Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má člověk povinnost přečíst si co podepisuje?

Od: novorost* odpovědí: 22 změna:

Zdravím,

moje přítelkyně mi nabourala auto způsobem že šlo na vrakoviště. Dal jsem ji podepsat smlouvu o splátkách 2000,- měsíčně do hodnoty kupní ceny auta. Uplynulo více než měsíc a ve stanoveném termínu nedorazila ani koruna.

Místo toho změnila stanovisko "budu ti to splácet za 2 roky až mi skončí mateřská". Postupně se ji to nelíbilo, proto jsme změnil stanovisko.

V jeden den jsem ji poslal na poštu balíček, zde jsme ji prvně dal podepsat směnku bez protestu jež byla přeložena, takže nebylo vidět o co se jedná a řekl jsem ji že to patří ke smlouvě. Následně jsme legalizovali smlouvu, souhlasila že ví o obsahu smlouvy a podepsala se do ověřovací knihy.

Vybrali jsme balíček a poté jsem ji směnku ukázal, balíček ji vzal že ji to dám až se postaví k tomu co rozmlátila a se s ní rozešel.

Kdo má větší šanci uspět u soudu? Já s tím že podpis je její, má si dobře pročíst co podepisuje než tak učiní, souhlasila s převzetím odpovědnosti skrze legalizaci podpisu smlouvy (ve stejný den jako podpis směnky, takže výmluvy na to že si to za 2 měsíce od podepsání smlouvy rosmyslela neobstojí, ačkoliv ve skutečnosti to bylo tak - prostě upíše se čemukoliv ale poté má plno řečí že nemá peníze), mám svědka že mi směnku podepsala, důkazy že jsem ji oblbnul tím balíčkem (dát ji to podepsat doma asi by tak neučinila) a chronologii jak to šlo postupně která do sebe zapadá.

Nebo ona že byla uvedena v omyl, že jsem ji nedal přečíst a až poté podepsat? Je to ze zákona povinné? Řekl jsem ji že to je k smlouvě, zeptal jsem se jí zdali si to chce přečíst, odpověděla že tu smlouvu už četla a podepsala. Nebylo ji nijak bráněno aby si prohlídla co podepisuje, ani aby si to nafotila, bohužel s tím jak je lehkomyslná a těšila se na balíček to chtěla mít co nejrychleji za sebou.

Prosím o paragrafy ze kterých budete vycházet, děkuji mockrát

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jurajjuraj*
hodnocení

8x

kdyz byla prelozena a nebylo videt co podepisuje tak asi tezko vi co podepsala, navic davat podepisovat neco pri prebirani baliku...

ono uz staci cist pritelkyne, splatky, materska, rozesel ... napsal bych co jste za organ ale stejne by to nekdo smazal

re4zon
hodnocení

7x
Jestli chcete neco vymahat s tim ze smenka byla podepsana v domeni ze je to neco jineho, tak na to hodne rychle zapomente. Na takhle blby dotaz vam zadne paragrafy linkovat nebudu, dejte si do googlu "uvedeni v omyl" a budete vedet hned, ze je to pokus o podvod.
Ze vam ma zaplatit nabourane auto je druha vec, pokud to je jak prokazat, tak ani zadny jeji podpis nepotrebujete, ovsem vymahat to budete muset soudne pokud to nezaplati dobrovolne.
novorost*
hodnocení

Chápu že se pohybuji ve šedé zóně. Směnka byla podepsána v tím že "je to ke smlouvě", už dříve jsem se s ní bavil že ji dám podepsat směnku, ale toto téma ji nezajímalo. Ke smlouvě to bylo, jelikož pohledávka byla nedobytná po splátkách, musel jsem v poslední naději přistoupit k směnce která je splatná celá naráz bez dalších podmínek, abych se domohl uhrazení škody. Nebylo jí řečeno že ji odkazuji všechen majetek, ani žádná jiná mylná (příjemná či nepříjemná) informace. Naopak "je to ke smlouvě" je z jejího pohledu nepříjemná situace, a každý normální člověk by nepodepisoval nic ke splátkovému kalendáři který nehradí protože nemá peníze. Udělala podruhé za sebou tutéž chybu. Naopak měla možnost si ji pročíst, odmítla, nezeptala se ani co se myslí co míním tím "patří to k smlouvě".Každopádně děkuji za názor.

lidus*
hodnocení

6x

Vy jste nebyl pojištěný? Velká chyba a vaše. Často říkám o nic nejde, jsou to jenom plechy, hlavně, že se ti nic nestalo. Od přítele bych já podraz nečekala, snažila bych se mu splatit auto ale očekávala bych od přítele, že mi dá čas třeba až do smrti. No myslím, že můj přítel by ten vrak snad ani splatit nechtěl a byl by rád, že žiju. To dítě se kterým je na mateřské je vaše? To jste se s ní rozešel jen proto, že rozmlátila auto? Vás bych za přítele a partnera tedy jistě nechtěla. Doufám, že dojde-li k soudu, budete to vy kdo to odskáče, za ten podvod s balíčkem si to totiž zasloužíte. Že vám není hanba.

hodnocení

5x

Nečetl jsem předchozí odpovědi ani komentáře, ale ptám se: lump, který někoho podvedl a něco mu podstrčil k podpisu, se ptá, zda je to vina podvedeného? A to na vás ještě přítelkyně nepodala trestní oznámení na podvod a vydírání? Ani vás ještě neprofackovala?

figurek*
hodnocení

4x

vidím že ta dáma je opravdu vaše přítelkyně.

