Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ponechat si penzijní připojištění?

Od: svatoslav odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, chci vypovědět smlouvu u nejmenované penzijní společnosti, je mi 52 a vadí mi tak nesmírně nízké zhodnocení.

Otázky:

nelitovali jste, že jste smlouvu ukončili a 150 tis. převedli někam za úrok 1.60% příp. vyšší? Do jakékoli banky?

A co prosím znamená, že mi stále vnucují Formulář k převodu smlouvy penzijního připojištění na doplňkové penzijní spoření, chápu, že mě nechtějí asi vyplatit... Nebo je vhodné pro předchůchod, který plánuji, smlouvu stále "držet", byť roční zhodnocení nepokryje ani inflaci a celé to tedy de facto "ztrácí smysl"?

Děkuji za názory

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevím, jak dlouho spoříš, ale v 52 letech mi to přijde značně nevýhodné, protože při výplatě nejspíš přideš o celý státní příspěvek. A to už je pěkných pár tisíc.

banka
hodnocení

0x
Pokud to ukončíte předčasně, počítejte s výplatou tak 90000kc
svatoslav
hodnocení

Proč to? Co mi "seberou"? Mohu po padesátém roce věku "vypovědět", mám starý typ smlouvy...

banka
Bohužel, určitě nee po padesátce ale šedesátce.Ja měl taky starou smlouvu a musel čekat do 60.
svatoslav
hodnocení

Ne, ne, já jim to před deseti lety nepodepsal, ten posun na věk šedesát... mohu čerpat už dnes... rád bych si požádal o jednorázovou výplatu a dát to na termínovaný vklad... někde banky i 3procentní zhodnocení nabízejí... a tady?

Takže vlastně radu nepotřebujete, není na co čekat. Já jsem se s fondem sice nehádal, ale peníze jsem vybral a rovnou jsem uzavřel smlouvu novou. A do důchodu už tam pak byla zase pěkná suma, zvlášť, když mě přispíval i zaměstnavatel.

houbes*
hodnocení

0x

Víte, penzijní připojištění je až budete-li v důchodu. Nevím v jakém roce půjdete ale vyberete i když přijdete o státní příspěvek. Pokud pockate do 65 aby jste měl státní příspěvek nesahajte na to. Chci jen říci, že stát to má dobře vymyšlené !

banka
Pokud má starou smlouvu stačí počkat do 60

V čem to má stát dobře vymyšlené? Vždyť nebýt st. příspěvku, tak je to životní prodělek a ne spoření. Když si bude tázající přidávat k důchodu 2tisíce, tak těch 150tisíc má na cca 6 let, to je spoření na dvě věci!

svatoslav
hodnocení

Přesně tak, je to výhodné JEN pro ty penzijní společnosti samotné, lidé to netuší, spoří jako ovce a stejně k ničemu, ty peníze ztrácejí v čase dennodenně... chci jen vědět, jak moc mi ze 150 tis. seberou/vyplatí, když můžu VYBRAT a ukončit už ve věku 50 let, ne 60 (mám starý typ smlouvy)

banka
Dostanete pouze to co jste tam vy vložil a pokud jste uplatňoval daňový odpočet tak ten budete muset vracet taky.ted jsem se na to díval opravdu některé dřívější smlouvy se uzavíraly i na dosažení 50let věku,tak si ji prostudujte nebo zajděte tam kde jste penzjijne připojištěn

Taky jsem tu první měl do 50 let věku. Ale od té doby už mám třetí (je mi 63 let), takže pokud je ta smlouva skutečně do 50 let, tak už je zatraceně vousatá. To ovšem nemění nic na tom, že by její podmínky měly stále platit.

hodnocení

0x

Pokud nebudete mít penzijko, tak na předdůchod zapomeňte.

hodnocení

0x

Pokuď máte starou smlouvu a je v ní uvedeno do 50 let,můžete vypovědět,já ji měla také od 30 let,nepřijdete o žádné státní příspěvky,zdanili mi příspěvky zaměstnavatele cca mínus 25 tisíc. Už mám smlouvu novou a ta je do 60 let ale nemusím ji vypovídat hned v 60 ale až budu chtít,třeba v 65.

farm
hodnocení

0x

Také může být rozdíl jednorázová výplata vs. vyplácení postupně (neztratí se 30% zhodnocení, bylo-li). Úrok nebude lepší než státní příspěvek, myslím (pokud jste nespořil 50tikorunu/měs :)). Předdůchodem rozpustíte veškerý naspořený peníz, žádnou výhodu v tom nevidím. Kromě "nemuset pracovat", a, samozřejmě: Jede vám čas počítaný do penze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]