Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sestra mojí babičky

Od: alenka878 odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co je pro mě v rodinném vztahu sestra mojí babičky. Do nedávna jsem si myslela, žje to moje prateta , ale dozvěděla jsem se, že tomu tak není. Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Osobě ve stejném vztahu jsem také říkal prateto. Byla to sestra mého dědečka a jelikož pro mého otce to byla teta, pro mne prateta.

Podle wiki by to mělo být v pořádku... cs.wikipedia.org/...

jabraka*

Také ji říkáme prateto..

JB

iz*
hodnocení

2x

Babiččina sestra.

hodnocení

2x

Je to babiččina sestra, prateta a klidně ji můžeš říkat teto. :))

tomas11*
hodnocení

1x
Suzymon ,- sestra mojí matky je moje teta a sestra mojí babičky je moje prateta

Aha, tak jsem tohle nevěděla. Schválně kouknu na "Viky".

Tak nevím, ale já to nenašla. Tady je odkaz. Ale je možné, že špatně vidím. Už je večer.

72mona3*
hodnocení

1x
Prastrýcové a pratety jsou sourozenci našich prarodičů (babičky a děda) a jejich manželé a manželky. Prastrýcové jsou pak všichni sourozenci našich předků, aniž by se přípona pra- násobila. magazinzena.cz/... M.
doplněno 27.10.19 22:35:

Když jsme ale oslovovali, bylo to jen teto nebo strejdo. "Pra"se nikdy nepoužilo. M.

hodnocení

1x

Slovník spisovného jazyka českého

prateta, -y ž. teta jednoho z rodičů; → expr. zdrob. -tetička, -tetinka, -y ž.

ssjc.ujc.cas.cz/...

hodnocení

0x
Babičky sestra není Vaše prateta.
Ano, říkala bych jí "teto."
Kupř., já mám synovce a neteře, které mají již také své děti.
A protože jsem těch mých synovců a neteří teta, tak jejich dětí jsem prateta.
tomas11*

takže jste jejich babičky nebo dědečka sestra tedy prateta jak říkáte že ne.

Šmarjá, je to dobře.
Samozřejmě = prateta *smich*

hodnocení

0x

No prateta to není určitě, protože je to sestra Vaší BABIČKY a ne prababičky. Takže asi nejlepší oslovení bude "teta". Jiné oslovení totiž není v tomto případě známé. Ledaže bychom tady nějaké společně vymysleli a obohatili tak náš jazyk ;).

hodnocení

0x

Babičkou jsem, ale sourozence nemám. Tak mi naštěstí to hrozné oslovení nehrozí. Ale kdyby mě přesto některý z potomků širší rodiny náhodou chtěl oslovit prateto, tak ho snad lísknu. *cert*

hella
hodnocení

0x
Dedovi sourozence jsem vzdy oslovovala jmenem. Babicky sestra byla vzdycky teticka to kazdy vedel o koho jde. Jinak bych taky rekla prateta

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]