Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď a nárok na mateřskou

Od: lijana* odpovědí: 10 změna:

Ahoj, potřebuji poradit. Jak je to když dostanu výpověď a mezi výpovědí a nástupem na mateřskou je ještě 6 týdnů. Co můžu dělat, abych nepřišla o mateřskou.V pracovním poměru jsem bylo od roku 2005. Díky za odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na tohle se tu už mockrát odpovídalo.

Ochranná lhůta pro pobírání PPM je 180 dní, takže v pohodě si odejděte na mateřskou a papír od lékaře pošlete bývalému zaměstnavateli. Ten vypíše přílohu a Vaši žádost s přílohou zašle na OSSZ. A odtamtud čekejte dávky.

binka*

A když ten zaměstnavatel nezanikl? Může dostat výpověď? Když se podnik ruší, tak to je jasné, ale co když ne? A ani z dotazu to není zřejmé...

Tohle řeší zákoník práce, v § 52 se dozvíte, za jakých okolností MŮŽE dát zam-tel zam-ci výpověď. Je to důležitý § pro všechny. V § 53 se řeší, kdy NEMŮŽE dát zaměstnavatel výpověď, a v § 54 zjistíte, ve kterých případech zákaz výpovědi pro těhotné neplatí.

business.center.cz/...

binka*

No vidíte, tohle jsem nevěděla, asi proto, že jsem podobnou situaci nikdy neřešila a řešit už nebudu *smich*

sijana

Děkuji za odpověď. Jde mi o to jestli si za duben a část května musím platit zdravotní a sociální pojištění a kolik by to bylo. A jestli když si těch 6 týdnů nic platit nebudu na OSSZ mi mateřskou dají. Bojím se toho, že až budu o mateřskou žádat, tak mi jí odmítnou dát protože jsem udělala něco co jsem dělat neměla nebo neudělala něco co bylo potřeba.

Jednoduchá pomoc: po ukončení prac.poměru se zaregistrujte na úřadu práce a nemusíte platit nic - bude za Vás platit stát. Mateřskou dostanete, pokud nástup na ni stihnete do 180 kalendářních dní po ukončení pracovního poměru.

Kdybyste se nezaregistrovala, musíte oznámit Vaší zdravotní pojišťovně, že skončil Váš pracovní poměr, a domluvit se, kolik máte platit zdravotního pojištění jako osoba bez zdanitelných příjmů. To se platit musí. Co se týká sociálního pojištění, platit nemusíte nic, ale doba, po kterou nebudete platit důchodové pojištění, se Vám nezapočte do nároku na důchod.

doplněno 12.03.10 16:16:

Můžete se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění, to je letos 1.660,- Kč za měsíc. Za část měsíce, v němž jste aspoň 1 den pracovala nebo pobírala nemocenské dávky, platit nemusíte - celý měsíc je tak důchodově pojištěn. Přihláška se podává na důchodovém oddělení OSSZ podle místa Vašeho trvalého bydliště.

lijana*

Tak odpověď, že můžu jít na úřad práce mě dost překvapila a moc tomu nevěřím, protože na několika místech na netu - např, na stránkách babyonline píší, že nárok na mateřkou z pracáku není. Bylo to možné, ale už asi není. Kde mám teď zjistit jak to opravdu je, abych o něco nepřišla. Kamarádka řešila podobný problém a pracovnice OSSZ v různých městech jí také každá tvrdila něco jiného.

Už nevím, jak Vám to mám říct: na peněžitou pomoc v mateřství Vám vznikne nárok v ochranné lhůtě 180 dní. Znamená to, že když první den pobírání PPM bude do 180 dní od ukončení pracovního poměru, nezáleží na tom, jestli jste jenom tak doma nebo registrovaná na pracáku. Pokud stihnete odejít na PPM v ochranné lhůtě, dostanete ji a spočítá ji OSSZ z výdělků od Vašeho posledního zaměstnavatele.

Kdybyste OL nedodržela, na PPM nárok nevznikne a pobírala byste od dne porodu rodičovský příspěvek.

Ještě je možné, že Vás lékař uzná práce neschopnou a budete marodit až do začátku PPM. Pak máte po problému, jestli se registrovat nebo ne. Jenom je potřeba, abyste "omarodila" ještě během trvání pracovního poměru nebo nejpozději do 7 dní po ukončení. U nemoci je ochranná lhůta pouze 7 dní.

Kdyby lékař uznal, že jste zdravá jak ryba, a přitížilo se Vám až třeba 14 dní po skončení pracovního poměru, nevznikne Vám nárok na nemocenskou, ale na PPM ano (dodržet lhůtu 180 dní).

Můžete zavolat na OSSZ, která je místně příslušná sídlu Vašeho zaměstnavatele (podle adresy, kterou má zaměstnavatel v obch.rejstříku nebo na živnostenském listě). Zeptejte se přímo na to, že od toho a toho data budete propuštěná, že jste v tom a tom měsíci těhotenství, a jestli Vám při registraci na ÚP vznikne nárok na PPM. Nemá cenu volat do různých měst, jak to zkoušela Vaše kamarádka. PPM Vám bude vyplácet tahle konkrétní OSSZ.

binka*
hodnocení

0x

Já tedy pořád žiju v domnění, že těhotná dostat výpověď nemůže...

Může, i na tohle jsem mockrát odpovídala... Představte si situaci, když zaměstnavatel zanikne. Co by jako měli ti zaměstnanci dělat, ať těhotní nebo netěhotní? Sedět na chodníku před zavřenou továrnou? Prostě dostanou výpověď a odstupné. Je to přesně definováno v zákoníku práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]