Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce u ČD - ideálně pokladní

Od: karoli odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, máte někdo zkušenost s prací u ČD? Ideálně na pozici pokladní na větším nádraží? Jaký je ČD zaměstnavatel? Jak se Vám v práci líbí? Jak jste spokojeni se mzdou?

Pracuji 10 let u soukromých firem. U všech 3 které jsem vystřídala je to stejné - peníze papírově na ženu docela hezké. Jenže jsou to peníze za nekonečnou pracovní dobu. Žádná "osmička" neexistuje. Do docházky se píše 8 - 16,30 a za to mám smluvenou mzdu. Často jsem již v 6,30 v práci, někdy jsem tam v 18h večer. Není výjimkou, že mi někdo volá i když jsem doma o víkendech, několik dní v měsíci na služebkách po hotelích. Moje nynější práce mě baví, ale vlastně nic krom práce nemám. Nemám koníčky, žádné kurzy, nic, protože nikdy nevím, kdy skončím a když končím v 6 večer (a z domu jsem odcházela v 6) tak se dovleču domů, najím se a sednu si k telce a jsem ráda za to, že sedím. Nemám kancelářskou práci na zadku na židli, hodně řídím, hodně jsem v pohybu, takže jsem často opravdu unavená. Kdysi jsem dělala na směny a moc mi to vyhovovalo - měla jsem nějaký jasný plán, směna do 14 šla jsem nejpozději ve 14,15. Když jsem zůstala déle, měla jsem to placené. Směna navíc placená. Jenže prací na směny je málo. Vesměs ve fabrikách a nebo v obchodě, kde jsou tedy strašné peníze. Narazila jsem na pozici pokladní na jednom z největších nádraží v ČR. Požadují Aj ideálně Nj, to splňuji, ovládání PC, samozřejmě asertivitu při jednání se zákazníky. Nabízejí plat okolo 30 hrubého, což je jen o málo míň než mám. Zdá se mi to jako činnost, která by mě i mohla bavit (kdysi jsem na brigádě prodávala jízdenky soukromého dopravce a bavilo mě to, i když to leckdy byla pakárna). Vyhovoval by mi režim práce i peníze, nabízejí docela příjemné benefity (5t dovo, placené penzijko, zlevněné jízdné, ...).

Neznám ale nikoho, kdo u ČD dělá. Ráda bych tedy znala Vaše zkušenosti, jaké to tam je. Moc děkuji :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

u čd momentalně pokladní se ruší poohlídni se po jiné profesi toť moje rada

hodnocení

1x
Vedle tebou popsaných plusů musim upozornit i na minusy které to sebou nese. Máš li dvanáctky tak se těch 5 týdnů dovolené prakticky nedočkáš, protože denní hodinová norma je přibližně 5.56 a tak, když chceš dovolenou jen na jednu směnu odečtou ti dva dny z dovolené (12.15:5.56) K tomu při počítej pravidelná povinná školení 4x ročně a věčnou buzeraci z předpisů od kontrolních orgánů. Navíc zkoušky z komerčních předpisů nejsou jednoduché ( dráha si vymýšlí velké množství slev které musíš znát abys cestujícímu mohla nabídnout nejvýhodnější tarif ).
Na druhou stranu máš zázemí stabilní firmy a jistotu že patnáctého bude výplata na kontě což u soukromníka pravidlem nebývá. Sobotní nedělní a noční příplatky už nejsou takové, co bývaly ale dostaneš je, stejně jako příplatky za prací přesčas.
Výhodné příspěvky na důchodové a kapitálové jsi zmínila ...jen dodám že kapitálové spoření je nevyhodné šméčko pojišťoven a je dobře si dohodnout že oba příspěvky zaměstnavatel převede na vyhodnejsi důchodové / podmínky pro poskytování to už umožňují. K bonusům přidám i stravenky a příspěvek na dovolenou (dostaneš i na manžela ). Ten je ovšem vázaný na výběr z katalogu ČD travell.
signalista
Vše přesně napsáno,jen u těch zájezdu si od nové kolektivní smlouvy už bude moci vybrat z více cestovek,monopol cd travel chválabohu skončí

skeptic
hodnocení

1x

Zaměstnavatel je O. K., ale šel bych dělat jinou práci, např. tranzitér-přípravář, nebo něco podobného. Jak už sdělili předřečníci, pokladny se ruší a někteří lidé z řad cestující veřejnosti dovedou zkazit celý měsíc, ne pouze den. Jinak upozorňuji vás i případné závistivce, že legendární režijka už dávno není, co bývala. Předně už jde konkrétně vyčíslit; jedná se o benefit ve výši 1575 Kč* měsíčně. Za druhé se různě omezuje její platnost v některých spojích a těchto omezení přibývá. Spousta kolegů režijku vůbec nevyužívá, onu kartu sice fyzicky vlastní, ale neprolongují. Údajně by těch jedenáct stovek neprojezdili. *nevi*

* IN 100 přijde ročně na 20 000 Kč. Režijka stojí 1100 Kč.

vlaky
hodnocení

0x

Mášli chuť, jdi do toho. Jaký bude konkrétně tvůj šéf ti nikdo zde nepoví. Výhoda je turnusová služba, jasně nějaké záskoky a podobně. I když se hodně pokladen ruší, nezruší se všechny ihned a informační kancelář bude vždy.

hodnocení

0x
Když tak poslouchám co se děje na železnici, nejsem si jist, zda ještě budou potřebovat nějaké zaměstnance. Na přejetí ČR bude člověk potřebovat 6 jízdenek..v každém kraji jinou.
To bych neriskoval.
I když..zase bude potřeba 6x více pokladních..to je fakt.
krtek*

pokladní budou nahrazeny automaty a všude budou turnikety...tohle se ví už dlouho...furt slyším, že na dráze nejsou lidi, ale já jsem toho názoru, že je jich tam až až...

Dráha se sždc a Cargo stále ještě patří mezi největší zaměstnavatele v republice. Pokusy s automaty tu už byly ale většina se jich v tichosti z nádraží ztratila. Problém je teď spíš v tom, že kasy končí tam, kde jízdenky prodávali výpravčí co by zaměstnanci SŽDC a ta se s Čd nedokázala dohodnout na úhradě za práci pro "jinou organizaci". Vlakvedoucí nemá šanci všechno dohnat prodejem ve vlaku a dochází k úniku tržeb.

hodnocení

0x

Nejhorší je práce s lidmi, já bych do toho nešel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]