Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevyplacená mzda po splatnosti

Od: petrcerny odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, měl bych následující dotaz.

Můj nyní již bývalý zaměstnavatel nestanovil ani v pracovní smlouvě ani ve vnitřním předpisu den výplaty. Vždy vyplácel mzdu kolem termínu 10-15 v daném měsíci. Poté však jeho platební morálka vzala za své a jelikož mi přestal vyplácet mzdu, tak jsem u něj ke konci srpna skončil, nyní již pracuji naštěstí u jiného zaměstnavatele.

Nyní mi můj bývalý zaměstnavatel dluží asi cca 45000Kč a to za měsíce 6, 7 a 8. Zajímá mne jen, pokud tedy on nestanovil nikdy výplatní den, jakým způsobem se pak bude počítat to, zda je daná mzda po splatnosti a jak dlouho.

Vycházím z toho, že po splatnosti by měla být každá mzda za červen po datu 31.7., za červenec po datu 31.8. a za srpen po datu 30.9.

Dále by mne zajímalo, pokud bych předal danou věc advokátovi, jaká by byla šance na výhru za předpokladu, že dokumentaci o nezaplacení mzdy - výpisy z banky, výplanice, pracovní smlouvu apod. mám k dispozici a kdo by pak následně hradil náklady za soud. Přecejenom, asi by nebylo úplně šťastné, abych zaplatil za advokáta tisíce korun a ze nevyplacené mzdy bych měl rázem polovinu.

Děkuji za Vaše názory, Petr

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

0x

Tak divný je především to, že součástí pracovní smlouvy není ujednání o výplatním termínu. Ale zajdi za právníkem se smlouvou, konzultace tě nebude stát víc než nějaký dva litry a on ti sám řekne, jakou máš šanci. Podle mě velkou, pokud zaměstnavatel není v konkurzu...

iz*
hodnocení

0x

Termín výplaty se nemusí sjednat, protože jej podle zákoníku práce určuje zaměstnavatel, který výplatní termín může i měnit.

Pozastavila bych se spíše nad tím, že zaměstnavatel výplatní termín nestanovil vůbec.

Obdobím splatnosti mzdy je celý následující kalendářní měsíc po měsíci, v němž zaměstnanec práci vykonal. Termínem by tedy byl poslední den následujícího měsíce.

Žaloba má podle mne šanci na úspěch v případě vymáhání dlužné mzdy (pracovní právo). Pozor tedy na advokáta, který by navrhoval jiné řešení.

Setkala jsem se s tím, že advokát vymáhal místo dlužné mzdy náhradu škody. Neuspěl a poškozený zaměstnanec musel ještě zaplatit advokáta.

hodnocení

0x

Možná by se ta mzda dala vymoct přes úřad práce

Tady je odkaz na článek o tom

finance.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]