Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co je pro mě v rodinném vztahu sestra mojí babičky. Do nedávna jsem si myslela, žje to moje prateta , ale dozvěděla jsem se, že tomu tak není. Děkuji
Prastrýcové a pratety jsou sourozenci našich prarodičů (babičky a děda) a jejich manželé a manželky. Prastrýcové jsou pak všichni sourozenci našich předků, aniž by se přípona pra- násobila. magazinzena.cz/... M. doplněno 27.10.19 22:35:
Když jsme ale oslovovali, bylo to jen teto nebo strejdo. "Pra"se nikdy nepoužilo. M.
Babičky sestra není Vaše prateta. Ano, říkala bych jí "teto." Kupř., já mám synovce a neteře, které mají již také své děti. A protože jsem těch mých synovců a neteří teta, tak jejich dětí jsem prateta.
tomas11*
takže jste jejich babičky nebo dědečka sestra tedy prateta jak říkáte že ne.
No prateta to není určitě, protože je to sestra Vaší BABIČKY a ne prababičky. Takže asi nejlepší oslovení bude "teta". Jiné oslovení totiž není v tomto případě známé. Ledaže bychom tady nějaké společně vymysleli a obohatili tak náš jazyk .
Babičkou jsem, ale sourozence nemám. Tak mi naštěstí to hrozné oslovení nehrozí. Ale kdyby mě přesto některý z potomků širší rodiny náhodou chtěl oslovit prateto, tak ho snad lísknu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.