se sestřička, tak kde by se to ty holky naučily? Dohnáno do absurdna, za krátký čas by nebyla žádná sestra, (koneckonců ani doktor) která by mohla ošetřovat. Mohla by tak nejvejš podat oběd a sebrat použitý nádobí.
"modřiny přes celou ruku a obtížně s ní i po několika dnech pohybuje" ...tak tomu skutečně nevěřím, za pětadvacet let práce v nemocnici, na oper. sálech, odběrových pracovištích i ambulancích jsem nikdy nic ani vzdáleně podobného nezažila ani neslyšela o podobném případu. Takže beru to tak, že autor dotazu zdramatizoval situaci, což naopak je velmi častý případ. Za druhé, studentka lékařské fakulty mohla být klidně vystudovaná zdr. sestra nebo studentka vyššího ročníku, takže jako sestra pracovat pod dohledem mohla, je to víc než pravděpodobné. Souhlas třeba nebyl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.