Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je zisk z pronájmu bytu?

Od: jozka01 odpovědí: 23 změna:
Dobrý den,
mám našetřené určité peníze, zbytek bych si půjčil a zvažoval bych si koupit byt 1+1, nebo 2+1 ve Zlínském nebo Moravskoslezském kraji.
Jaký je orientační zisk z bytu když bych ho pronajal?
Jde mi o představu za jak dlouhou dobu by se asi zaplatil?
Poté je potřeba celý zisk zdanit 15%?
Děkuji za vaše zkušenosti, pomůže mi to v rozhodování takové investice nebo hledat jinou.
Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když se ti nepovede nájemník, pak nebudeš mít zisk žádný a budeš ve ztrátě.

Ostatní záleží na tom, kolik zaplatíš za byt a jaké nasadíš nájemné. Bez konkrétních údajů nelze poradit.

Daň z příjmu je jasná podle příslušného zákona.

hodnocení

2x

Zjistěte, jaké je "nájemné v místě obvyklé" (to je oficiální termín). Obecně platí, že výška ročního nájmu by se měla rovnat 2 - 2,5 % pořizovací ceny bytu + náklady na jeho obnovu. Z této částky (po odečtení případných nákladů) samozřejmě musíte odečíst daň z příjmů (15 %). Z toho si pak snadno spočítáte, za jak dlouho se byt zaplatí a teprve začne vydělávat.

hodnocení

2x

Hodně záleží na tom, kdo by si byt pronajal. Může se stát, že by to byl nějaký potencionální neplatič a i když součástí smlouvy by byla tzv. dohoda o přímé exekuční vykonatelnosti, viz. článek, na který je odkaz, tak stejně s tím pronájmem můžou být potíže. Další problém je, že si někdo může byt pronajmout a pak pronájem zrušit. Než byste našel dalšího podnájemníka, tak by uplynul třeba měsíc, za který byste neměl zaplaceno. Může se stát, že nějaký podnájemník bude propuštěn ze zaměstnání a nebude mít na nájem. Další problém může být, že podnájemníci by byt nebo zařízení v bytě nějakým způsobem poškodili a nechtěli škodu uhradit.

Dost záleží taky na tom, v jakém domě by byt byl. Pokud by to bylo v nějakém domě, kde je málo peněz ve fondu oprav, tak to může do budoucna znamenat větší nájem nebo nutnost zaplatit nějakou jednorázovou částku za nějakou větší investici.

Investici do nějakého bytu bych zvažoval, pokud bych měl celou částku v hotovosti. Vzít si půjčku, to je docela riskantní. ,

iz*

Stane-li se tazatel majitelem bytu, půjde o pronájem, nikoliv o podnájem.

Ujasněte si pojmy. Nájemník a podnájemník je něco zcela jiného. Nikdo si nemůže byt pronajmout (tedy sám sobě), ale od majitele (pronajímatele) najmout (stává se nájemcem). Pronajímatel nemůže byt podnajmout (podnájemníkovi), ale pouze pronajmout nájemci. Teprve nájemce může se souhlasem pronajímatele byt podnajmout další osobě (podnájemci). V tom případě ale platí zcela jiná pravidla.

Nájemce nemůže jen tak nájem (nikoliv pronájem) zrušit, je vázán nájemní smlouvou s tříměsíční výpovědí.

Když Vás baví slovíčkařit, proč ne. Psal jsem to narychlo a podstatou toho příspěvku je to, že pokud se nějaký nájemník odstěhuje, tak ironicky napsáno, nemusí majitel bytu sehnat jiného, který bude už čekat před dveřmi s kufry aby se neprodleně po odchodu toho prvního mohl nastěhovat. Tedy není zaručeno, že dostane zaplaceno za každý měsíc v daném roce.

hodnocení

2x

Nechci být nepříjemný, ale to je taková základní otázka ...A pokud to nemám ve své hlavě srovnané jak ta situace vůbec je, tak bych se doho raději ani nepouštěl...

Tak vím asi za kolik byt pořídím... Když budu chytřejší tak budu na kolik mě vyjde přesně i když bych měl zaplatit daň z toho , že jsem ho vlastně koupil... Pak asi vím za kolik se v sané lokalitě pohybují ceny pronájmu a jestli budu třeba paušalizovat energie, nebo poctivě vyúčtovávat... Protože nemám živnost na prodej energií, tak řekněme jenom přeúčtovávat... A tak si dokážu představit co mi z toho pronák¨jmu zbyde... Pak si to dám pokud to budu dělat legálně do daňového přiznání...

Obecně nejvyšší výnost je pronajmout firmě na kancelář, ale to asi bude byt a další varienta studentům... Tam je ale zase riziko hluku a nepořádku ze sousedy...apod.