Moje žena poslala do šrotu úplně nové Citigo. Dostala smyk na ledě, první rána šla šikmo na čumák, auto udělalo hodiny, přeletělo silnici a bokem zastavilo o strom. Kupní cena 240.000.-, zůstatková hodnota 32.000,-. Použitelný zůstal snad jen motor, rádio, zadní koncovky, levé přední sedadlo a centrální zamykání. Karoserie byla prolomená a ohnutá jak rohlík. Že bych svojí ženě něco vyčítal nebo ji přinutil platit? To mě ani nenapadlo. Byl jsem v extázi, že se jí skoro nic nestalo, jen dostala papuč na krk a pár dní si poležela v nemocnici.

No a hlavně, na rozdíl od vás jsem byl inteligentní a auto jsem zavčasu pořádně pojistil. Od pojišťovny jsme dostali skoro 170.000, k tomu na protiúčet připočítaná zůstatková hodnota plus pár desítek tisíc jsme přidali sami a měli jsme další úplně nové Citigo. Nelituji vůbec ničeho. Právě naopak, za tu zkušenost mi to stálo.

Radím : Soudit se s vlastní partnerkou je hodně hloupý nápad. Příští auto si pořádně pojistěte.

hodnocení

4x

Co se auta týká - Vaše "přítelkyně" (*haha*) má povinost splácet podle podepsané dohody. Jestli tak nečiní, podejte trestní oznámení.

Co se směnky týká - Přímo povinost číst, co podepisuji není. Ovšem je dobré to dělat, protože nikdy nevím, na jakého hajzla můžu narazit a nemám jistotu, že mě třeba i "milující" partner nepodrazí. Jinak z Vaší strany je to jasný podvod, tedy trestný čin, který v lepším případě může skončit "jen" podmínkou.

iz*

@Magdon,

za co byste podával TO? Tazatelova partnerka se podle mne žádného trestného činu nedopustila.

fenka
hodnocení

3x

Urážet vás nechci, jen přidám svůj názor. Auto mělo být pojištěno,pokud nebylo, vaše blbost. Sorry, k tomu se fakt nic víc napsat nedá. Jo, vlastně da! Lituju pritelku, místo aby seůw radoval,že se jí nic nestalo ,resis auto, možná má holka štěstí,ze už je bývalá!

jurajjuraj*

to je nejspis jeji vyhra, ma moznost si najit poradneho chlapa a ne ubreceneho a lakomeho chlapecka

hodnocení

3x

Vy budete asi pěkný ,,gentleman,,byla vaše přítelkyně a když nabourala vaše auto a určitě ne schválně tak jste se s ní rozešel a ještě se tu chválíte jak jste ji oblbnul,,nějakým balíčkem,,! (Měl by jste vlézt do kanálu a přikrýt se poklopem,,!) ona vám to časem jistě splatí ale vy zůstanete už napořád - nechci být sprostá,pořádný ...áK !

hodnocení

2x

Nejspíš osoba, kterou v první větě titulujete "moje přítelkyně " neočekávala od vás žádný podraz a tak ani neměla potřebu číst nějaké lejstro.

hodnocení

2x
Asi dobrej oddíl..
Vás bych chtěl mít za kamaráda a jí za přítelkyni.
Dělám si legraci, nechtěl bych ani jedno, ani druhé.

frantiska
hodnocení

2x
Vy jste teda pritel. Ja svemu nabourala auto taky tak, ze skoncilo na vrakovisti, ale rozhodne me neopustil misto toho v ten den jsem v nemocnici zjistila, ze jsem tehotna.
No myslim, ze pokud jste ji opustil a pani je na materske tak spis vy budete posilat pani 2000 za alimenty na dite.

ne-li více!

julie*
hodnocení

2x
Ja to zacala cist se zajmem, dale jsem cetla s uzasem, nakonec jsem to s odporem nedocetla... Co jsi za cloveka? Jak se ti s takovou ku*evskou povahou zije? Vis, ze se ti to jednou stonasobne vrati? Jsi dusevni mrzak.

iz*
hodnocení

1x

Jestlipak víte, k čemu jste se tu přiznal a že v internetu neste anonymně? Něco mi říká, že to může dopadnout treochu jinak, než byste si přál.

hodnocení

0x
Ja bych vychazel z paragrfu 209 trestniho zakona. Pokud je to tvoje poprve, muzes vyvaznout s podminkou.
Ne. Pokud by se jednalo o podvod, musel by se pachatel chtít obohatit.V občanskoprávní rovině je takový podpis neplatný89/2012 Sb. Zákon občanský zákoníkOmyl§ 583Jednal-li někdo v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné.V trestněprávní rovině to bude§ 181 Tr. zákoníkuPoškození cizích práv(1) Kdo jinému způsobí vážnou újmu na právech tím, žea) uvede někoho v omyl, nebob) využije něčího omylu,bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.Takže tazateli hrozí dva roky v teplácích *bzum* Samozřejmě extrém
iz*

@Ernie,

myslíte, že se tazatel, který své partnerce "dal podepsat smlouvu na kupní cenu", nechtěl obohatit?

25.10.19 21:56

@iz Nee.

hodnocení

0x

Má člověk povinnost přečíst si co podepisuje ne nemá MÁ PEÁVO si přečíst co podepisuje.Pokud neumožníte přečíst-nepodepsal bych to i kdybych měl za podpis zlaté prase!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]