Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Diskriminace ANO/NE

Od: jhgdshdd odpovědí: 11 změna:
Zdravim. Pracuji ve vyrobe. Jak by jste resili chovani mistra s urcovanim prace (kdo kam pujde - na jakou linku - ruzne stupne obtiznosti a namahy)? Snazi se zeny a starsi rocniky davat na jednodussi samozrejmne. Z lidskeho hlediska chapu a rozumim... Ale odmitam denne chodit z prace servanej jak pes a oddelavat to nejhorsi.. Bereme vsichni stejny penize... nechci si udelat v praci zle, ale toto nedokazu prekousnout...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Proč diskriminace? Mě spíš zaráží Vaše info o tom, že berete všichni stejné peníze. Běžné je spíše rozdělení úrovně platů podle kvalifikace, nebo třeba přínosnosti zaměstanace. Pokud Vám současný systém odměňování nevyhovuje, jděte jinam, míst je spousta.

hodnocení

3x

@jhgdshdd - Jak by jste resili chovani mistra s urcovanim prace
Od toho tam ten mistr je, ne?

Je hezké, že citujete inspekci práce, ale nahlédnutím do zákoníku práce byste se dozvěděl, že podle

§ 16

(4) Za diskriminaci se nepovažuje rozdílné zacházení, pokud z povahy pracovních činností vyplývá, že toto rozdílné zacházení je podstatným požadavkem nezbytným pro výkon práce; účel sledovaný takovou výjimkou musí být oprávněný a požadavek přiměřený. Za diskriminaci se rovněž nepovažují opatření, jejichž účelem je odůvodněno předcházení nebo vyrovnání nevýhod, které vyplývají z příslušnosti fyzické osoby ke skupině vymezené některým z důvodů uvedených v antidiskriminačním zákonu.

Zmíněný z. č. 198/2009 Sb. antidiskriminační zákon pak říká v podstatě totéž:

§ 7

(2) Za diskriminaci se nepovažují opatření, jejichž cílem je předejít nebo vyrovnat nevýhody vyplývající z příslušnosti osoby ke skupině osob vymezené některým z důvodů uvedených v § 2 odst. 3*) a zajistit jí rovné zacházení a rovné příležitosti.

*) § 2 (3) ...z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru...

hodnocení

2x

Mistr je od toho, aby rozděloval práci, hodnotil podřízené a určoval mzdy. Zřejmě nechápete jak jsou rozdělené kompetence.

Myslím si to samé. S takovou dle mě "nespravedlností" jsem se setkala v práci tolikrát... Že vedoucí dával lepší práci Ukrajinkám. To mě třeba štvalo. A co s tím člověk může dělat? Jedině odejít jinam. Nejlíp na tom byli ti, co uměli lézt šéfovi dobře do zadnice. On vedoucí může dávat lepší práci i mladším. S tím jsem setkala zase já.

A nebo podle sympatií se chová a dává práci podřízeným. To se nedá ani dokazovat. Člověk s tím nic moc nezmůže.

hodnocení

0x

Pokud není nějakým způsobem porušován zákoník práce, tak s tím nic moc udělat nemůžete. Pokud se s mistrem nelze dohodnout po dobrém, což předpokládám, že nelze, tak to buď vydržíte nebo si najdete jiné zaměstnání.

jdfvdvxcvvxx
hodnocení

No podle tohoto je(muj nazor). Ptam se vas, na vad nazor: Zaměstnavatel je povinen dodržovat zákaz diskriminace v pracovněprávních vztazích, a to zejména z důvodu pohlaví, sexuální orientace, rasového nebo etnického původu, národnosti, státního občanství, sociálního původu, rodu, jazyka, zdravotního stavu, věku, náboženství či víry, majetku, manželského a rodinného stavu a vztahu nebo povinností k rodině, politického nebo jiného smýšlení, členství a činnosti v politických stranách nebo politických hnutích, v odborových organizacích nebo organizacích zaměstnavatelů.
Pod pojmem diskriminace rozumí právní úprava takové jednání, včetně opomenutí, kdy se s jednou osobou zachází méně příznivě, než se zachází nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci, a to z některého ze zákonem stanovených důvodů.
Zdroj: Státní řad inspekce práce

jdfvdvxcvvxx - tak jedna věc je zákaz diskriminace, druhá věc je, že zaměstnavatel je povinen nepřipustit, aby zaměstnanec "vykonával práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti". takže samozřejmě neznám vaši konkrétní situaci, ale pod tohle se s klidem "schová" to, že někteří zaměstnanci dělají fyzicky náročnější práci, než jiní a není to ze strany zaměstnavatele diskriminace, ale dodržování bezpečnosti práce dle zákoníku práce *nevi*

hodnocení

0x

Mistr je tam od toho, aby práci rozděloval. Pokud se ti na tom něco nelíbí, zkus si napřed rozumně s ním promluvit. Uvidíš, co ti řekne.

lipanek
hodnocení

0x

Jak to víte, že ostatní berou stejný plat. Nyní je to už ve vnitřních předpisech, že se o výši platů nikomu nic ve firmě nesděluje.

Jak píši již nade mnou. Dojít v klidu za mistrem a poukázat na namáhavost přidělované práce a že žádáte o zvednutí platu, když už máte povědomí, že všichni berete stejně. Pokud by to neprošlo, požádejte o navýšení odměn i když ty nejsou nijak vymahatelné. Nebo by se musel udělat nový systém práce a to tzv. ,,kolečko,, kdy je přesně naplánované, jak se pracovníci střídají u různých výrobních operací. Pokud jste tam nastupoval a bylo Vám toto řečeno, že se točíte.

Tou výše uvedenou citací si stejně moc nepomůžete, protože nevíte, jestli někdo nemá výjimku, není OZP, má nějakou úlevu, a na jakou pozici byl ten člověk do firmy vlastně přijat.

Ale jinak, jestli makáte jako strhaný pes, tak se mějte rád, do budoucna Vám to zdraví spočítá. Budete mít zničené klouby, páteř, a ve vyšším věku nezavadíte, pokud byste již nezvládal, nezavadíte o slušnou práci. Jezdě do lázní, pokud byste měl příležitost, udržujte se lehkým cvičením a hlavně se porozhlédněte, jestli by se nenašla lehčí práce v okolí. Též, pokud jste mladší, tak se vzdělávejte, nebo jít pracovat jako řidič, i když to je také těžká práce, nebezpečná, ale různorodá. Život je krátký, ale po pracovní stránce je strašně dlouhý a nechcete skončit v invalidním důchodu, že.

,,Naštvete se,, a udělejte něco pro sebe.

hodnocení

0x
Zažil jsem to kdysi taky. Ač jsem měl z počátku pro staršího kolegu pochopení, časem mě to pěkně dožralo. Všechna těžká dřina a "výdrby" na mě. Nám to tedy neurčoval vyloženě nadřízený - prostě daná práce se musela udělat a byli jsme tam na
to 2 lidi/směnu. Samozřejmě - většinou je ve firmách nějaký karierní postup od horší práce po lepší - to jsem vždy respektoval. Ale postupně jsem si uvědomil, že tady už nejde vůbec o úlevu staršímu člověku, ale vyloženě o vyčuranost dotyčného. Odešel jsem na konci zkušební doby. Ty se zkus domluvit s mistrem na řešení - poctivější dělba práce, popř. ohodnocení. Jinak není problém říct, že o tuto konkrétní pozici pohunka nemáš zájem a můžeš odejít. Diskriminace to není...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]