A taky záleží jaký to bude byt, zda podíl , nebo v bytovém družstvu, či ne... Tam ještě musí družstvo (podle stanov družstva) odsouhlasit pronájem...

petan86*
hodnocení

2x
X faktorů ovlivní návratnost.
Dostupnost nájemního bydleni je různá, u nás ve městě je spousta volnych bytu CPI. Takže nabídka převyšuje poptávku.
Druhá věc je, že spousta lidí kouká jen na cenu za jakou se být prodává a nekouká na další faktory.
Je rozdíl koupit byt např. Za 1 mil. Kde celý dům je po komplet rekonstrukci a bez úvěru. Nebo za stejnou cenu a je bez zateplení, s původními okny, rozvody vody a El. Zastaralým výtahem s minimálními financemi ve fondu oprav.
Návratnost může být cca od 25ti do 100 let a i to je hrubý odhad.
Musíš si to spočítat sám u konkrétního bytu. Nikdo ti přesně neporadí.

jurajjuraj*
hodnocení

2x

mezi znamyma co pronajimaji byt nekomu dalsimu neznam nikoho kdo by na tom vydelaval, maji tam nekoho jen proto ze byt nechteji prodat a taky nechteji aby zustal prazdny, kdyz na tom vsem maji 2 tisice mesicne tak jsou radi

v dnesni dobe, kdy jsou ceny naprosto mimo, kupovat byt jen abych ho najimal ani nahodou, nebude dlouho trvat a vsechen ten uspech jak se mame vsichni dobre a ze firmam chybeji zamestnanci, tak se predhaneji ve vyplatach a premiich brzy skonci a ceny bytu pujdou taky dolu, nakonec nevydelate ani to, co na tom prodelate

jozka01
hodnocení

Někdo konkrétní kdo pronajímá 1+1 nebo 2+1 ve Zlínském nebo Moravskoslezském kraji by tu nebyl, abych věděl kolik je asi zisk z nájmu, orientačně?
Jestli si mohu k nájmu přihodit 2,3,4tisíce?
Děkuji
danys*
K nájmu si můžeš přihodit třeba 20 tis když ti to někdo zaplatí. A příjem z pronájmu si snad spočítas, riziko, že ti někdo nebude platit, zdemoluje ti byt a ty ho budeš soudně v lepším případě několik měsíců vystěhovávat, je velké

Vím o případu z minulých let, kdy soudní vystěhování z bytu v centru Prahy trvalo myslím necelých 6 let.

Pokud by uzavřeli dohodu o přímé exekuční vykonatelnosti, tak by to měla být maximálně záležitost v řádu měsíců.

Obecně, je možnost, že se smluvní strany domluví na nižším nájmu "výměnou"za vyšší tzv. jistotu (kauci), i ve výši trojnásobku nájemného. Samozřejmě by to bylo možné jen s někým , kdo má ty peníze v hotovosti, což mají jen někteří lidi. Pro pronajímatele je v takovém případě výhoda snížení rizika ztráty, pro nájemce je to nžší nájemné.

Tady je odkaz na článek o tom

dumazahrada.cz/...

Nevěřte všemu, co čtete. Ta kauce může být až šestinásobek nájemného. Je ale otázka, kdo Vám jí bude schopen zaplatit.

iz*
hodnocení

0x

Se ziskem z pronájmu je to podobné jako u zisku z podnikání. Příjmy - výdaje = zisk. Danit budete zisk. Pozor na to, že pokud budete mít příjem z pronájmu, budete muset podávat daňové přiznání.

jozka01
hodnocení

Jsem zaměstnanec firmy.
Když bych si chtěl udělat daňové přiznání sám, co všechno se musí dokládat, že pronajímán byt? Smlouva + vyúčtování bytu, co chodí 1x za rok?
Děkuji

hodnocení

0x

Viděl jsem reklamu, že v Raiffeisen bank nabízí na půl roku úročení vkladu 3% . Podrobnosti nevím. Možná by bylo lepší, nechat si částku kterou máte půl roku úročit (nebo část) a počkattoho půl roku, jestli se ceny nemovitostí sníží.

ale to je jen pozlátko, po půl roce jen již 1% a s podmínkami.

hodnocení

0x

Nelze odpovědět bez podrobností o Vaší nemovitosti. Vy si nejlépe spočítáte zisk sám.

Mám na starosti desítky bytů, vím že návratnost je v různých domech jiná.

jozka01
hodnocení

Děkuji, rizika tam jsou celkem vysoká, nájemníka můžu vytypovat, ale pokud ho neznám, tak je to stejně no ničem. Jedině vybrat vyšší kauci 3měsíce, ale i tak není jistota.
Do čeho jiného by jste šli vy ostatní? Do čeho investovat?
Děkuji

Nepoznáte, zdali nájemník přestane platit nájem po půl roce, opozdí se s nájmy a podobně. Věřte, že o tom něco vím, mám na starosti několik domů s desítkami nájemníků. Jsou i takový, že celý rok o nich nevím, platí a nic nepotřebují. S některými každý měsíc nějaké problémy.

jozka01
hodnocení

Investice co mám je 300 000Kč.
Do čeho by jste investovali vy?

300 je málo, jedině spořící účet.

hodnocení

0x

Do čeho jiného investovat? Pokud nezdělíte částku jakou máte v hotovosti k investici (chápu že se Vám to nechce) tak Vám težko někdo poradí když nevíme kolik máte "pod polštářem".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]